Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

4 BİN YILLIK KENT GÜNIŞIĞINA ÇIKIYOR

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde yapılan kazılarda bulunan figürler, buranın Roma-Bizans döneminden daha önceki dönemlere ait olduğunu ortaya koyuyor.

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde, yaklaşık 4 bin yıl önce kurulduğu ve kale olarak kullanıldığı düşünülen tarihi kent, yapılan kazı çalışmalarıyla gün ışığına çıkartılıyor.

"Yer Altı Şehri Değil Yer Altı Kalesi"
Aydıntepe Belediye Başkanı Orhan Eraslan, ilçelerinin sınırları içindeki tarihi yeraltı şehrinin ortaya çıkartılıp, turizme kazandırılması amacıyla 12 yıl önce başlatılan çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, söz konusu kenti yeraltı şehrinden çok yeraltı kalesi olarak adlandırdıklarını ifade etti.

Eraslan, kazı çalışmalarında elde edilen verilerin, söz konusu yerleşim yerinin sürekli yaşanan bir kentten öte savunma amaçlı ve tehlikeli zamanlarda kullanılan bir kale olduğunu gösterdiğini bildirdi.

İnşaat Kazısı Sırasında Bulundu
1998’de bir inşaat kazısında bulunan yer altı kalesi yaklaşık olarak 50 metre civarlarındaydı. İlk belirlemelerde eski Roma yeni Bizans dönemine ait olabileceği söylendi, ancak Atatürk Üniversitesi’ndeki sanat tarihçileri ile yapılan temizleme çalışmalarında elde edilen yeni bulgular ve bazı duvar figürleri, buranın Roma-Bizans döneminden daha önceki dönemlere ait olduğunu ortaya koydu.

Duvar figürleri daha ilkel inanışların olduğu dönemleri simgeliyor. Bunlar da bu yerleşim yerinin en az 3 bin yıllık olduğunu işaret ediyor. Yer altı kalesi odalar şeklinde, sokaklar ve geniş galerilerden inşa edilmiş. Yerleşim merkezinde 13 oda, 4 büyük galeri, 1 mutfak ve su ihtiyacının karşıladığı bir havuz bulunuyor.

Eraslan, söz konusu yerleşim bölgesindeki kazılarda 3500-4000 yıllık mezarlar çıktığına da dikkati çekerek, "Bu mezarlar anıt mezarlar şeklinde değil. Ölen kişilerin cesetleri yakılıp, toprak kaplar içerisine konmuş ve üzerelerinde de bir takım ziynet eşyası var. Gün ışığına çıkartılan eşyaların tamamı şu anda Erzurum Müze Müdürlüğünde bulunuyor" şeklinde konuştu.

Yerleşim Yerlerinin Bir Kısmı Ortaya Çıkarıldı
Tarihi yerleşim bölgesindeki yaklaşık bin metrekarelik bir alan, tamamen temizlenerek gün ışığına çıkartıldı. Bundan sonraki çalışmalarda, yeraltı kalesindeki odalarda cansız mankenlerle figürler ve bölgeye ait eşyaların sergilendiği alanlar oluşturulacak.

Tarihi alana zarar vermeyecek ve otantik yapıyı bozmayacak bir aydınlatma çalışması da yapılıyor. Çalışmaların bu kış bitirilmesi hedefleniyor.

Kazı çalışmaları sürdürülen alanda, yer altı kalesi dışında başka eserlerin de varlığını tespit ettiklerini söyleyen Eraslan, "Bu eserler üzerinde de çalışmalarımız sürüyor. Ama öncelikle temizlenen alanı hizmete açmak için titiz çalışma yürütüyoruz. Tespit ettiğimiz diğer alanlara şimdilik dokunmayacağız" diye konuştu.

Eraslan, bulunan tarihi yeraltı kalesini istedikleri şekilde turizme kazandırmak için 1 milyon liraya ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.


AA  9.11.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.