İSTANBUL 7EDİ TEPE
Shaman Dans Tiyatrosu, "7 Bölgeden 7 Tepeye" projesini yurtiçi ve yurtdışında sürdürecek.
Shaman Dans Tiyatrosu’nun İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteği ile hayata geçirdiği yeni gösterisi “7EDİ”, 3-6 Kasım tarihleri arasında, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyircisi ile buluştu. İstanbul’da yaşayan farklı kültürlere sahip insanları dans ve müzik diliyle kaynaştırmayı amaçlayan eğitim ve gösteri projesi “7 Bölgeden 7 Tepeye”nin son gösterisi olan 7EDİ, 6 koreografın İstanbul’un önemli mekân ve temalarından yola çıkılarak hazırladığı 7 koreografiden oluşuyor: Patrick De Bana (Boğaz), Ersin Aycan (Kapalıçarşı), Çiğdem Tezcür (Martılar - Selimiye), Uğur Seyrek (Kız Kulesi), Yıldız Çankaya (Topkapı), Selçuk Borak (Galata).
Başlangıçta projeye koreografisiyle katılması düşünülen ünlü balerin Sibel Sürel ise 7EDİ’de misafir dansçı olarak yer alıyor. 5 yıl aradan sonra sahnelere dönmesine neden olan 7EDİ ile ilgili görüşlerini aldığımız Sürel, kuruluşundan bu yana Shaman Dans Tiyatrosu’nun destekçilerinden olduğunu, bu projenin enerjisi ve içeriğinden çok etkilendiği için yeniden dans etme önerisine karşı çıkmadığını söylüyor.
‘Kabus'...
İstanbul’un simgeleşmiş mekân ve temalarından yola çıkarak kendi İstanbullarını anlatan koreograflar içinde iki koreografiye imza atan tek isim Çiğdem Tezcür olmuş. Kendi İstanbulunu bir ‘kâbus’ üzerinden soyut bir yolla anlatmayı seçen Tezcür, Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale’i bir arada kullanarak koreografisini oluşturmuş. Martıları da bunun bir parçası gibi düşünen Tezcür, bunun da ayrı bir simge olduğu düşüncesiyle yeni bir bölüm hazırlanması fikrine sıcak bakmış.
Ünlü koreograf Selçuk Borak ise kendi İstanbul’unda azınlıklar konusuna değinmiş. Türk, Yahudi ve Rumların bir arada kardeşçe yaşadığı Galata mahallesini sahneye aktaran Borak, koreografisini tiyatro tadında sunmayı tercih etmiş. Kısacık bir zamana bir aşk hikâyesi yerleştirmeyi başaran Borak, koreografideki vücutsal ve mimiksel anlatımların dansçıların gelişimi için de faydalı olacağının altını çiziyor.
Yönetmenliğini Murat Uygun’un, koordinatörlüğünü Kerem Kuraner’in üstlendiği projenin müzikleri Oğuzhan Balcı tarafından yapılmış. Bu projenin özverili bir ekip çalışması olduğunu söyleyen Uygun ve Kuraner, Shaman’ın bugüne kadar etnik dans ağırlıklı bir topluluk olduğunu, 7EDİ ile farklı dans disiplinlerine bir geçiş sağladıklarını belirtiyor. Projede yer alan 35 dansçılık ekibin bu geçişi sağlayabilmek adına gösterdikleri çaba ise, gösterinin ilk adımından son sahneye kadar hissediliyor.
Serdar Başbuğ’un kostüm tasarımı, Arek Nişanyan’ın ışık tasarımı ve Şafak Türkel’in hazırladığı İstanbul görselleriyle de bir bütünlük yaratan ve prömiyeri 3 Kasım’da yapılan gösteri, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli salonlarda sergilenmeye devam edecek.
CMHRYT 15.11.2010
|
|
|