‘TUĞRALI GMÜŞLER’ KİTAPLAŞTI
Araştırmacı Garo Kürkman'ın, son yıllarda büyük rağbet gören tuğralı Osmanlı gümüşlerini anlattığı kitabı okurla buluştu.
Kıymetli madenler üzerine tuğra vurulması işlemine, Osmanlı’dan önceki hiçbir İslam devletinde rastlanmadığı belirtildi.
Araştırmacı Garo Kürkman’ın, son yıllarda büyük rağbet gören tuğralı Osmanlı gümüşlerini anlattığı kitabı okurla buluştu.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının katkılarıyla İstanbul Ticaret Odası tarafından yayımlanan kitapta, tuğralar, damgalar, damga ustaları ve damga merkezileri hakkında ayrıntılı bilgi verildi.
Kitapta yer alan bilgilere göre, bilinen ilk Osmanlı tuğrasına Orhan Gazi tarafından verilen bir vakfiyede rastlandı. 2. Mehmet döneminden itibaren hattatlar tarafından, sultanlar için özel tuğralar geliştirildi.
Sultan 3. Ahmet’den itibaren tuğraların çevresine yaldızlı, renkli bezemeler konması, sağ yanına, gül, sümbül gibi çiçek motiflerinin, bayrak gibi ögelerin yapılması, el-gazi, adli, reşat gibi unvan ve adların yazılması gelenek haline geldi.
Kitapta, kıymetli madenler üzerine tuğra vurulması işleminin Osmanlı’dan önceki hiçbir İslam devletinde rastlanmadığı kaydedildi.
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra ağırlık ölçüleri olan dirhemlere tuğra damgası vurulmaya başlandı. Aynı şekilde gümüşlere tuğra damgası vurulması da bu dönemde uygulamaya konuldu. Kitapta, değerli madeni eşyaların günümüze ulaşan tuğralı örneklerinin sayıca az olması ve bazı sultanların dönemlerine ait hiçbir örnek olmamasının nedenleri de yer aldı.
AA 31.10.2010
|
|
|