GÖZLÜKULE KAZISINDA İLGİNÇ BULGULAR
Abbasi dönemine ait camdan yapılmış deney tüpleri, tunçtan yapılmış tıp aletleri bulundu. Kazıda kandil üretimhanesi, masklar ortaya çıkarıldı.
Mersin’in Tarsus ilçesindeki Gözlükule Höyüğü’nde yürütülen kazı çalışmalarında, camdan yapılmış deney tüpleri, tunçtan yapılmış tıp aletleri bulundu. Kazılarda kandil üretimhanesi ile tiyatroda kullanılan masklar dikkat çekti.
Kazı ekibi başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Aslı Özyar, 200 metre karelik alanda olmak üzere toplam 5 ayrı yerde sürdürdükleri kazı çalışmalarında Abbasi dönemi ağırlıklı olmak üzere Roma ve Geç Tunç Çağına ait bulgulara rastladıklarını söyledi.
2007 yılında ilk kazı çalışmalarında Abbasi dönemine rastlayan katmanlara ulaştıklarını ifade eden Özyar, bu katmanları açığa çıkarmaya başladıklarını, gündelik hayata ilişkin adetler, yaşam, hijyen gibi konularda çok şey öğrendiklerini ve bilgi sahibi olduklarını kaydetti.
Höyüğün 7 bin yılık bir geçmişinin bulunduğunu ifade eden Doçent Özyar, ’’Çoğu açmada orta çağ katmanlarının sonuna geldik. Onun altına inmek üzere hazırlanıyoruz. 2 açmamızda da Roma Helenistik dönemine ait kalıntılar var. Bunlarda belki de en ilginç olanı kandil üretimhanesi bulduk. Aynı zamanda tiyatroda kullanılan masklar ile adak heykelcikler üreten bir üretimhane ve defolu malların atıldığı çukurları ortaya çıkardık. Epey bilgi sahibi oluyoruz." dedi.
Kazılarda ayrıca camdan yapılmış deney tüpleri, şişecikler, tunçtan yapılmış tıp aletleri bulduklarını belirten Özyar, "Bu bize burada kimyagerlik veya eczacılık yapıldığına dair bilgi veriyor. Zaten Abbasilerin tıp ve eczacılıktan bilgi sahibi olduklarını yazılı kaynaklardan biliyoruz" diye konuştu.
Kazı çalışmalarına aralarında yabancı ülkelerden arkeolog ve bilim adamları da olmak üzere 25 kişinin katıldığını bildiren Özyar, bu yılki kazı çalışmalarının 16 Temmuzda sona ereceğini sözlerine ekledi.
AA 10.07.2010
|
|
|