‘MOZAİK GALERİ’ GÜN IŞIĞINA ÇIKARILDI
Metropolis antik kentinde yapılan kazılarda Batı Anadolu'daki en büyük mozaik grubu bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Sabancı Vakfı, Trakya Üniversitesi ve Torbalı Belediyesinin desteğiyle 20 yıldır kazılan Metropolis antik kentinde bu yıl yürütülen kazı çalışmalarında, Roma Hamamı'nın çevresindeki ''geometrik bezemeli mozaik galeri'' gün ışığına çıkarıldı.
Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek, antik kentte düzenlediği basın toplantısında, Sabancı Vakfının 2003 yılından bu yana Metropolis Sevenler Derneğine (MESEDER) katkıda bulunarak destek verdiği Metropolis antik kentinde, bu yıl kendi başkanlığında 35 işçi, 25 öğrenci ve arkeologdan oluşan kazı ekibinin çalışma yürüttüğünü bildirdi.
''Ana Tanrıça Kenti'' olarak nitelendirilen Metropolis'te, ilk kazı çalışmasını yürüten ekipte yer alan onursal Kazı Başkanı Prof.Dr. Recep Meriç'in katkılarıyla bugüne kadar yapılan çalışmalarda, Antik Tiyatro, Stoa (Sütunlu Galeriler), Bouleuterion (Meclis Yapısı), Roma Hamamı, Devlet Agorası, Akropolis Surları'nın yanı sıra 10 bine yakın eserin antik kalıntıların bulunduğunu belirten Aybek, geçen yıl ve bu yıl ağırlıklı olarak Roma Hamamı'nı tamamlayan Palaestra'da (Güreş Alanı'nda) kazı gerçekleştirildiğini anımsattı.
Aybek, kazılarda kent yaşamı hakkında bilgilerin ortaya çıkarılacağı evler ve caddeler üzerinde de durduklarını, farklı noktalarda sondaj çalışmaları yürütüldüğünü söyledi.
Serdar Aybek, şu bilgiyi verdi: ''Geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalarda, kadınların süslenme merakının yüzyıllar öncesine dayandığına ilişkin bulgular elde edilmiş, kazı tarihinde ilk kez 2 bin 500 yıl öncesine tarihlenen bozulmamış bir mezara ulaşılmıştı.
Palaestra'daki çalışmalarımızda bu yıl yaklaşık 40 metre uzunlukta ve 40 metre genişlikteki kare planlı yapının çevresinde 6 metre genişliğinde geometrik bezemeli mozaikli galeriler tespit ettik. Bozulmamış bu mozaikler, Batı Anadolu'da bir alanda bulunan en büyük mozaik grubunu oluşturuyor. Henüz yapının sadece güney kısmı açığa çıkmasına karşın mozaiklerin iyi korunmuş bir şekilde günümüze ulaşmış olması sevindiricidir. Önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalarla Batı Anadolu'nun küçük kentlerinden biri olarak tanınan Metropolis'in adeta ölçeğini değiştiren anıtsal bir yapıyı kazandırmış olmayı ümit ediyoruz. Kazılardan sonra başlatmayı istediğimiz restorasyon projesiyse büyük bir Roma Hamamı ve onun hemen önünde içi mermer plakalarla kaplı bir meydan ve dış tarafını sütunlu galerilerin örttüğü geniş mozaikli yollarla, Metropolis'in ses getirecek bir anıta kavuşmasını sağlayacaktır.''
METROPOLİS ANTİK ŞEHRİ
1990 yılından bu yana sürdürülen kazılarla gün ışığına çıkarılmaya çalışılan Metropolis antik kenti kazıları, İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasında kalan 250 dönümlük bir arazi üzerinde yapılıyor. Hellenistik kentin, yaklaşık 2 bin 500 yıl önce kurulduğu tahmin ediliyor. Ancak ilk yerleşim izleri Neolitik Çağ'a kadar uzanıyor. Bu ilk izlerden Klasik Çağlara, Roma ve Bizans'a hatta Beylikler ve Osmanlı dönemine kadar kesintisiz bir tarih ve kalıntılar bulunuyor.
Adını Ana Tanrıça'dan alan kent, İzmir ve Efes arasındaki çok önemli bir yol istasyonu. Kervanlar bu kentten geçmeden bir yere gidemiyor. Halkı aristokratlardan oluşuyor. Metropolis kentinde yaşayanlar için Yunanlılarının savaş tanrısı Ares'in büyük önemi var. Helenistik dönemin sonlarına ait yazılı sütunlarda adı geçen Ares Tapınağı, Akropolis üzerinde yer alıyor ve bu çağdan itibaren Metropolis'in koruyucu tanrısı olarak saygı görüyor.
Kent aynı zamanda çok meşhur bir şarap kenti. Antik yazarlar, bu kentin zengin bağlarından ve şaraplarının güzelliğinden sıkça bahsediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yürütülen ve Sabancı Vakfının da sponsor olduğu kazılarda, şimdiye kadar tiyatro, meclis binası, iki büyük Roma Hamamı, mozaikli galeriler, salonlar, spor alanları (Palaestra), Stoa, mermer avlulu evler, caddeler, basamaklı sokaklar ortaya çıkarıldı. Kazının ilk yıllarından itibaren kaydedilen küçük eser sayısı 10 binin üzerinde. Kazılarda elde edilen yazıtlar, heykeller, sikkeler, cam ve seramik objeler bugün İzmir Arkeoloji, İzmir Tarih ve Sanat ve Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor.
AA 21.09.2010
|
|
|