FAUST TÜRK YÖNETMENİN ELİNDE
Yönetmen Mahir Günşiray Almanya‘nın Bochum kentinde Goethe‘nin ünlü eseri Faust‘u sahneledi.
Boropa etkinlikleri çerçevesinde sahneye konulan 'Faust', Mahir Günşiray tarafından güncelleştirilerek yeniden yorumlanıyor. Oyunun tekstini basitleştiren Günşiray, Faust‘un karşisına sekiz ayrı Mefistofeles‘i arka arkaya çıkartarak, her seferinde hikayeyi baştan anlattırıp eseri anlamsız bir dramaya, dolayısıyla daha kötümser bir hale dönüştürüyor.
Goethe‘nin ünlü Faust adlı eserinde insanın iyi yaratıldığını, kötü şeyler yapsa da sonunda mutluluğu yakalayacağını söyleyen Tanrı ile bunun tersini savunan Mefistofeles iddiaya girer. İddianın sonucu için bütün bilimleri araştırmış, kendisini büyüye vermiş Faust‘u seçerler. Umduğunu bulamadığında intiharın eşiğine kadar gelen Faust‘a Mefistofeles kendisini tanıtır ve onunla da iddiaya girer. Faust‘u içinde bulunduğu bunalımlı hayattan alıp değişik dünyalara sürükleyen Mefistofeles sonunda iddiayı kazanır.
Tiyatro eleştirmenlerinin ilk gösterimin ardından Mahir Günşiray ve Bochum Tüyatrosu yöneticilerini ayakta alkışlayan izleyiciler kadar memnun ayrılmamış olması dikkat çekici. Oyunu ancak teksti tanıyanların anlayacağını ifade eden eleştirmenler, Günşiray’ın hikayeden uzaklaştığını, yeni bir dünya arayışı içinde olduğunu öne sürüyorlar.
Tiyatro yöneticileri ise esere farklı bir kültürün bakış açısını katmak istedikleri için reji görevini Mahir Günşiray’a verdiklerini dolayısıyla hedeflerine ulaştıklarını belirtiyorlar. Günşiray ise Faust’u hem de kendi evinde Almanya’da sahnelemekten duyduğu heyecanı ve mutluluğu dile getiriyor.
NTVMSNBC 7.12.2010
|
|
|