KİTAP SATIŞLARINDA ‘MUHTEŞEM’ PATLAMA
Tartışmalara yol açan "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin yayına girmesiyle birlikte Hürrem Sultan ve haremle ilgili kitapların satışında büyük artış oldu.
Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan arasındaki aşkın anlatan ve daha yayınlanmadan büyük tartışmalara neden olan "Muhteşem Yüzyıl" adlı dizi, Hürrem Sultan’la ilgili kitapların satışlarını artırdı. Satışların özellikle dizinin yayınladığı 5 Ocak’tan itibaren tırmanmaya başladığı ifade edildi.
Bir yayınevi yetkilileri, Demet Altınyeleklioğlu’nun kaleme aldığı ilk baskısı 2009 yılında yapılan Hürrem Sultan’ın hayatının anlatıldığı "Moskof Cariye Hürrem" ile Hürrem Sultan ile Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah’ın hayatının anlatıldığı 2010 yılı ağustos ayında basılan "Cariyenin Kızı Mihrimah" adlı kitapların diziden önce 64 bin adet sattığını belirttiler.
Dizinin yayınlanmaya başlamasıyla kitaplara ilginin arttığını ifade eden yetkililer, dizinin gösterilmeye başlandığı sadece 2 haftalık süreçte söz konusu kitapların 13 bin adet sattığını ifade ettiler.
Bir başka yayınevi yetkilileri ise Colin Falconer’in yazdığı "Bir Hürrem Masalı" adlı kitabın satışının diziyle birlikte yüzde 50 arttığını, Çatı Yayınları da, 5 Ocakta yayımlamaya başladıkları Nazım Tektaş’ın "Hürrem Sultan" ve Ertuğrul Burak’ın "Cariyeler Saltanatı" adlı kitaplarının birinci baskılarının bittiğini, ikinci baskıya başlayacaklarını açıkladı.
"Okuyucu Gerçeği Öğrenmek İstiyor"
Samsun’daki kitapevleri de, dizinin Hürrem Sultan, harem, cariyelik ve Osmanlı tarihi ile ilgili kitaplara ilgiyi artırdığını, bu durumdan da memnun olduklarını söylediler.
Bir kitapevinin sorumlusu olan Esat Şengül, "Muhteşem Yüzyıl" adlı dizinin tartışılmasının nedeninin, dizinin gerçekleri yansıtmadığı yönündeki iddialar olduğunu, bu tartışmaların da o dönemle ilgili merak uyandırdığını söyledi.
Pek çok okuyucunun bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için Osmanlı Dönemi ile ilgili kitaplara başvurmayı tercih ettiklerini anlatan Şengül, bunun da kitap satışlarını artırdığını kaydetti.
Şengül, "Bu dizi biliyorsunuz tartışmalara neden olduğu için, ’gerçekten öyle mi, dizide olduğu gibi mi, yoksa farklı mı Kanuni dönemi ?’ diye merak edip kitap alan çok sayıda okuyucu geldi. Sonuç olarak bu dizinin tarih kitaplarının okunmasına katkısı oldu. Öyle bir şey ki; hepimiz biliyoruz diziler kurmaca üzerine olduğu için bazen gerçeği yansıtır bazen yansıtmaz. Yorum yapmak istemiyorum ama şu bir gerçek bu diziden sonra Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman ile ilgili kitaplar kalmadı elimizde" dedi.
Bir başka kitapevi sorumlusu Sedat Dursun ise, Kanuni dönemiyle ilgili kitap satışlarında bir artış olduğunu vurgulayarak, "Bu kitaplara rağbet ev hanımlarından da oluyor. Diziden sonra bu kitaplara ilgi çok oldu. Gelip soruyorlar, burada bir göz gezdiriyorlar, alıyorlar" diye konuştu.
Diğer kitapevi kitap satış sorumlusu Davut Bıyık da, tarihle ilgili kitapların okuyucu kitlesinin arttığını belirtti.
"Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ile ilgili kitaplara ilgi ve alaka artmış durumda" diyen Bıyık, "Bence şu an tarihimizi öğrenmenin zamanı geldi diye düşünüyorum. Bu diziyle birlikte insanlar tarihi araştırır oldu. Çünkü o kadar eleştirilere maruz kalmasından sonra insanlar artık bu dizide anlatılanların gerçek olup olmadığını araştırmak için bu kitapları alıyorlar ve yanlı olsun olmasın vatandaşlar bilgilenmek istiyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de Kitap Basımı Artıyor
Türkiye Yayıncılar Birliği, 2010 yılında kitap üretiminin yüzde 15 artarak 408 milyon 339 bin 289'a yükseldiğini bildirdi.
Birlikten yapılan yazılı açıklamaya göre, 2010 yılında 34 bin 363 çeşit kitap yayımlandı. Bu kitaplar için 214 milyon 414 bin 289 adet bandrol satın alındı.
Milli Eğitim Bakanlığının ilk ve ortaöğrenim öğrencilerine dağıttığı ücretsiz kitap sayısı da 193 milyon 925 bine ulaştı.
Geçen yıl toplamda 408 milyon 339 bin 289 adet kitap üretildi. Son nüfus sayımına göre Türkiye’nin nüfusunun 72 milyon 561 bin 312 olduğu göz önünde bulundurulduğunda kişi başına düşen kitap sayısı 5,6 olarak belirlendi.
2009 yılına göre 2010’da Türkiye’de yayımlanan kitap çeşidi yüzde 9,38, üretilen kitap adedi ise yüzde 15,48 arttı. 96 sayfaya kadar eğitim amaçlı ve çocuk kitaplarına, ilgili yönetmelikle bandrol alınması zorunluluğu kaldırıldığı için yaklaşık 50 milyon civarında olduğu tahmin edilen çocuk ve yardımcı kitaplar hesaplamalara dahil edilmedi.
AA 15.01.2011
|
|
|