‘SESLİ KİTAPLAR’A TALEP ARTIYOR
Başlangıçta görme engellilere yönelik hazırlanan bu kitapları, son yıllarda uzun yolculuk yapanlar ve iş yoğunluğu onlar da tercih ediyor.
Başlangıçta görme engellilere yönelik hazırlanan sesli kitaplar, son yıllarda uzun yolculuklar yapanlar veya işleri yoğun olanlar için kitapla buluşma yolu haline geldi.
Edinilen bilgilere göre, görme engelliler için üniversitelerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Kütüphane'nin yürüttüğü ve internette kullanıma sunduğu kitapların seslendirilmesi uygulamasına, son yıllarda kitapseverler de ilgi göstermeye başladı.
"Sesli kitaplar" bu ilginin sonucu olarak yayınevleri tarafından müzik eşliğinde profesyonelce seslendirilip CD ve kasetler halinde kitapçılarda boy göstermeye başladı.
Konuya ilişkin bilgi veren Sesli Kitaplar Yayınevi sahibi Tuna Egemen, 1990'lı yıllarda televizyonda bir sakatlar derneğinin başkanının konuşmasını dinledikten sonra, görme engeliler için amatör olarak evdeki teybinde kasete kitap okuduğunu söyledi.
Egemen, bu şekilde hazırladığı 11 kasetin yakınları ve görme engelliler tarafından çok beğenilmesi üzerine yayınevi kurmaya karar verdiğini belirterek, "Şu anda, aralarında çocuklar için masallar da dahil Türk edebiyatından ve yabancı yazarların eserlerinin bulunduğu 30 sesli kitabımız var" dedi.
"Her Kesimden Dinleyiciye Hitap Ediyor"
Sesli kitaplara özellikle uzun yolculuk yapanların ilgi gösterdiğini belirten Egemen, şöyle konuştu:
"Örneğin İstanbul'da her gün iki kıta arasında gidip gelenler çok faydalanıyor. Bir uçtan diğer uca giderken bir kitap dinlemiş oluyorlar. İlgi gösterenler arasında, iş yaparken dinleyen ev hanımları, gözleri yorulduğu için kitap okuyamayan üniversite öğrencileri, okuya güçlüğü çeken yaşlılar, masal dinlemek isteyen çocuklar ve kitap okumaya zaman bulamadığından yakınan çalışanlar başta olmak üzere her kesimden kitapsever var."
Kitapları kendisinin seslendirdiğini, fonda ise klasik tarzda veya kitabın konusuna uyumlu taş plaklardan müzikler çalındığını ifade eden Egemen, "Bir dönemin radyolarının 'arkası yarın' programının nostaljisini yaşatan sesli kitap, hem gözleri hem de fondaki müzikle ruhu dinlendiriyor" dedi.
Egemen, son dönemde sesli eserler arasında "en çok satanlar" listesinde Nezihe Aras'ın "Mustafa Kemal'le 1000 Gün", Jak Deleon'un "Beyoğlu'nda Beyaz Ruslar" ve Dostoyevski'nin "Beyaz Geceler" adlı kitaplarının olduğunu söyledi.
Sanatsal Haber 25.11.2008
|
|
|