Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

100 MİLYON DOLARLIK MEVLANA FİLMİ

Mevlana'nın hayatını konu alan 'Esans: Diyar-ı Aşk' adlı film için ilk adım atıldı. Senaristliğini ve yönetmenliğini Mustafa Altıoklar'ın yapacağı ve 100 milyon dolar bütçe ayrılan film, Antalya'da yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda kurulacak ve Mevlana'nın yaşadığı dönemi yansıtan mimariden oluşturulacak olan bir yeni yerleşim yerinde çekilecek.

Çekimlerine başlanacak filmle ilgili bugün Dedeman Otel'de bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, ünlü yönetmen Mustafa Altıoklar, yapımcı Nalan Soygüder Erdoğan, projenin mimarlığını yapacak olan Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alkan, senaryo danışmanı Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler katıldı.

YAPACAĞIMIZ KENT YERLEŞİK OLARAK KALACAK
Prof. Dr. Ahmet Alkan, filmin Antalya'da kurulacak olan bir yerleşim yerinde yapılacağını belirtti. Alkan, 300 bin metrekare alanı kapsayan yerleşim yerinin 13'ncü yüzyılın Konyası ve Mevlana'nın yaşadığı dönemin mimarısını yansıtacağını söyledi.

Filmin çekileceği yerle ilgili tartışmalar yaşandığına dikkat çeken Alkan, “İnşaa edeceğimiz yerleşim yerini Konya'da, İstanbul'da, Antalya'da yapalım diyenler oldu. Neden Antalya konusuna tepki alacağımızı biliyordum. Nitekim de aldık. Antalya'yı tercih etmemizin nedeni ise oraya yapacağımız kentin zaten orjinali burada Konya'da. Aslının yanında yapacağımız bu kentin bir anlamı kalmazdı. Yapacağımız yerleşim yeri, orada kalıcı olacak. O nedenle bu projeyi Antalya'da yapmaya karar verdik. Antalya kentinin fazla turist alması buna etken. Amacımız, yerli yabancı herkese Mevlana'yı anlatmak” diye konuştu.

ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİNE YETİŞTİRECEĞİZ
Yönetmen Mustafa Altıoklar da, filmi önümüzdeki yıl 17 Aralık'ta düzenlenecek olan Şeb-i Arus törenlerine yetiştirmeyi planladıklarını söyledi. Filmin galasını da Konya'da yapacaklarını ifade eden Altıoklar, “Eğer herşey yolunda giderse, Temmuz ayı gibi motor diyeceğiz. Amacımız önümüzdeki Şeb-i Arus'ta filmi yetiştirip galasını ise Konya'da yapmak. Bu filmle birlikte Mevlana'yı ve Konya'yı herkese tanıtmak. Filmin dekor olarak düşünürsek Türkiye'nin en büyük bütçeli filmidir” dedi.

Filmin yapımcılığını üstlenen Nalan Soygüder Erdoğan ise, film gelirlerinin Mevlana ve Şems-i Tebrizi Vakfı'na hibe edileceğini söyledi. Erdoğan, “Kuracağımız şehrin yanına bir fakülte kuracağız. Bu fakülteyi de vakıflara tahsis etmek için kullanacağız” dedi. Filmde dünya starlarının oynayacağı ve bununla ilgili de çeşitli temasların sürdürüldüğü belirtildi.


DHA  17.12.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.