Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

OSMANLI SİKKELERİ MERAKI, KÜLTÜR TARİHİMİZİN BELGESİ OLDU!

Dr. Atom Damalı’nın “Osmanlı Sikkeleri Tarihi” Kitap Serisi, Dünya Müzelerinde Başyapıt Oldu…

Para bilimi (nümismatik) alanında bir ilke imza atan Dr. Atom Damalı, 10 yılını verdiği Osmanlı sikkeleri koleksiyonerliğini 9 ciltlik bir kitap serisine taşıdı, Türkiye’nin ilk Osmanlı sikkeleri envanterini çıkardı.

Osmanlı Dönemi’nde basılan tüm sikkeleri bir araya getirdiği kitap serisi British Museum başta olmak üzere, İngiltere'deki Oxford Ashmolean Müzesi, Smithsonian Institute gibi dünya müzeleri tarafından bir başyapıt olarak kabul ediliyor.

Büyük imparatorlukların geçmişini en iyi yansıtan belgelerin paralar olduğuna inanarak, 10 yıl önce Osmanlı sikkeleri üzerine çalışmaya başlayan ve hobisi için önce Osmanlıca öğrenen, birçok ülke ve onlarca müze ziyareti yapan Dr. Atom Damalı, çalışmalarının sonuçlarını topladığı 9 ciltlik kitap serisi ile dünya kültür arenasında Türkiye’nin sesini duyuruyor.

Dünyada para ile ilgilenen koleksiyonerler (nümismat) arasında ciddi bir dayanışma ve bilgiyi paylaşma etiği olması nedeniyle, Damalı’nın Osmanlı sikkeleri konusundaki araştırması kısa sürede dünya nümismatları tarafından duyulup, her türlü bilgi internet ortamından kendisi ile paylaşılmaya başlamış.

Sikkelerin fotoğraflarını kendisine gönderen dünyanın her köşesinden farklı dostlar edindiğini belirten Damalı, müzelerden aldığı randevularla tek tek sikkelerin izini sürüp belgelemiş ve kitap serisini oluşturmaya başlamış.

Almanya, Fransa, İngiltere ve ABD müzelerinden inanılmaz bir destek gördüğünü belirten Atom Damalı, bu ülkelere gittiğinde kameralarla bezenmiş, oldukça konforlu bir ortamda tüm sikkeleri çalışabilmesi içini önünü getirdiklerini söylüyor.
“ Bu hizmeti verecek personelleri var. Genç üniversite öğrencileri bunlar. İstediğiniz parayı onların bilgisayar sistemleriyle, kameraları altında inceleyebiliyorsunuz. Bu durum Türkiye de dahil Ortadoğu ülkelerine gittiğinizde tamamen değişiyor. Türkiye'deki hiçbir müzede rahat bir şekilde paraları incelemenize fırsat veren bir altyapı yok. Ortadoğu ülkelerine gittikçe bu daha da belirginleşiyor. Kuzey Afrika ülkeleriyle ilişki kurmakta bile zorlanıyorsunuz. Yazılarınızla, hazırladığınız kitap hakkında bilgi veriyorsunuz ama onlardan karşılık alamıyorsunuz. Rus müzelerinde ise inanılmaz bir bürokrasi var. Hermitaj' la bir buçuk sene yazıştıktan sonra ki artık yazışma çok hızlandı, maillerle günde iki kere yazışıyorduk, Osmanlı paralarının resimlerini almaya daha yeni başlayabildik ama sonuç kitaba önemli katkılar sağladı.”

Hobisi için dünyayı geziyor

Bugüne kadar 25'in üzerinde uluslararası müzede Osmanlı paralarını inceleme fırsatımız oldu. Şöyle ki, kitap için son 4 ay içinde 6 yurt dışı seyahatim oldu.

Türk ve dünya kültür tarihine önemli bir katkı sağlayacak kitap serisine yönelik yaptığı yurtdışı seyahat masraflarının da tamamını kendisi karşılayan Damalı, bu sayede farklı ülkelerdeki uzmanları tanıma ve bu alanda kendileriyle çalışma fırsatı yakaladığını belirtiyor.

Dr. Atom Damalı, kitap serisini tamamladığında, gerek kendi koleksiyonundaki sikkeler, gerekse farklı koleksiyonerlerin arşivini kapsayan zengin bilgi ve belge birikimi ile bir “para müzesi” kurmayı hedefliyor. Damalı, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’a böyle bir eserin kazandırılması için Kültür Bakanlığı’nın yanı sıra, iş ve finans dünyasının da bu konuya ilgi göstereceğini düşünüyor.


Sanatsal Haber  28.02.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.