Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

HAMBURG’DA KÜLTÜR – EDEBİYAT GÜNLERİ

3 gün sürecek olan 6. Hamburg Kültür ve Edebiyat Günleri kapsamında, iki dilliliğin önemine vurgu yapılan konuşmalar yapıldı.

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonunun (DİDF) öncülüğünde düzenlenen ve "Ver.di" sendikası tarafından desteklenen 6. Hamburg Kültür ve Edebiyat Günleri başladı.

Heinrich-Wolgast-Schule okulunda, Leman Stehn’in moderatörlüğünde düzenlenen kültür ve edebiyat günlerinin açılışını, DİDF Hamburg Başkanı Sinan Özbolat yaptı.

Edebiyatın insan yaşamındaki önemine değinen Özbolat, kitapsız bir dünyanın hayal bile edilemeyeceğini söyledi.

Essen Üniversitesi Türkçe öğretmenliği bölümünden emekli olan Prof.Dr. Zehra İpşiroğlu da "Uyum ve çok dillilik" konusunda düzenlenen toplantıda konuşma yaparak, Almanya’da yaşayan Türklerde kimlik sorunu olduğunu dile getirdi.

İpşiroğlu, "Almanya’da yaşayan insanlarımızda maalesef kimlik sorunu var. Kendilerini ne Alman ne de Türk hissediyorlar. Gençlerin iyi bir eğitim almaları çözüm değil. Almanya’da Abitur (yüksek öğrenim olgunluk belgesi) alıp, Türkçe öğretmeni olmak isteyen çok sayıda genç öğrencim vardı. Ancak çoğu kitap okumayan gençlerden oluşuyordu. Bu durumdan çok sarsıldım ancak bu gençleri yine kazanabiliriz. Onlara edebiyatı sevdirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Eğitimde teşvik unsurunun olması gerektiğini ifade eden İpşiroğlu, "Uyum konusunda bize, Almanlara ve özellikle de anne ve babalara büyük görevler düşüyor" dedi.

"Türkler Hakkında Genel Olarak Olumsuz İmaj Var"
Almanya’da Türkler hakkında genel olarak olumsuz bir imaj olmasından da yakınan İpşiroğlu, daha sonra, yazdığı kitaplar hakkında bilgi verdi.

3 gün sürecek olan 6. Hamburg Kültür ve Edebiyat Günleri kapsamında Sol Parti Hamburg Meclisi üyesi Norbert Hakbusch ve Köln Üniversitesi Alman Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Norbert Mecklenburg da iki dilliliğin önemine değindikleri konuşmalar yaptı.

Etkinlikte Susanne Hartmann Olpak ve Hüseyin Olpak çifti ile Alina Barthelemy de müzik dinletisi sundu.

Hamburg’da yaşayan sinema oyuncusu ve şair Demir Gökgöl’e de kültür ve edebiyat günlerinin onur konuğu olarak bir plaket verildi. Yeni Hayat Gazetesi Editörü Yücel Özdemir, ödülü, rahatsızlığı nedeniyle katılamayan Gökgöl’ün adına Hamburglu rejisör Zeki Şahin’e verdi.

Stantlarda Kitap Tanıtımı
Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER) Onursal Başkanı Nebahat Ercan, şair Şafak Altun, Hamburg El Ele Engelliler Derneği Başkanı Diyap Gökduman, Yaşar Aydın, Kadriye Bakşi ve İpşiroğlu da birer stant kurarak kitaplarını tanıttı.

Toplantıya, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Tevfik Taş, Sol Parti Hamburg Eyalet Meclisi üyesi Mehmet Yıldız, Hamburg ve çevresi Türk Toplumu (TGH) Başkanı Hüseyin Yılmaz ile çok sayıda edebiyatsever de katıldı.


AA  22.02.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.