TÜRKÜLER VİYOLONSELİN TELLERİNDE
Farklı bir çokseslilik yaklaşımıyla çoğunluğu halk türkülerinden oluşan kapsamlı bir albüm, ''İki Çello Bir Anadolu'' adıyla müzikseverlerin beğenisine sunuldu.
Albümde, düzenlemelerini Şinasi Çilden'in yaptığı ve öğrencisi Gazi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Şebnem Orhan ile birlikte seslendirdiği 18 türkü ve oyun havasının yanı sıra iki de özgün çalışma yer alıyor. Bu boyut ve kapsamda iki viyolonsel için yapılan Türk Müziği kaynaklı ilk çalışma olmasıyla dikkati çeken CD ve nota kitabı, müzik marketlerdeki raflarda yerini aldı. ''Yörük Ali Efe Zeybeği'' ile başlayan albüm, ''Katibim'', ''Çanakkale Türküsü'', ''Aman Doktor'', ''Vardar Ovası'', ''Fidayda'', ''Beyaz Giyme'' gibi eserleri de içeriyor.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyolonsel Sanatçısı Şinasi Çilden, albümün 35 yılı aşkın süredir Gazi Eğitim Enstitüsü ve daha sonra Gazi Üniversitesi'nde yürütmekte olduğu viyolonsel öğretmenliği sırasında yaptığı Türk Müziğine dayalı çalışmaların bir ürünü olarak ortaya çıktığını söyledi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çilden, albümü şöyle yorumladı:
''Kültür hazinemiz halk türkülerimizin, aslı bozulmadan zenginleştirilip daha etkili hale getirilmesini hedefleyen bu çalışma, herkesin kolaylıkla dinleyebileceği sadelikte, aynı zamanda modern ve etkili çizgiler ve tınılarla dinleyiciyi kendine çekiveren bir içerik ve nitelik taşımaktadır. Uluslararası bir çalgı olan viyolonselin Türk Müziği ile bu kadar bütünleşebildiğinin hissedilmesi heyecan verici. Müziğin evrenselliğinden yola çıkarak bu albümün uluslararası platformda, konser, eğitim gibi Türkiye'nin çağdaş yüzünün tanıtılmasında önemli katkıları olacağı söylenebilir.
'İki Çello Bir Anadolu', insanların türküleri farklı bir boyutta tanımasına ve algılamasına olanak sağlamasının yanında müzik eğitimcilerine önemli bir oda müziği dağarcığı kazandırması ve bu alanda yapılacak çalışmalara ışık tutması bakımından da önem taşımaktadır.''
-''HAZIRLIKLAR 70'Lİ YILLARA UZANIYOR''-
Şinasi Çilden, ''İki Viyolonsel için Anadolu Ezgileri'' adıyla nota basımı da gerçekleştirilip icracı ve eğitimcilerin kullanımına sunulan albümde yer alan parçaların, tasarım ve altyapı hazırlık çalışmalarının başlangıcının 1970'li yıllara kadar uzandığını, bu türkü düzenlemelerinin büyük çoğunluğunun 2004 yılından itibaren yapılan yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıktığını anlattı. Çilden, bu eserin hem viyolonsel eğitiminde yararlanılabilecek farklı bir kaynak hem de konser programlarında yer alabilecek özel bir albüm olarak değerlendirilebileceğinin altını çizdi.
Halk türkülerinin iki viyolonsel ile seslendirilmek üzere düzenlenmesi ve hazırlanması sonucunu doğuran üç temel neden olduğunu belirten Çilden, bu gerekçelerden ilkinin, öğrenciliğinden başlayarak, tutkusu olan türküleri viyolonselin lirik tonu ve çok sevilen ses rengiyle birleştirme hayali ve çabası olduğunu vurguladı.
İkinci neden olarak ''türkülerin çokseslilikle zenginleştirilmeye çok elverişli'' olmasını gösteren Çilden, ''Üçüncü neden ise gençlerin çeşitli gerekçelerle halk türkülerine giderek artan yabancılaşma eğilimidir'' dedi.
Gençlerin, en çok bilinen türkü ve oyun havalarını bile hiç tanımamasından yakınan Çilden, bu durumu ortadan kaldırmak için müzik eğitimcilerine düşen görevler bulunduğunu, türkülerin iyi düzenlenmiş kompozisyonlarla ve iyi icralarla farklı boyutlarda gençlere sunulması durumunda benimseneceğinden kuşku duymadığını anlattı. Çilden, ''Bu çalışmaya, türkülerimizi gençlerimize bir başka yaklaşım ve boyutta tanıtmaya yönelik bir deneme çalışması olarak da bakabiliriz'' görüşünü dile getirdi.
-''HEDEF, TÜRKİYE'YE VE MÜZİĞİNE HİZMET''-
Şinasi Çilden'in öğrencisi olan ve Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliği görevini sürdüren Yrd. Doç. Şebnem Orhan ise hocası ile seslendirdikleri bu eserin öncelikli hedefinin Türkiye'ye ve müziğine hizmet olduğunu söyledi.
Hiçbir ticari kaygı taşımadıklarını belirten Orhan, ''Özellikle yurt dışı konserlere gittiğimizde, 'Size özgü eserler yok mu' diye soruyorlardı. Böylece bize özgü eserlerin de olduğunu ispatlayacağız'' diye konuştu.
Şebnem Orhan, Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu da dahil birçok ilde konserler verdiklerini ve büyük ilgiyle karşılandıklarını, bundan sonraki amaçlarının albümdeki eserlerle yurt dışında Türkiye'nin sesini duyurmak olduğunu kaydetti.
A.A 15.11.2008
|
|
|