Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

MODA VE SİNEMA BİR ARADA

İstanbul Modern Sinema, Hüseyin Çağlayan'ın sevdiği moda filmlerinden oluşan beş filmlik 'Fashion Forward' başlıklı programla moda ve sinema meraklılarını bir araya getiriyor.

Programda Doğu Alman Moda Enstitüsü’nde mankenlik yapan yönetmen Marco Wilms’in Doğu Berlin modacı ve bohemlerinin bugüne kadar duvarın gölgesinde gizli kalmış hiç bilinmeyen dünyasına yolculuk yaptığı “Yoldaş Modası”, yeraltı gay camiasında popüler dans türü olan ve New York’un Harlem mahallesine özgü, ‘balo salonu’ cemiyeti olarak anılan 35 yılık ‘vogue’ kültürünü inceleyen yönetmen Wolfgand Busch’un “Nasıl Görünüyorum”, moda dünyasının önemli fotoğrafçılarından William Klein’ın moda endüstrisini yeren, Yeni Dalga tekniğiyle çektiği ironik filmi “Siz Kimsiniz, Polly Maggoo?”, yönetmen Jennie Livingston’ın New York’un yeraltı kültürü üzerine dokunaklı filmi “Paris Yanıyor” ve Stanley Donen’ın Hollywood’un altın çağından, büyülü Gershwin parçaları, kostümleriyle Fred Astaire ve Audrey Hepburn’lü ünlü müzikali “Şahane Macera” isimli filmleri yer alıyor.

Şahane Macera/ Funny Face (1957, Stanley Donen)
Hollywood’un altın çağından bir müzikal! ‘Şeytan Prada’ giyiyor olabilir, ama moda dünyasının pembeler içinde kusursuzlaşan Audrey Hepburn’ünü bugün kim, nasıl unutabilir? Jo’nun, Manhattan’da çalışan, amatör felsefeci bir kitap kurdundan Paris’teki modellik kariyerine geçişini anlatan filmin diğer dev ismi de filmdeki dans koreografileri ve başoyunculuğuyla Fred Astaire. Hikâyede, dinamik bir moda dergisi editörü ve ünlü bir fotoğrafçı dergi için yeni bir yüz ararlar ve özgür ruhlu, ürkek bir kitapçı tezgâhtarına, Jo’ya rastlarlar. Böylece Jo’nun hem kendini hem de aşkı keşfedeceği Paris’e doğru yolculuğu başlar. Yaşına göre inanılmaz geçerli ve yenilikçi bu film, modayı bu kadar ciddi bir konu yaparak beyazperdeye taşımasıyla da bir ilk. Dev bir prodüksiyon olan Şahane Macera’de büyülü Gershwin parçaları da kostümleriyle Hepburn de, Astaire ile arasındaki romantizm de zamansız!

Nasıl Görünüyorum/ How Do I Look (2006, Wolfgang Busch)
Yeraltı gay camiasında popüler olmuş bir dans türü olan ve en çok da Madonna’nın ‘Vogue’ parçasına çekilen video klibinde tanıdığımız ‘vogue’ ruhunu, şovlarını anlatan bir belgesel! New York’un Harlem mahallesine özgü olan ve ‘balo salonu’ cemiyeti olarak anılan bu 35 yıllık kültürü inceleyen Nasıl Görünüyorum’da izleyeceğiniz sanatçılar yetenek ve yaratıcılıklarını Harlem sokaklarından aşırıp Queen Latifa, Madonna gibi yıldızlarla çalışmaya kadar götürmüşler. Bizi bu ‘trendsetting’ topluluğun içine sokan filmde onların yaşam tarzlarından aile değerlerine, günlük geçim savaşlarından AIDS’e kadar uzanan konularla üç kuşak vogue’cuyla tanışıyoruz. O pozları verirken özgüvenlerini nasıl kurduklarını, sanatla sosyal statülerini nasıl koruduklarını da öğreniyoruz.

Siz Kimsiniz, Polly Maggoo?/Qui etes vous Polly Maggoo? (1966, William Klein)
Moda dünyasının önemli fotoğrafçılarından William Klein’ın bulunduğu moda dünyasına kazandırdığı bu ironik filmde, 1962 yılında Vogue kapağı olmuş, en sevdiği modeli başrole oturtur: Dorothy MacGowan. Moda endüstrisini yerin dibine sokan bu hicivde Polly Maggoo 20 yaşında, Paris’te yaşayan bir moda mankenidir. “Siz Kimsiniz?” isimli bir televizyon programına konuk olur ve Sovyet bloğunda yer alan küçük bir ülkeyi ziyaret eder. Biz de bu belgesel sırasında yönetmenin kamerasıyla birlikte onu takip ederiz. Polly’nin prensliğe gelişini, kenar bir mahallede yediği yemeği ve çocukluğunu öğreniriz. Polly’de güzel yüzü dışında da bir şeyler var mıdır? Moda ve güzellik endüstrisini taşlayan ve Fransız Yeni Dalga tekniğiyle çekilmiş film unutulmaz sahneler barındırıyor.

'Paris Yanıyor/ Paris Is Burning' (1990, Jennie Livingston)
“Paris’te Dior’un veya Chanel’in moda evini bulabilirsiniz. Harlem ise başka tür moda evlerinin doğduğu yerdir.” 80’lerin sonlarında New York’un yeraltı kültürü üzerine paleti zengin bir sosyal belge; modanın pratik olma kaygısı taşımadığı zamanlara dokunaklı bir hürmet filmi. Burada yüksek modanın aşağı gördüğü, moda delisi New Yorkluların arka perde hikâyelerini, travesti balolarını, gürültülü kutlamaları kişisel itibar için ifade aracı olarak kullanan insanları göreceksiniz. Dergi sayfalarındaki pozlardan çıkan dramatik dans hareketi vogue’u anan bu samimi portre, Madonna’nın klibinde tanıttığı akımın kremasına değil, sıkı bir rekabetin döndüğü ilk dönemlerine götürüyor.

Yoldaş Modası/ Ein Traum in Erdbeerfolie (2009, Marco Wilms)
Doğu Alman Moda Enstitüsü’nde mankenlik yapmış yönetmen Marc Wilms, kendinin de dahil olduğu Doğu Berlin modacı ve bohemlerinin bugüne kadar, duvarın gölgesinde gizli kalmış, hiç bilinmeyen dünyalarına bir yolculuk yapıyor. Belgesel, modanın paralel dünyasında gelişen karşıt grupların radikal tarzını, ekonomik olarak özgür, birey olarak farklı olma isteklerini, yaratıcılık iksirini, hasret ve hayal kırıklıklarını anlatıyor. Wilms gençliğindeki kahramanlarla buluşuyor: Moda tasarımcısı Sabine von Oettingen, fotoğrafçı Robert Paris, stilist ve kuaför Frank Schäfer... Amaç bu birbirinden put kırıcı karakteri 20 yıl sonra efsanevi, avangart bir moda tiyatrosunda buluşturup acayip bir Doğu Bloku partisi vermek!


NTVMSNBC  13.10.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.