Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İLBER ORTAYLI DÜNDAR’A ACIMADI

Tarih Profesörü Ortaylı, Dündar'ın hazırladığı Mustafa filminin Atatürk hakkında yeni bir bilgi vermediğini söyledi.
Topkapı Müzesi Müdürü Prof. İlber Ortaylı, Mustafa belgeselinin Atatürk hakkında yeni bir bilgi vermediğini söyledi. CHP lideri Deniz Baykal'ın "Atatürk günde bir büyük rakı içen, kadınlara zaafı olan birisi olarak gösterilmiş" diyerek eleştirdiği belgeseli değerlendiren Ortaylı, "Film olarak seyirci çekebiliyor mu ona bakmak lazım. Yoksa filmde ben yeni bir şey görmedim. İçki olayı da özel hayatıdır ve evet, Cumhurbaşkanımızın hayatı öyleydi. Bunu yeni duymuyoruz" dedi.

İÇKİ KONUSU YENİ DEĞİL

Filmi galasında son 5 dakikasına kadar izlediğini söyleyen Ortaylı, "İçki konusu yeni bir şey değil. Tarih adına bakıldığında belgesel bilinenleri ortaya koyuyor. Belgeleri harmanlamış ve özel hayatına ait gösterilenler bildiğimiz olaylar. 'Gerçekçi değil, gerçeklere uygun değil' diye bir eleştiri yapamam. Gayet tarihte bildiklerimize uygun. Atatürk'ün dehasına aykırı, herhangi bir hakaret de sözkonusu değil. Zaten yakın tarihte herşey açık ortada. Ama film olarak seyirci çekebiliyor mu ona bakmak lazım. Bunu da bir hafta sonra anlarız" dedi.

Atatürk'ün 2.5 yıl evli kaldığı Latife Hanım'ın Türk Tarih Kurumu'nda saklanan arşivine de değinen Ortaylı, "Bu filmde olduğu gibi Latife Hanım arşivinde de resmi tarihi değiştirecek bir şey çıkmaz. Başarısız bir evlilik sözkonusu. Latife Hanım Birinci Cumhurbaşkanımız'a layık olamamış bir kadın. Tamam İsviçre'de okumuş tahsilli ama bir mareşal eşi olmaya layık olamamış. Latife Hanım'ın ölümünden 50 yıl geçince o arşivin de açılma zamanı gelecek. O zaman yeni bir şey çıkmadığını herkes görecek. Neymiş efendim, Atatürk kimseyle konuşmadığı bir savaş konusunu Latife Hanım'a anlatmış. Bu mümkün mü.." diye konuştu.

TTK BAŞKANI TEPKİLİ

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci, varisleri izin verinceye kadar Latife Hanım'a ait arşivi gizli tutmaya devam edeceklerini söyledi. Birinci, Latife Hanım mektupları kadar diğer tarih belgelerinin ilgi görmemesinden yakındı.

Dündar, yasaklı kitaptan etkilenmiş

20 küsür yıl önce Amerika'da yaşayan Kıbrıslı öğretim görevlisi Prof. Vamık Volkan tarafından yayınlanan 'Mustafa Kemal'in Çocukluğu' adlı kitapta, bu detayların yer aldığını söyledi. Aytunç Altındal, o dönemde çok tartışılan ve eleştirilen kitapta, Mustafa Kemal'i annesiyle ilişkilerinin ve psikolojisinin anlatıldığını belirterek, 'Bu kitap Mustafa Kemal çocukluğuyla ilgili bir sürü abuk laf etmişti. Dolayısıyla bu kitabı okuduktan sonra Can Dündar'dan fikir edinecek değilim' dedi. Prof. Vamık Volkan tarafından yazılan bu kitabın, o dönemde çok eleştirildiğini de anlatan Aytunç Altındal, 'Bu kişi Mustafa Kemal'le ilgili bir sürü 'abuk' laf etmişti. Ve bu kitap Türkiye'de yasaklanmıştı' diye konuştu.

Dürüst özenli bir belgesel

Ali Murat Güven: (Yeni Şafak Gazetesi sinema eleştirmeni) Mustafa, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun iç dünyasına ışık tutuyor. İçeriğine dindarlardan çok Ortodoks Kemalistlerin karşı çıkacağı kadar dürüst ve özenli bir belgesel.

Filmin hiçbir eksiği yoktu

Gencay Gürün: (İstanbul Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni) Filmi çok beğendim. Cumhuriyet'in kaçıncı yılındayız, ilk defa bir Atatürk filmi yapılıyor. Müthiş bir çalışma . Filmde Atatürk'ün asker yönü hep ön planda. Aleyte birşey yok.

Eleştirilere şaşırıyorum

Yılmaz Atadeniz: (Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Başkanı) Atatürk'ün görülmeyen kısmı film yapılmış. Eleştirilen içki sofrası bir nevi imtihan sofrası. Akademik o sofra. Herkesi bir nevi imtihan ediyor.


Sanatsal Haber  3.11.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.