NAZIM HİKMET’İN DEFTERİ AÇIK ARTTIRMADA
Nazım Hikmet’in 1921-40 yılları arasında yazdığı şiirlerini kendi el yazısı ile yeniden derlediği, toplam 239 sayfa ve 74 şiirden oluşan defteri, bazı şiirlerini yazdığı müsveddeler yılın son müzayedesinde yer alacak.
Ankara'da yılın son müzayedesi 5 Aralık tarihinde Swiss Otel'de yapılacak. Muhsin Önder tarafından yönetilecek müzayedede Türk edebiyat tarihinin en önemli isimlerinden Nazım Hikmet'in el yazısı ile derlediği, ‘Sesini Kaybeden Şehir’, ‘Kerem Gibi’, ‘Güneşi İçenlerin Türküsü’, ‘Yaşamak Kasidesi’, ‘Gece Gelen Telgraf’, ‘Mavi Gözlü Dev’, ‘Minnacık Kadın ve Hanımelleri’, ‘Karıma Mektup’ gibi 1921-40 yılları arasında yazdığı ünlü şiirlerini de içeren defteri de yer alıyor.
Şairin, ‘24-1-1937 Ankara2 ibaresiyle başladığı ve bazı şiirlerinin altına tarih ve yer adı da koyduğu bu defterde kendisine ait şiirlerin yanı sıra çeşitli Amerikan şairlerinden 4 şiir tercümesi de yer alıyor. 1913 yılında, henüz 11 yaşındayken şiir yazmaya başlayan ve yazdıklarını bu tarz defterlere kaydetme adeti olduğu bilinen şairin bu defterinin özellikle edebiyatseverler ve koleksiyonerler arasında büyük bir çekişmeye neden olması bekleniyor.
Nazım Hikmet'in ‘Yanmamış Cigara’, ‘Salkım Söğüt’, ‘Köylü’ şiirleri ile ‘Nikbinlik’ ve ‘Bayramoğlu’ şiirlerinin son bölümlerini yazdığı ve her birini ‘N.H.' yazarak imzaladığı müsveddelerin de en az defter kadar ilgi çekecek parçalar olduğu belirtildi.
Osmanlı resim sanatında portre kavramının temelini atan Fatih Sultan Mehmet'in, Venedik ekolünün eşsiz bir örneği olan, ahşap panel üzerine yağlıboya bir portresi de müzayedenin başyapıtları arasında yer alıyor. Sanat ve antika severlerin merakla beklediği müzayedede, sanat eserlerine de geniş bir yer ayrıldı. Müzayedede, Türk resim sanatının gelişimini etkileyen en önemli ressamların eserleriyle Türk ve Avrupa sanatının önemli heykeltıraşlarının eserleri de sunulacak.
DHA 24.11.2010
|
|
|