130 YILLIK KONAK MÜZE OLDU
Muğla'da yaşayan Yörükler, atalarına ait kaybolmaya yüz tutan etnografik eserleri tarihi konakta hazırladıkları müzede yaşatmaya çalışıyor.
Valilik, Muğla El Sanatları Kurumu’nca 2005 yılında restore edilerek kültür turizmine açılan 130 yıllık Hacı Kadı Evi’ni ’’Yörük Türkmen Müzesi’’ne dönüştürdü.
Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akçan, yaptığı açıklamada, tarihi Muğla Hacı Kadı Evi’nde kurdukları Yörük Türkmen Müzesi ve Kültür Merkezi’nde, kültürlerine ait etnografik malzemelerden oluşan eserleri sergilediklerini söyledi.
Müzede, Orta Asya’dan günümüze kadar atalarının kullandığı araç ve gereçlerin yer aldığını ifade eden Akçan, şöyle konuştu:
’’Derneğimiz 2007 yılında kuruldu. Daha önce Saburhane Meydanı’nda kurulan müzede eserlerimizi sergiliyorduk. Muğla Valiliği, tarihi Hacı Kadı Evini bize tahsis edince biz de müzeyi buraya taşıdık. Muğla’da kültürel değerlerimizin yaşatılması için obamızda çalışma yürüteceğiz. Burası artık hem bir müze hem de okul olacak. Biz, Muğla Yörük Obaları Derneği’nde kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarırken saz, kemane, üç telli bağlama, iğne oyası, bez bebek, keçe imalatı kursları vererek bir okul görevi üstleneceğiz.’’
Hacı Kadı Evi’nin 130 yıllık tarihi bir geçmişi olduğuna dikkati çeken Akçan, ’’Burası 1875 yılında yapılmış Muğla’nın ilk belediye başkanının evi’’ dedi.
Akçan, müzede sergilenen malzemeleri bölgede yaşayan Yörüklerden topladıklarını belirtti. Müzede kültürel etkinlikler de düzenleyeceklerini anlatan Akçan, ’’Yörüklere özgü yöresel yemekleri müzemizi ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlerimize sunacağız. Amacımız hem kültürümüzü hem de bölgemizi en iyi şekilde tanıtarak hizmet etmek’’ diye konuştu.
AA 23.01.2011
|
|
|