MERSİN KAZILARINDA YENİ BULGULAR
Mersin yakınlarındaki Soloi Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki "Sütunlu Cadde" ve "Soli Höyük"te yürütülen kazılarda yeni bulgulara ulaşıldı.
Mersin’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi iş birliğiyle "Sütunlu Cadde" ve "Soli Höyük"te yürütülen Soloi Pompeiopolis Antik Kenti kazılarında yeni bulgular tespit edildi.
Sütunlu Cadde’de erken Bizans dönemine tarihlenen dini yapı bulunurken, Soli Höyük’te bir yüzünde balta, diğerinde mahmuzlu orak kalıbı bulunan kalıntıya ulaşıldı.
Bu yıl 12’ncisi düzenlenen kazılara, Mezitli İlçe Belediyesi’nin desteğinde 36 kişilik ekip 15 Temmuz’da başladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, yaptığı açıklamada, Sütunlu Cadde’de geçmiş dönemlerde ortaya çıkardıkları zenginliklerin Mersin Müzesi’nde sergilendiğini söyledi.
Bu yılki kazılarda ise Sütunlu Cadde’de büyük bir yapı kalıntısı ortaya çıkarıldığını vurgulayan Yağcı, şapel olduğu tahmin edilen dini yapıya burada ilk kez rastlanıldığını belirtti.
Yağcı, dini yapının Sütunlu Cadde’yi hem Roma hem de Bizans döneminde kentin merkezi yeri olduğunu gösterdiğini, Sütunlu Cadde’yi yatay olarak kesen dini yapının erken Bizans dönemine tarihlendiğini tahmin ettiklerini kaydetti.
Milattan sonra 525 yılı depremine kadar kullanılmış olduğu düşünülen şapelin etrafında genişletme çalışmaları sürdürülüyor.
Mersin’in dip tarihi araştırılan Soli Höyük’te ise geçmiş yıllarda burada Kizzuwatna dönemine ait savunma sistemi ortaya çıkarıldı.
Bu yıl ise maden teknolojisi ile ilgili "bir yüzünde balta ve diğer yüzünde mahmuzlu orak kalıbı"nın yer aldığı önemli bulguya ulaşıldı.
Milattan önce 15. yüzyılda Soloi Pompeiopolis’te metalürji ile ilgili üretim atölyelerinin olduğunu gösteren bulgular, Kilikya yöresinde tarımsal ve silah teknolojiyle ilgili üretim yapıldığını da ortaya koyuyor. Bir liman kenti olan Soli’nin aynı zamanda bir üretim merkezi olduğunu gösteriyor ve Hitit arkeolojisine önemli katkıda bulunuyor.
"Kamulaştırma Şart"
Yağcı, 12 yıldır yürüttükleri kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon çalışmalarına da önem vererek, Sütunlu Cadde’yi ayağa kaldırmayı amaçladıklarını bildirdi.
Cadde’nin güney ucundaki Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeyi hayata geçirmeye çalışılıyor.
Yağcı, proje ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kaynak arayışı sonuçlandığında, tahminen bir yıl içinde caddenin güney ucunu 2’şer sıra 7’şer sütun halinde ayağa kaldıracağız. Bu kazılar için önemli gelişme olacak. Koruma bilinci artacak ve restorasyonun ne anlama geldiği daha iyi anlaşılacak" dedi.
Görkemli yapının ayağa kaldırılması için kamulaştırmanın şart olduğunu vurgulayan Yağcı, "Eğer kamulaştırma gerçekleştirilirse 200 sütunluk Sütunlu Cadde turizme açılarak hem karadan hem denizden gezilebilir hale gelecek. Ayrıca, kuzeyde bir müze projemiz var. Bununla ilgili çalışmaları makamlara ilettik ve sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.
Kazıların 15 Ağustos’a kadar süreceği belirtildi.
AA 3.08.2010
|
|
|