KELENDEREİS ANTİK KENTİNDE RESTORASYON
Kelenderis'te 23 yıldır süren kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün ışığına çıktı. Kazı çalışmalarında bu yıl restorasyon ağırlıklı olacak.
Mersin’in Aydıncık ilçesindeki Kelenderis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının bu yıl restorasyon ağırlıklı sürdürüleceği bildirildi.
Konuya ilişkin bilgi veren Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Levent Zoroğlu, bu yılki kazı çalışmalarına 50 kişilik ekiple başladıklarını belirtti.
Antik kentte 23 yıl önce başlayan kazı çalışmalarıyla binlerce yıllık tarihin gün ışığına çıkarıldığını belirten Zoroğlu, daha önce ortaya çıkarılan Agora Bazilikasının (içi, ortadaki yüksek, yanlarındakiler daha alçak olmak üzere iki sıra sütunla üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde büyük kilise, Roma Mahkemesi) üzerinin kapatılması için proje hazırladıklarını ifade etti.
Zoroğlu, bu konuda hazırlanan projenin Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca incelenerek sonuçlandırılmasını beklediklerini vurguladı.
Prof. Dr. Levent Zoroğlu, bu yıl ki çalışmalarının restorasyon ağırlıklı süreceğini belirtti.
Çalışmalar için kullandıkları odalardan birini, ortaya çıkarılan kalıntıları sergilemek için kullanmayı düşündüklerini söyleyen Zoroğlu, bunun için gerekli projelerin yapıldığını, serginin Aydıncık turizmine büyük katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi.
Sualtı kazı çalışmaları için eylül ayında ekiplerin gelerek liman içerisinde ve Saplı Adada sualtı arkeolojik çalışma yapacaklarını söyleyen Zoroğlu, çalışmayla sualtındaki antik limanın ortaya çıkarılması planlanladıklarını belirtti.
Çalışmalarda diğer kurum ve kuruluşlardan da yardım aldıklarını belirten Zoroğlu, bu yıl ki çalışmaların eylül sonuna kadar süreceğini söyledi.
M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan geçmişi bulunan antik kentte, buluntuların Aydıncık’ın Akdeniz kıyısında, Silifke ile Anamur arasında önemli bir liman kenti olarak gösterdiği bildirildi.
AA 7.08.2010
|
|
|