Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

SIR GİBİ SAKLANAN MİNYATÜRLER

Minyatür sanatçısı Taner Alakuş, Osmanlı saraylarında padişahların özel kütüphanelerinde sır gibi saklanan minyatürlere ulaştı.

Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) öğretim görevlisi ve minyatür sanatçısı Taner Alakuş, Osmanlı saraylarında padişahların özel kütüphanelerinde sır gibi saklanan minyatürlere ulaşıp yeni eserleri ortaya çıkararak, geçmişten geleceğe taşınmasına katkı sağladı.

İstanbul Fatih’teki Kariye Müzesi’nin yanında bulunan iki katlı tarihi evi restore ettirerek, minyatür dalında öğrenciler yetiştiren ve sergiler açan Alakuş, yaptığı açıklamada, dünyada koleksiyonerler ve sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği minyatür eserlerin, kendine has tekniğiyle farklı şekilde yorumlandığını bildirdi.

Geçmişten Günümüze Minyatür
Minyatür sanatının şimdiki durumu ve geçmişteki konumunun çok farklı olduğunu belirten Alakuş, şöyle devam etti:
’’Geçmişteki minyatür sanatı ile bugünkü minyatür sanatı tamamen farklıdır. Geçmişte minyatür bir belge niteliğindeydi, şimdi ise bir sanat boyutuna geldi. O yüzden minyatürün dün ve bugünkü kültür hayatımızdaki yeri keskin bir bıçağın sırtı gibi ayrıdır. Yani eskiden minyatür, padişah mahremiyetinde bir saray sanatıydı. Sadece padişahın hayatıyla ilgili konular işlenir ve padişahın özel kütüphanesinde saklanırdı. Normal bir vatandaşın buna ulaşma imkanı kesinlikle yoktu. Ancak günümüzde minyatür, kendine has tekniği olan bir sanat dalıdır. Minyatür kütüphanelerden, kitapların arasından alınıp binaların iç mekanlarını süsleyen bir kültür haline getirildi.’’


AA  15.11.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.