Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

MİLLİ KÜTÜPHANE YENİLENİYOR

Süreli yayınlardan el yazmalarına birçok eserin dijital ortama aktarılan Milli Kütüphane'de çalışmalar bittiğinde 50 yıl için mekan sorunu kalmayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Milli Kütüphane bir yandan fiziki mekanını genişletiyor bir yandan da gelişen teknolojiye ayak uydurarak yenilenme çalışmalarını sürdürüyor.

Son dönemde yerleştirdiği 300’e yakın yeni koltukla aynı anda bin 250 kişiye araştırma imkanı sağlayan Milli Kütüphane, binalarına ek olarak, bulunduğu alanın arka tarafında yerin altına bir depo yapacak. Çalışmalar bittiğinde kütüphane, önümüzdeki 50 yıl için mekan sıkıntısı çekmeyecek.

Binanın çalışmaları bittiğinde arka tarafa yeni salonlar da açılacak. Yerin altına yapılan depoların üstü yeşil alanla kapatılacak.

Aynı anda 30 kişinin yararlanabileceği interaktif salonda internetten ücretsiz yararlanarak araştırma yapılabilirken, aynı zamanda tek, iki, beş, on kişilik özel çalışma odaları oluşturuldu.

Birçok Eser Dijital Ortama Aktarıldı
Son 2-3 yılda da elektronik veri tabanları konusunda büyük atılım yapan kütüphane, eski harfli süreli yayınlar ve el yazması eserlerin tamamını dijital ortama aktardı. ’’Tarihi eser’’ kapsamına da giren bu eserler dijital ortama aktarılarak aynı zamanda korunmuş oluyor.

e-library sistemi ile araştırılan konuya ilişkin tüm çalışmalara ulaşılabiliyor.

Engelliler de Unutulmadı
Kütüphanede, ’’Konuşan kitaplık’’ adı verilen hizmetle, gönüllü okuyucular görmeyenler için kitap okuyor. Bu kitaplara internet ortamından da ulaşılıyor. ’’Konuşan kitaplık’’ta şu an 2 bin 39 kitap var.

Kitap ayırtma, katalog tarama ve Avrupa kütüphanelerine ulaşma, Milli Kütüphanenin araştırmacılar için elektronik ortamda sunduğu diğer hizmetler.

Orijinal Koleksiyonlar
Hoca Ali Rıza’nın 237 yağlı, suluboya ve kara kalem çalışmasının yer aldığı kütüphanede, 1940’lı yıllardan itibaren çevrilmiş filmlerin tamamının afişleri de mevcut.

5 bin 500 taş plak koleksiyonunu internet ortamına aktararak araştırmacılara açan kütüphanenin koleksiyonları bunlarla sınırlı değil. Milli piyango, harita, gravür koleksiyonları Milli Kütüphanenin sahip olduğu koleksiyonlardan sadece birkaçı...

Kütüphanenin konferans salonu her türlü konferans, toplantı ve panele ev sahipliği yapıyor.

Yılda Yaklaşık 650 Bin Araştırmacıya Hizmet Veriyor
Milli Kütüphane Genel Müdürü Tuncel Acar, Milli Kütüphane’nin ödünç veren bir kütüphane olmadığını, sadece kitapları araştırmacıların hizmetine sunduğunu anlatarak, her ülkenin milli kütüphanesinin derleme kütüphane olduğunu ve bu kütüphanelerin ödünç kitap vermediğini belirtti.

Kitap, para, afiş, pul, plak, CD, tablo vb. 3 milyon materyalleri olduğunu ifade eden Acar, bu materyallerin 1 milyon 400 bin civarının kitap olduğunu kaydetti.

En çok istenen kitapların başında Türk Dili ve Edebiyatı ile ilgili kitapların geldiğini söyleyen Tuncel Acar, ikinci sırada tarih ve sosyoloji kitaplarının geldiğini açıkladı.

Kütüphanede Cumhuriyet dönemi sonrası kitaplarının tamamı eksiksiz yer alıyor.


AA  21.12.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.