Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘BİR SAVAŞ HİKAYESİ’

Amerikalı yazar Jeanne Beckwith'in kitabından uyarlanan, ''Bir Savaş Hikayesi'' adlı tiyatro oyunu, 13 Nisan'da Şinasi Sahnesi'nde.

Oyunda, askeri bir üstte kendi ordu mensuplarının üzerine ateş açmaya başlayan askeri doktor ile sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor.

Oyunun yönetmeni Aclan Büyüktürkoğlu Şinasi Sahnesi’nde düzenlenen basın tanıtım toplantısında, oyunun insanların, ’’Ne kadar çok kandırıldığı’’, ’’Güler yüzün her zaman doğru yüzü göstermediği’’, ’’Kavgaların çatışmaların arkasında kimlerin ne tür beklentileri bulunduğu’’ gibi konu başlıkları içerdiğini söyledi.

Büyüktürkoğlu, oyunun tanıtım bölümünde yer alan ’’Savaş kralların ticaretidir’’ yazısının sorulması üzerine, bu yazının konulmasını kendisinin istediğini belirterek, ’’Savaştan insanlığın kaybından başka kim ne kazanıyor? Savaş çıktığı zaman kim bundan en büyük faydayı sağlar, ne gibi beklentiler vardır? Bunu sorgulamak lazım’’ dedi.

Oyunun Amerikalı yazar Jeanne Beckwith’ın kitabından uyarlandığını, Türkçe’ye Esra Ege’nin çevirdiğini dile getiren Büyüktürkoğlu, şunları kaydetti:
’’Aslında kitap günümüz savaşlarını anlatıyor. Belirli bir ülkeyi işaret ediyor, ama ben sahneye koyarken bunu yapmadım. Oyunda üzerinde durduğum nokta emperyalist bir sistemin dünyanın her yerinde kendini farklı bir biçimde var edebileceği üzerine. Bunun için herhangi bir ülkeyi değil, yazarın ait olduğu ülkeyi değil, emperyalist sistemdeki düşünce metodunu vurgulayan bir oyun olsun istedim.

Oyunda, bir askeri üstte kendi ordu mensuplarının üzerine ateş açmaya başlayan askeri doktorun öyküsü anlatılıyor. Neden bunu yapmaya başladığına dair sorgulamalar başlıyor. Bu sorgulamalar sonucunda yapılan bir hata ile olayla ilgili sivil halk da dahil olmak üzere bütün insanlar bir biçimde yok ediliyor. Bunun bir hata olduğu sonradan anlaşılıyor. Bunun üzerine kurgulanmış bir hikaye.’’

’’SİNEMA EFEKTLERİNİ KULLANDIK’’
Büyüktürkoğlu, oyunda genel anlamda sinema efektlerini kullanmak için çaba harcadıklarını ifade ederek, ’’Oyunda sinema efektlerini tiyatronun olanakları dahilinde kullanacağız. Seyirci neredeyse bir savaş veya çatışma ortasında kaldığı hissine kapılacak’’ diye konuştu.

Oyunda kalabalık bir kadro bulunduğunu anlatan Büyüktürkoğlu, ’’Her anlamda iyi bir oyuncu kadrosuyla çalışıyorum. Çok deneyimli, işlerini iyi yapan bir kadro var oyunda. Aynı zamanda en iyi sanat birimleriyle de çalışıyorum, bu bir yönetmen açısından büyük bir şans’’ dedi.

Büyüktürkoğlu, oyunun büyük bir bölümünün iç mekanda geçtiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
’’Sadece kısa bir sahnede bir sinema salonunun dışını görüyoruz, bunun dışında hep iç mekan. Bunun için askerlerin ve diğer oyuncuların kostümleri iç mekana göre hazırlandı. Kuvvetli bir ülkenin bir üçüncü dünya ülkesinde oluşturduğu görüntüyü resmetmeye çalıştık.

Kitaptaki metin uzun olduğu için birebir bağlı kalmadık. Bazı sahnelerin yerleri değişti. Seyirciyi kısa yolda öykü ile yüz yüze bırakacağını inandığımız değişiklikler yaptık. Günümüzde seyirci tiyatroya geliyorsa çok kaliteli bir oyun görmeli ve saatlerini bir tiyatro salonunda uyuklayarak geçirmemeli. Öykü ne ise anlatılmalı, ifade net olarak verilmeli, biz de bunu yapmak için çalıştık.’’

BİR SAVAŞ HİKAYESİ
Amerikalı Yazar Jeanne Beckwith’in yazdığı, Esra Ege’nin Türkçe’ye çevirdiği oyunu, Aclan Büyüktürkoğlu yönetiyor.

Dekor tasarımı Murat Gülmez, kostüm tasarımı Gülümser Erigür, Işık tasarımı Mehmet Yaşayan imzasını taşıyan oyunda, Ahmet Türkoğlu, Aylin Gürsoy Ariöz, Bahadır Karasu, Cahit Öztüfekçi, Koray Karaca, Mithat Erdemli, Savaş Tamer, Seda Oksal, Eren Oray, Şahap Sayılgan, Berna Yılmaztürk, Bora Godri, Burcu Özcan, Burcu Petekkaya, Emrah Çakıl, Emrah Ersoy, Eray Çelik, Ezgi Can, Gökhan Korkusuz, Gökhan Yılmazer, Hüseyin Ataseven, Mithat Abacı, Murat Özdemir, Nihal Erdoğan, Özge Korgun, Özlen Tamer, Sine Zeynep Eteke, Tamer Yurtbaşı, Umut Kılınç, Yaseri Şahbudak rol alıyor.

Oyun, 13 Nisanda Şinasi sahnesinde prömiyer yapacak.


Sanatsal Haber  6.04.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.