Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

16. SARAYBOSNA FİLM FESTİVALİ

Avrupa'nın başarılı film festivallerinden olmaya aday 16. Saraybosna Film Festivali başlıyor.

Festivalin açılışı, Oscar ödüllü Bosna-Hersekli yönetmen Danis Tanoviç’in yeni filmi "Circus Columbia"nın dünya prömiyeriyle yapılacak.

Bosna-Hersek’teki 1992-1995 yılları arasındaki savaşta kuşatma altında kalan ve her gün havan toplarının, kurşunların hedefi haline gelen Saraybosna, şimdi bir kez daha "savaşa inat", sanata "merhaba" diyor...

Bosna’nın yaşadığı acı savaşın izlerini yok etmek ve kenti sanatla tekrar buluşturmak isteyen sanatçıların girişimiyle 1995 yılında başlatılan Saraybosna Film Festivali, çok sayıda filmi ve sanatçıyı Saraybosna’da 16. kez bir araya getiriyor.

Festival nedeniyle Saraybosna, büyük bir heyecan ve coşku yaşıyor.

Dünyanın bir çok yerinden festival için Saraybosna’ya gelen sinemaseverler, bir zamanlar "Avrupa’nın Kudüs’ü" olarak adlandırılan Saraybosna’ya yeniden eski günlerini yaşatmaya başladı.

Festivale gazetecilerin ilgisi de bu yıl yoğun oldu.

Festivali izlemek için 33 ülkeden 700 basın mensubu akredite oldu.

Saraybosna Film Festivali düzenleyicisi Mirsad Purivatra, festivale bu yıl gösterilen ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Purivatra, Bosna-Hersek’te büyük ölçüde hissedilen ekonomik krize rağmen festivalin bu yıl da kalitesinden ödün vermediğini vurguladı.

Purivatra, bugüne kadar Kavin Spacey, Jeremy Irons, Mickey Rourke gibi dünyaca ünlü oyuncuları ağırlayan festivalin bu yılki içeriğinin oldukça zengin olduğunu ifade etti.

Purivatra, festival kapsamında 10 filmin dünya prömiyerinin yapılacağını, farklı programlar çerçevesinde sinemaseverlerin 200’den fazla yapıtı izleme şansı elde edeceğini kaydetti.

Festival düzenleyicisi Purivatra, filmlerin açık alanlarda yerleştirilen dev ekranlarla beraber şehrin 7 farklı yerinden izlenebileceğini ifade ederek, festival kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir çok ülkenin kısa ve uzun metrajlı filmlerinin birincilik için yarışacağını söyledi.

Festival, "Circus Columbia"nın Dünya Premiyeri ile Başlıyor
Festival kapsamında bu akşam kokteyl verilecek ve festivalin açılışına katılacak sanatçılar Opera binasının önünden kırmızı halıdan geçecekler.

Kokteylin ardından, Oscar ödüllü Bosna-Hersekli yönetmen Danis Tanoviç’in yeni filmi "Circus Columbia"nın dünya prömiyeriyle festival başlayacak.

Tanoviç’in son sinema yapıtı olan "Circus Columbia", geçen yüzyılın bitiminde Balkanlar’da yeni bir dönemin trajik bir şekilde başlamasını konu alan romantik bir hikaye. Film, komünizm rejiminin bitiminde pahalı Mercedes’i ve kendisinden 40 yaş küçük eşiyle ülkesine dönen Divko’nun, paranın her şeyi satın alabileceğini düşünerek küçük intikamlar peşinde koşmasını konu ediniyor.

Festivalde Türkiye’yi "Vavien" Temsil Edecek
16. Saraybosna Film Festivalinde Türkiye’yi Yağmur ve Durul Taylan’ın yönettiği, senaryosu tiyatrocu Engin Günaydın’a ait "Vavien" filmi temsil edecek.

Çekimleri Tokat’ın Erbaa ilçesi ve İstanbul’da yapılan, Engin Günaydın, Binnur Kaya, Settar Tanrıöğen, İlker Aksum ve Serra Yılmaz gibi oyuncuların rol aldığı "Vavien", 28 Temmuzda Devlet Tiyatrosu Salonunda gösterilecek.

"Vavien", daha önce 29. İstanbul Film Festivali kapsamında verilen Altın Lale Ödüllerinde Ulusal Yarışmada "En İyi Film Ödülü"nü almış, ayrıca Sinema Yazarları Derneğince "En İyi Senaryo", "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Müzik" ve "En İyi Sanat Yönetmeni" kategorilerinde ödüllendirilmişti.

Festivalde, 4 Türk filmi daha izleyiciyle buluşacak. "Bal" ve "Kosmos" 24 Temmuz, "Kamerayla İzdivaç" 25 Temmuz, "Kars Öyküleri" ise 28 Temmuzda izlenebilecek.

Festival Jürisinde Saadet Işıl Aksoy da Yer Alıyor
Romanyalı yönetmen Cristi Puiu önderliğinde festivalin bu yılki jüri üyeleri arasında, Türk sinemasının genç oyuncularından Saadet Işıl Aksoy da yer alıyor. Aksoy, ilk sinema deneyimi olan "Yumurta" filmindeki rolüyle 2007 Valdivia Uluslararası Film Festivali ve 2007 Saraybosna Film Festivalinde "En İyi Aktris" ödülünü almıştı.

Festival organizatörü Purivatra, festivalin bu yılki konukları arasında, 60. Uluslararası Berlin Film Festivalinde "Bal" filmiyle Altın Ayı ödülünü kazanan Semih Kaplanoğlu’nun da bulunduğunu belirterek, Kaplanoğlu ile beraber birçok Türk sinemacının festivale katılacağını kaydetti.

Amerikalı Aktör Morgan Freeman Festivalin Kapanışına Geliyor
Bu yıl ilk defa festivalin simgesi olan "Saraybosna Kalbi" fahri ödülü verileceğini de belirten Purivatra, 16. Saraybosna Film Festivalinin, Nelson Mandela’nın hayatından bir kesiti anlatan "Invictus" (Yenilmez) filmiyle kapanacağını belirtti.

Purivatra, filmin başrol oyuncusu Amerikalı aktör Morgan Freeman’ın, Brunu Dumonta, Juana Josea Campanellu, Gemmu Jones gibi sinemacılarla beraber festivale katılacağını kaydetti.

Festivalde birinci olan filmin ödülünü 25 bin avro olarak belirlediklerini ifade eden Purivatra, yüz binden fazla kişinin katılımının beklendiği film gösterimleri için bilet fiyatlarının 3 ile 8 avro arasında olacağını söyledi.

Öte yandan festival kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek farklı tarzdaki müzik grupları da Saraybosna Devlet Tiyatrosu önündeki meydanda konser verecek. Türkiye’den de Baba Zula grubu, festival etkinlikleri kapsamında sahneye çıkacak.


AA  24.07.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.