Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

TÜRKİYE SİNEMASI GEZİCİ FESTİVAL’DE

Bu yıl 16. yaşını kutlayan Gezici Festival 3 Aralık’ta Ankara’da başlıyor. Festival bu yıl da Türkiye sinemasının en yeni örneklerini bir araya getiriyor ve Ankara galalarına evsahipliği yapıyor.

3-19 Aralık tarihlerinde sırasıyla Ankara, Artvin ve Ordu’da yapılacak 16. Gezici Festival, Türkiye sinemasının en yeni örneklerini sinemaseverlerle buluşturuyor. Yönetmen ve oyuncularının da gösterimlere katılacağı Festival’de pek çok film Ankara galasını yapacak.

Gezici Festival programında yer alan beş film Ankara galasını Gezici Festival’de yapıyor. Bunlardan İlksen Başarır’ın senaryosunu Mert Fırat’la birlikte yazıp yönettiği Atlıkarınca üzeri kapatılan, konuşulması ve dolayısıyla çözümü de tabu olan ensesti konu alıyor. En son Antalya Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü alan ve Zeynep Oral’a Behlül Dal Özel Ödülü getiren film, “'İnsanların size yaptıklarını unutabilirsiniz, hissettirdiklerini asla” sloganıyla yola çıkıyor.

Tolga Karaçelik’in Antalya Film Festivali’nden En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmi Gişe Memuru sessiz ve içine kapanık gişe memuru Kenan'ın Çamlıca gişeler bölgesi ve evi arasında sıkışıp kalmış monoton hayatını anlatıyor. Antalya’dan Serkan Ercan’a da “Erkek Oyuncu” dalında ödül getiren filmin kadrosunda Nergis Öztürk, Nur Aysan, Sermet Yeşil, Büşra Pekin, Ruhi Sarı ve Nadir Sarıbacak gibi önemli oyuncular bulunuyor.

İlk gösterimini Locarno’da yapan, görüntü ve yardımcı erkek oyuncu dallarında Altın Portakal kazanan Saç ise, Tarlabaşı’nda perukçuluk yapan, ölümcül bir hastalığa yakalanmış, yapayalnız bir adamın hikâyesini anlatıyor. Tayfun Pirselimoğlu’nun Türkiye, Yunanistan ortak yapımı filmi, saçı hem erotik hem de kutsal bir imge olarak kullanıyor ve seyirciyi gerilimlerle dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

2006 yılında çektiği Poyraz adlı kısa filmiyle bir çok ödül kazanan Belma Baş’ın ilk konulu uzun filmi Zefir de Ankara’da ilk kez gösterilecek filmlerden. Yaz tatilini anneannesiyle dedesinin Doğu Karadeniz’deki yayla evinde geçiren ve sürekli seyahatte olan annesinin yolunu gözleyen Zefir adlı bir kız çocuğun hikâyesini anlatan film, Tokyo Film Festivali’nde yarışmış, Abu Dhabi Film Festivali’nde de NETPAC Ödülü’nü kazanmıştı. Doğayı bir aktör olarak kullanan Zefir durgunluğuyla seyirciyi şoke edici finaline hazırlıyor.

Ankara Sinema Derneği'nin 2007 yılında düzenlediği Kars Öyküleri Senaryo Yarışması'nda Zeki Demirkubuz, Ümit Önal ve Önder Çakar'ın seçtiği senaryolardan çekilen Kars Öyküleri (2010) yerel hikâyelerden evrensel ayrıntılara ulaşan beş filmden oluşuyor. Özcan Alper, Zehra Derya Koç, Ülkü Oktay, Ahu Öztürk ve Emre Akay’ın yönettiği ve ilk gösterimi bu yıl Rotterdam Film Festivali’nde yapılan filmde Ayda Aksel’den Bennu Yıldırımlar’a, Meral Çetinkaya’dan Ruhi Sarı’ya pek çok usta oyuncu rol aldı.

Kaçıranlar için...
Geçtiğimiz günlerde Mannheim-Heidelberg Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü alan Siyah Beyaz, dostluk, duyarlılık, 50 yaşına gelmek ve yaşlanmanın farkına varmak, bir mekâna bağlanmak ve hayatın küçük ayrıntıları üzerine... Ahmet Boyacıoğlu’nun ilk konulu uzun filmi çeyrek yüz yıldır Ankara’da sanatçıların, gazetecilerin ve politikacıların uğrak yeri olan Siyah Beyaz adlı barda geçiyor ve Tuncel Kurtiz, Erkan Can, Taner Birsel, Nejat İşler, Derya Alabora ve Şevval Sam’ı bir araya getiriyor.

Seren Yüce’nin Venedik Film Festivali’nden “Geleceğin Aslanı” ödülüyle dönen ve yılın en iyi Türkiye filmlerinden biri sayılan Çoğunluk’u Gezici Festival’in uluslararası yarışmasında Saç’la birlikte Türkiye’yi temsil edecek. Orta sınıf bir ailenin çocuğu olan Mertkan’ın hayatından bir kesit sunan Yüce, sadece ezilen tarafından değil de biraz da ezen tarafından bakmak ve bunun için de orta sınıfın hayatına girmek gerektiğini söylüyor.

Film ekibi de gezecek
Gösterimlerin Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşeceği Gezici Festival Ankara’da, Atlıkarınca’dan Nergis Öztürk, Çoğunluk’tan Erkan Can ve Nihal Koldaş’ı, Kars Öyküleri’nden Begüm Birgören, Erol Babaoğlu, Meral Çetinkaya, Necmettin Çobanoğlu, Rıza Akın, Ruhi Sarı’yı, Siyah Beyaz’dan Erkan Can ve Derya Alabora’yı, Saç’tan Ayberk Pekcan’ı, Gişe Memuru’ndan Serkan Ercan ve Nergis Öztürk’ü ağırlayacak.

Festival’in Artvin yolculuğunda ise Çoğunluk filminden Seren Yüce ve Settar Tanrıöğen, Saç filminden Tayfun Pirselimoğlu ve oyuncusu Ayberk Pekcan, Atlıkarınca filminden Nergis Öztürk, Zefir filminden Belma Baş, Siyah Beyaz’dan Derya Alabora, Erkan Can, Nejat İşler ve Şevval Sam, Kars Öyküleri’nden Ayda Aksel, Bennu Yıldırımlar ve Derya Durmaz, Gişe Memuru’ndan Tolga Karaçelik ve Nergis Öztürk eşlik edecek. Film ekipleri ayrıca 16 Aralık’ta Ordu’daki gösterimlere de konuk olacaklar.


NTVMSNBC  30.11.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.