Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

‘KAİNATA TAŞLARLA FISILDAYAN ADAM

Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers'ın, Kapadokya'da başlattığı, uzaydan görülebilecek büyüklükteki heykellerden oluşan çalışması tamamlandı.

Ünlü heykeltıraş Andrew Rogers’ın, dünyanın değişik ülkelerinde hayata geçirdiği ’Hayatın Ritimleri’ isimli Arazi Sanatı (Land Art) Projesi’nin Türkiye ayağı olan, toplam 10 heykelden oluşan ’Zaman ve Mekan’ adlı Heykel Park, Kapadokya’da, Borusan Filarmoni Orkestrası’nın verdiği konserle törenle açıldı.

"Kainata taşlarla fısıldayan adam" olarak tanınan Avustralyalı ünlü heykeltıraş Andrew Rogers, Nevşehir’in Göreme beldesi, Karadağ mevkisinde yapımına 2007 yılında başladığı ve ’Dünyada Bir Gün’ ve ’Zaman ve Mekan’ adlarını verdiği Heykel Park’ı tamamladı.

Rogers, 9 metre yüksekliğindeki heykelleri, 10 bin 500 ton taş kullanarak, 230 kişinin çalışması ile 3 yılda tamamladı. Birbirlerine ikişer kilometre uzaklıkta yer alan, 450 kilometre yükseklikten, yani uzaydan görülebilen, toplam 7 kilometrelik alanı kaplayan Heykel Park’ın açılışında, Borusan Filarmoni Orkestrası konser verdi.

Açılış töreninde İngilizce konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Tanıtma Genel Müdürü Özgür Özarslan, Kapadokya’nın, "Güzel Atlar Ülkesi" anlamına geldiğini, bu nedenle eserlerin, bölgeye yapılmış olmasının, Türk kültür ve sanatı açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Özarslan, "Bu muhteşem eserlerin, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü olacağı inancındayım" dedi.

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle ise "Bu eserler, Türkiye ile Avustralya arasındaki yakın ilişkilerin daha da ilerlemesine ve gelişmesine yardımcı olacak" diye konuştu.

Açılışta söz alan Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil de eserleri ile Kapadokya’nın tanıtımına katkı sağlayan Andrew Rogers’a teşekkür etti.

Ünlü heykeltıraş Andrew Rogers ise eserlerinin tamamının bir "Zaman ve Mekan" abidesi olduğunu, insanlığın ortak değerlerini ifade etmeye çalıştığını belirtti.

27 yıl önce ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinin tarihi ve doğal güzelliklerinden etkilendiği için burayı tercih ettiğini ifade eden Rogers şunları söyledi:
"Çalıştığım yerlerdeki tarihi ve doğal dokuya çok fazla önem veriyorum. Bu nedenle eserlerimde o yörenin dokularından kesitler yansıtmaya dikkat ediyorum. Heykellerde kullandığım taşların özellikle bölge dokusuna uygun olması da benim için çok önemli bir unsur. Dünyada teknoloji sürekli ilerliyor ve insanın doğasından uzaklaşmasına sebep oluyor. Yaşadığımız topraklarda bir hayat var ve bu mevcut değerleri korumamız ve gelecek nesillere bırakmamız gerekiyor. Yapılan çalışmalar büyük konsantrasyon gerektiriyor. Heykellerin dev formalarının taşlarla inşa edilmesi çok özverili bir çalışma gerektiriyor. Ama bölge halkı ile birlikte yaptığımız bu çalışmalarla, işin içine o toprakların sahibi halk da girince bu heykellerin değeri daha da artıyor. Çünkü bu heykeller onların geçmişlerinden geleceklerine birer köprü görevi görüyor."

Açılış töreninde Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Andrew Rogers’a eserleri Kapadokya’ya kazandırmasından dolayı teşekkür plaketi verdi.

Andrew Rogers’in diğer dev küresel heykellerinin, İsrail Arava Çölü, Şili Atacama Çölü, Bolivya Altiplano, Sri Lanka Krunegala Bölgesi, Avustralya’nın Geelong yöresi, İzlanda’nın Akureyri noktası ve Çin’deki Gobi Çölü’nde yapıldığı kaydedildi.


AA  31.05.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.