SIR GİBİ SAKLANAN MİNYATÜRLER
Minyatür sanatçısı Taner Alakuş, Osmanlı saraylarında padişahların özel kütüphanelerinde sır gibi saklanan minyatürlere ulaştı.
Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) öğretim görevlisi ve minyatür sanatçısı Taner Alakuş, Osmanlı saraylarında padişahların özel kütüphanelerinde sır gibi saklanan minyatürlere ulaşıp yeni eserleri ortaya çıkararak, geçmişten geleceğe taşınmasına katkı sağladı.
İstanbul Fatih’teki Kariye Müzesi’nin yanında bulunan iki katlı tarihi evi restore ettirerek, minyatür dalında öğrenciler yetiştiren ve sergiler açan Alakuş, yaptığı açıklamada, dünyada koleksiyonerler ve sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği minyatür eserlerin, kendine has tekniğiyle farklı şekilde yorumlandığını bildirdi.
Geçmişten Günümüze Minyatür
Minyatür sanatının şimdiki durumu ve geçmişteki konumunun çok farklı olduğunu belirten Alakuş, şöyle devam etti:
’’Geçmişteki minyatür sanatı ile bugünkü minyatür sanatı tamamen farklıdır. Geçmişte minyatür bir belge niteliğindeydi, şimdi ise bir sanat boyutuna geldi. O yüzden minyatürün dün ve bugünkü kültür hayatımızdaki yeri keskin bir bıçağın sırtı gibi ayrıdır. Yani eskiden minyatür, padişah mahremiyetinde bir saray sanatıydı. Sadece padişahın hayatıyla ilgili konular işlenir ve padişahın özel kütüphanesinde saklanırdı. Normal bir vatandaşın buna ulaşma imkanı kesinlikle yoktu. Ancak günümüzde minyatür, kendine has tekniği olan bir sanat dalıdır. Minyatür kütüphanelerden, kitapların arasından alınıp binaların iç mekanlarını süsleyen bir kültür haline getirildi.’’
AA 15.11.2010
|
|
|