Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ANKARA’NIN FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

Jerzy Skolimowski'nin Türkiye prömiyerinden, Olivier Assayas'nın son filmine Ankara Film Festivali, zengin bir seçkiyle perdeleri açmaya hazırlanıyor.

Ankara Uluslararası Film Festivali zamanı geldi. 17-27 Mart arasında takip edilebilecek etkinlik, son zamanlarda dünya festivallerinde öne çıkan birçok filmi Ankaralı sinema izleyicisiyle buluşturacak. Festival kapsamında Jan Svankmajer, Olivier Assayas, Werner Herzog gibi ustaların en yeni filmleri de, son dönemin en heyecan yaratan genç sinemacıların işleri de mevcut.

Festivalin bu seneki en dikkat çekici bölümlerinden biri ‘Doğaya Karşı İnsan’. Dengesi bozulan doğaya ve bunun ardındaki nedenlere odaklanan bölüm, haliyle belgesel açısından gayet zengin. Michael Madsen imzalı ‘Into Eternity/ Sonsuzluğa’, aktivist bir eylemi anlatısının belkemiği yapan belgesellerden ‘Dive!/ Karıştırma!’, Artvin’in Sarıbudak köyünde yapılmak istenen hidroelektrik santrale yönelik tepkiyi konu alan ‘Kanımızı Veririz, Suyumuzu Vermeyiz’ bölümdeki belgesellerden birkaçı. Bölümün en dikkat çekici filmlerinden biri ise, bir önceki eseri ‘Chop Shop/ Küçük Çırak’la hatırı sayılır bir hayran kitlesi edinen Ramin Bahrani’nin kısa filmi ‘Naylon Poşet’. Venedik Film Festivali’nde de gösterilen yapımın dış sesi ise Werner Herzog’a ait.

Ustalar bölümünde Herzog
Herzog, sadece dış sesiyle değil, Ustalar bölümünde gösterilecek ‘Benim Güzel Oğlum, Ne Yaptın Sen?’le de festivale konuk olacak. Olivier Assayas’nın ‘Carlos’u, canlandırma üstadı Jan Svankmajer’in ‘Hayatta Kalmak’ı Takeshi Kitano’nun ‘Öfke’si, Ken Loach’un ‘Tehlikeli Yol’u, Ustalar bölümünde gösterilecek diğer filmlerden bazıları. Bu bölümde gösterilecek yapımların birçoğu yönetmenlerinin son işleri. Bir de ‘Yitip Gidenlerin Ardından’da 2010’da yitirdiğimiz üç ustayı, Alain Corneau, Claude Chabrol ve Satoshi Kon’u birer filmleriyle anacağımız festival, Polonyalı usta Jerzy Skolimowski’ye de toplu gösterim bölümünü ayırıyor. Sinemaya Polanski klasiği ‘Sudaki Bıçak’ın ortak senaristi olarak başlayıp 1960’ların auteur’leri arasına giren Skolimowski, ‘Engel’ ve ‘Kolay Başarı’ gibi o döneme ait filmlerinin yanı sıra, 17 yıllık sessizliğinin ardından 2008’de çektiği ‘Anna ile Dört Gece’ ve Türkiye prömiyerini Ankara’da yapacak 2010 yapımı ‘Ölümüne Kaçış’la da festivalin konuğu.

Panahi’ye özgürlük!
Dünyanın Her Köşesinden bölümü ise ismine yakışacak bir programla, dünya festivallerinde yıldızı parlamış yapımlarla dolu. Kamera arkasında Carlos Reygadas ve Gael Garcia Bernal gibi isimlerin de olduğu, çoklu yönetmenli projelerden ‘Devrim’, bölümün yıldızlarından. Bir önceki filmi ‘Annemi Öldürdüm’le parlayan Kanadalı genç yönetmen Xavier Dolan’in son filmi ‘Hayali Aşklar’ı, 8 Goya ödüllü ‘Hücre 211’, ‘Hayvan Krallığı’ gözdesi bol seçkideki filmlerden bazıları.

İtalyan sineması özel bölümünde ise ‘Il Divo’, Nanni Moretti filmi ‘Timsah’ gibi yapımlar var. İran’da hapis ve film çekmeme cezasına çarptırılan İranlı yönetmenler Cafe Panahi ve Muhammed Resulouf da birer filmleriyle, kendilerine ayrılan Panahi ve Resolouf’a Özgürlük bölümünde. 26 sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen ‘Direnişler: Arap Video Sanatı’, zombilerle, vampirlerle festivalin heyecanına heyecan katacak Geceyarısı Sineması, bölümü, teması bol festivalin atmosferini daha da çeşitlendirecek seçkiler.

Gidenlerin Türküsü
Ankara Film Festivali’nin imza attığı bir hayırlı iş de, ‘Gidenlerin Türküsü’ bölümü. Ümit Kıvanç’ın Ahmet Kaya belgeseli ‘Uçurtmam Tellere Takıldı’, Osman Okkan ile Simone Sitte’nin ‘Hrant Dink Cinayet Dosyası’ ve Erdal Eren’in hayatını konu alan ‘Oğlunuz Erdal’ bu bölüm kapsamında gösterilecek.

‘Behzat Ç.’ ulusal jüride
Ulusal Uzun Film Yarışması, Seren Yüce’nin Venedik Film Festivali’nden ödüllü ‘Çoğunluk’u, Derviş Zaim’in, Kıbrıs’ta galası yeni yapılan ‘Gölgeler ve Suretler’i, aralarında Özcan Alper, Emre Akay gibi isimlerin de olduğu yönetmenler tarafından kotarılan ‘Kars Öyküleri’ Ankara’da yarışacak filmlerden bazıları. Bölümün jürisi ise Erdal Beşikçioğlu, Murat Özer, Serdar Akar, Fadik Sevin Atasoy ve Ayla Kanbur. Festivalin açılış töreninde ödül verilecek isimlerse Suna Kan ve Kalan Müzik adına Hasan Saltık.


AA  8.03.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.