Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

EUROPEANA İLE AVRUPA KÜLTÜR TURU

Avrupa Birliği bugün, Avrupa kültürünün son 2000 yılına ait toplam iki milyon belgeye çevrimiçi erişim sağlayan dijital kütüphaneyi resmen açtı ama büyük rağbet yüzünden sayfa geçici olarak kapandı.
EUROPEANA adlı İnternet sitesinde, bin ayrı müze, ulusal kütüphane ve arşivlerden alınma çok çeşitli yazılı malzemeleri filmler, fotoğraflar, çizimler, haritalar ve ses dosyaları yer alıyor. Ancak EUROPEANA’nın resmen açılmasından birkaç saat önce, çok sayıda meraklının sayfaya ulaşma çabası yüzünden AB’nin dijital kütüphanesi çöktü. AB Dijital Kütüphanesinin sözcüsü Martin Selmayr, saatte 10 milyon kişinin siteye girmeye çalışması yüzünden, bilgisayar kapasitesini artırabilmek için, öğleye doğru geçici olarak sayfayı dondurduklarını açıkladı.

EUROPEANA NELER SUNUYOR?
AB Komisyonunun Enformasyon ve Medyadan sorumlu yetkilisi Viviane Reading, yeni sitenin kullanıcılara, Londra’ya gitmeden İngiltere Ulusal Kütüphanesi’nde dolaşma veya Paris’e gitmeden Louvre müzesinde Mona Lisa tablosunu izleme gibi olanaklar sunacağını söyledi.

EUROPEANA Projesine Fransa öncülük ediyor. Fransa, Google’ın milyonlarca kitabı sanal ortama aktarma çabasından ve böylece Amerika Birleşik Devletleri’nin dünya kültürüne egemen olması olasılığından kaygı duyuyor.

EUROPEANA dijital kütüphanesinde ilk elde yer alacak malzemelerin yaklaşık yarısı Fransa kaynaklı.

Ancak, Almanya ve Polonya gibi ülkelerin de, kendi kültürel varlıklarını sanal ortama taşıma konusunda daha fazla çaba ve para harcaması umularak, 2010 yılına kadar, bu kütüphanede 10 milyon kalem malzeme toplanması amaçlanıyor.

Halen Avrupa’daki ulusal kütüphanelerde bulunan kitapların yalnızca yüzde 1’i dijital ortama taşınmış durumda. Bunun nedenlerinden biri de, telif hakları.

Google, EUROPEANA’nın devreye girmesini memnunlukla karşıladı ve Gütenberg’in matbaayı keşfinden bu yana bilginin toplanması bakımından en büyük teknolojik adım olacak bu gelişme bağlamında, işbirliği yapmayı umduklarını kaydetti.


Sanatsal Haber  22.11.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.