Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

YABANCI YÖNETMENLERİN TÜRKİYE İLGİSİ

Türkiye'nin tarihi mekanları arasında yer alan Mardin, Şanlıurfa ve Kapadokya, yabancı yapımcıların da ilgisini çekiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünce oluşturulan teknik ekip, bu bölgelerdeki teknik alt yapı, neler yapılabileceği ve sağlanabilecek katkıyı araştıracak.

Turizm Haftası’nın kapanışı dolayısıyla Mardin’de bulunan Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, yaklaşık bir ay önce İstanbul’da gerçekleştirilen bir toplantıda, şu anda 36 ülkede Türk dizi filmlerinin gösterildiği bilgisini aldığını söyledi.

Orta Doğu ve Türk cumhuriyetlerinde Türk dizilerinin büyük beğeniyle izlendiğini dile getiren Çelik, bu durumun yapım şirketlerinin de ilgisini çektiğini belirtti.

Yabancı yapımcıların kendi dizilerini de Türkiye’de çekmek istediklerini anlatan Çelik, "Böyle bazı girişimler var. Elbette film çekmek çok kolay bir şey değil. Gerekli teknik alt yapıyı hazırlamak lazım" dedi.

Bu amaçla öncelikle Mardin, Şanlıurfa ve Kapadokya’da ne tür imkanlar olduğunu araştırmak üzere bir ekip kurduklarını ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Ekibimiz, belirtilen bölgelerde araştırma yapacak, teknik alt yapıya bakacak. Bakanlık olarak katkımız ne olur, İstanbul’daki firmalar buralara neler sağlayabilir onlarla ortak çalışacağız. Sanıyorum 1-2 ay içinde bu araştırma sonuçlanacaktır. İhtiyaca cevap verecek birinci derece bölge hangisi olur bilemiyorum. O çalışma sonuçlandıktan sonra ortaya çıkacak." TÜRKİYE’DE İLGİ ÇEKİCİ TOPLUMSAL HİKAYELER VAR
Türkiye’de çekilen dizi ve filmlerde Doğu ve Güneydoğu’daki yaşam tarzı neden çok fazla konu oluyor sorusu üzerine Çelik, Türkiye’nin çok renkli sosyolojik yapısı bulunduğunu, bu yapı içindeki yaşamın dikkati çektiğini söyledi.

Bu bölgelerdeki yaşam tarzının Avrupa’da da ilgi uyandırdığını ifade eden Çelik, şu değerlendirmede bulundu: "Buralarda ilgi çekici toplumsal hikayeler var. Tahmin ediyorum senaristler ağırlıklı bu konular üzerine yoğunlaşıyorlar. Buradaki yaşamın standart olmaması da buraları bizler yönünden cazip hale getirebiliyor. Sadece Türk toplumunun değil, özellikle bu yörede yaşanmış pek çok hikaye Avrupa’da inanılmaz derecede dikkat uyandırdı. Örneğin Zülfü Livaneli’nin ’Mutluluk" adlı bir filmi Avrupa’da inanılmaz derecede ilgi gördü. Tamamen bu bölgeden yansımış bir olaydan yola çıkarak yapılmış bir filmdi. Buna birçok filmi örnek gösterebiliriz."

İlginin, iyi senaryoların ortaya çıkmasını ve potansiyel bir sektörün oluşmasını sağladığını belirten Çelik, "Bu sektörde kendi dinamiklerini oluşturuyor. Uluslararası alana çıkıyorsunuz bu kaliteyle. Bugüne kadar uluslararası alanda almadığımız bir ödül kaldı o da ’Oskar’. Onu da yakın bir zamanda,1-2 yıl içinde filmlerimizden biriyle aday olup alabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

ALMANYA’DAKİ TÜRK SENARİST VE YÖNETMENLER GELECEK
Almanya’da genç nesil yönetmen ve senarist dedikleri Türklerin bulunduğunu anlatan Çelik, Almanya’nın dizi film ve sinema üretiminin neredeyse yüzde 70’inin bu gençler tarafından karşılandığını kaydetti.

Oradaki Türkleri kültür elçileri olarak gördüklerini ifade eden Çelik, gençlerin birçoğunun Türkiye’yi tanımadığını, bir şekilde buluşup ortak proje üretimine gitmek istediklerini belirtti.

Bu amaçla bir girişimde bulunduklarını dile getiren Çelik, şu bilgiyi paylaştı: "Almanya’daki 30 Türk yapımcıyı Ekim ayı gibi Türkiye’ye çağırdık. İstanbul’da bilgilendirme amaçlı bir seminer düzenleyeceğiz. Tanıtma ve bilgilendirme yapağız. Aynı zamanda ortak senaryo çalışmaları yapmayı amaçlıyoruz.

Türkiye’den de bir grup oluşturulacak. Türkiye’nin çeşitli cazibe merkezleri, tarihi potansiyeli yüksek kentleri var, belki ilgiyi biraz da buralara odaklandırmak koşuluyla onlara gelmişken Şanlıurfa, Kapadokya ve Mardin’i de gezdireceğiz. Buralarda bir program yapıp ondan sonra ne yapılabilir oturup konuşmak gerekir. Çünkü onlar Türkiye’nin Avrupa ayağını oluşturuyor, Avrupa’ya çok yakınlar."


AA  25.04.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.