Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

RESMİN ŞAİRİ DEVRİM ERBİL’İN BELGESELİ RAFLARDA

50. sanat yılını kutlayan ve resmin şairi olarak tanınan Devrim Erbil’in yaşam öyküsünü, eserlerini ve sanatını anlatan DVD’si satışa çıktı.

Çekirdek Film tarafından hazırlanan Devrim Erbil: Resmin Şairi belgeseli ünlü ressamın hayatının bilinmeyen yönlerini de ortaya çıkarıyor.

Türk Resmi’nde soyut anlatımın çok önemli ve en büyük isimlerinden Devrim Erbil’in 50. sanat yılı türlü etkinliklerle kutlanırken Çekirdek Film tarafından yaşamının belgeseli de yapıldı.

Devrim Erbil’in sanat hayatı nasıl başladı? Kimlerden etkilendi? Minyatür sanatı onu neden bu kadar etkiliyor? 50 yıllık sanat hayatında hangi tereddüt ve ikilemleri yaşadı? Gerçekte Devrim Erbil kimdir?

Belgesel, Devrim Erbil’in hem farklı yanlarını ortaya çıkarıyor hem de sanatını tüm ayrıntılarıyla anlatıyor. Durmuş Akbulut’un yazıp yönettiği Devrim Erbil: Resmin Şairi belgeselinin yapımcılığını Tuncay Takmaz gerçekleştirdi.

Türk resminin en özgün sanatçılarından birisi olan Devrim Erbil, batı resim geleneği ile doğuya ait motifleri kendi çizgisiyle harmanlayan dünya çapında bir ressam. Ağırlıklı olarak çizginin gücünden yararlanan Erbil, soyut resmi de kendine has teknik ile tuvale aktarır. Resimlerinin şiirsel bir ritim taşıdığı tartışılmaz bir gerçektir.

Türk resminde soyut anlatımın güçlü isimlerinden Devrim Erbil’in yaşamını ve sanatını detaylı biçimde anlatan bu belgeselinde dönüşümlü olarak ele aldığı temalarından “İstanbul Resimleri”, “Ritmik Kurgu” ya da “Ritmik Titreşim” olarak adlandırılan işleri öncelikli olarak dikkati çekiyor.

Bir Devrim Erbil resminin izleyende bıraktığı öncelikli etki, “çizgi”, “renk” ve “doku”dan kurulu bir kompozisyon örgüsüdür. Devrim Erbil doğadan aldığı izlenimleri özümseyerek, yaşam coşkusu ve duyarlılığı ile sanatsal yaratıcılığının süzgecinden geçirerek adeta ilmek ilmek dokuyarak tuvaline geçiriyor.

Çizgi, renk ve benek katmanlarının oluşturduğu doku Devrim Erbil’in öznel yorumudur, sanat yaşamının başında kurduğu ve zamanla geliştirdiği üslubudur.

Devrim Erbil, İstanbul’a uzaktan bakmayı, mesafeli durmayı seviyor. Ya gökyüzünden bakarak haritasını çıkarıyor ya da şehrin anıtsal yapılarını odak noktası yaparak çevresindeki oluşumu tuvaline yansıtıyor. Her iki bakışa göre de İstanbul, yaşayan ve sorunlarını dokular arasına gizleyen bir metropol. Resmin Şairi: Devrim Erbil belgeselinde ressamın İstanbul bakışı keyifli bir biçimde anlatılıyor.

Denizin veya gökyüzünün enginliklerinde devinimle ilgili olanı, değişken olanı saptamak da Devrim Erbil’in işidir. Gökyüzünde kuşların kanat çırpışlarının devinimi, ışık yansımalarının denizin kıpırtısı üzerindeki anlık parıltıları gibi…

Devrim Erbil’in şiirsel dünyasında gezinti yapmak, yaşamın iç sesini dinlemek isteyen sanatseverler için Resmin Şairi: Devrim Erbil belgeseli kaçırılmaması gereken bir sanat olayı…

Film Satış Noktaları
Tüm D&R mağazaları, İstanbul; İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, Ada Kitabevi, Simurg, Kabalcı, Pandora, Robinson Cruose, İstiklal Kitabevi, Mephisto, Ağaç Kitabevi, Dönence, Kaynak, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Deka, Ankara: Cihan, Dost Kitabevi, Adana, Mersin, İzmir; Kitapsan Şubeleri, İletişim Kitabevi, Pan Kitabevi, Kütahya: Üniversite Kitabevi, Diyarbakır: Kafka Kitabevi, Adana, Konya, Kayseri, İstanbul, Deka Şubeleri, Kıbrıs: Işık Kitabevi, Remzi Kitabevleri, İnkılap Kitabevleri, İdeefixe, Gitti Gidiyor, Deppo, ve tüm Sanal Shoplarda . . .


Sanatsal Haber  29.05.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.