Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

BUGÜNÜN İTALYASI'NDAN BİR KESİT

İstanbul Modern Sinema, 2-7 Aralık tarihleri arasında ülkemizde ilk kez gerçekleştirilecek olan I. İstanbul İtalyan Film Festivali kapsamında İtalya’dan 6 belgesel ve 18 kısa filmden oluşan bir seçki sunuyor. Kültürlerarası diyaloğun, Avrupa’nın geçirdiği sosyal değişimlerin ve Akdeniz’in öte kıyısıyla olan bağımızın yansımalarını içeren filmler, bugünün İtalyası’ndan bir kesiti ortaya koyuyor.

BELGESELLER

Siyah Pinokyo / Black Pinocchio
Yönetmen: Angelo Loy
Nairobi’li bir grup sokak çocuğu özgürlüklerini tiyatro ile göstermek ister. Oyun, Pinokyo hikâyesinin anafikrine pek benzer. Bu deneyimden Parma Briciole Tiyatrosu tarafından sahnelenen ve yönetmenliğini Marco Ballani’nin yaptığı AMREF işbirliğinde bir tiyatro oyunu ortaya çıkar. Belgesel, Nairobi’deki ilk oynanışından 2004 yılında İtalya sahnelerinde görücü karşısına çıkışına kadar oyunun baştan sona bütün evrelerini izleyici ile buluşturuyor: başarıların, sıkıntıların arasında gelişen hakiki ve gerçek bir sahne-arkası hikâyesi.

Afrika Dilinde Alfabe Kitabı / African Spelling Book
Yönetmen: Angelo Loy
Yönetmen Angelo Loy ve ekibinin yardımlarıyla Nairobi’nin banliyölerinde yaşayan bir grup genç tarafından çekilip, montajlanmış, her biri üç dakikadan oluşan yirmi bölümlük A’dan Z’ye bir alfabe kitabı. Her hikâye bu gençlerin arzularını, hayatlarını; yeni ve sıradışı bir bakış açısından gözler önüne serer. Afrika’ya duyulan herhangi bir önyargı ya da ‘basmakalıp’ fikir olmadan... Trajik, komik, etkileyici ve özellikle haysiyetli olarak betimlenen bir kıta. Afrika Dilinde Alfabe Kitabı şaşırtıcı, melankolik, esprili ve sıradışı bir belgesel.

Güzel Ülkem / Biùtiful cauntri
Yönetmenler: Esmeralda Calabria, Andrea D’Ambrosio, Peppe Ruggiero
Güney İtalya’nın en büyük bölgelerinden biri olan Calabria’da izinsiz 1200 adet zehirli atık deposu bulunmaktadır. Yarattıkları zarar bir felakettir: dioksinden ölen koyunlar, gönüllüler ile eğitimcilerin çabalarına rağmen işlenen doğa cinayetleri, zehirli topraklara ekim yapmak zorunda kalan çiftçiler. Olayların gerisinde girişimci maskesi altında beliren başka kurumlarla işbirliği içinde olan ve para için suç işleyen bir Camorra. Diğer tarafta, çok sayıda cana kıyan bu vahşi eylemi afişe eden bir yargıç.

Benim Evim / My Home
Yönetmen: Debora Scaperrotta
Bükreş’in bir banliyösünde 14 yaşında iki çocuk aileleri olmadan bir dairede yaşamaktadır.
Her gün yetişkinlerin dünyası ve yaşam ile boğuşan Alex ve Petronel, çocukluklarını yaşayamazlar. Alex hayallerinin gerçekleşmesi için çabalarken, Petronel ailesinin ondan esirgediği sevgiyi aramak için zamanda yolculuğa çıkar.

Cennetin Anahtarları / The Keys of Paradise
Yönetmen: Caterina Carone
Yönetmen Caterina’nın doğduğu köy olan Sant’Omero’daki anlam arayışı. Bu çetin ve gerçeküstü arayışın rehberleri ise çocukluk kahramanları.

Olduğum Gibi / As I am
Yönetmen: Ingrid Demetz
Otistik bir çocuk olan Patrick’in ergenlik korkularından hayallerine uzanan, bir filozofun bilgeliğiyle dillendirilmiş içsel bir portre.

KISALAR

Ursula Ferrara

8 kısa filmiyle MedFilm Festivali’ne konuk olan Ursula Ferrara, çağdaş İtalyan animasyon sinemasının en büyük yapımcılarından biridir. “Yapımcı” kelimesi Ferrara’ya tam anlamıyla uyar, çünkü o, eserlerini film şeritleri üzerinde kendi eliyle hazırlar ve bu şekilde, yarattıklarını estetik bir özgürlükle biçimlendirmiş olur. Çalışmaları, dijital soğukluğun ve bilgisayar grafiklerinin yüzeysel mükemmeliyetini taşımayan, tersine karakalem, fırça, yağlıboya ile yaratılmış metaforlardır. İzleyiciye duyguların yoğunluğunu ve fantezinin büyüsünü aktarır. Ferrara’nın kısa filmleri dolaysız ve kendiliğindendir, yarattığı her kare belirli bir anı ya da sonsuzluğa giden bir olayı simgeler.

Festival programında yer alan diğer kısa filmler ise şöyle:

+39, 2007
Yönetmen: Augusto Modigliani

Adil ve Yusuf / Adil and Yusuf
Yönetmen: Claudio Noce

Alice
Yönetmen: Stefano Anselmi

Yolun Sonu / End of the Line
Yönetmen: Alessandro Celi

Devler / Giants
Yönetmen: Fabio Mollo

Gelin Başı / Bride Hair
Yönetmen: Marco Danieli

İş / The Job
Yönetmen: Marco Danieli

Kimseye ait olmayan gökyüzü altında / Under No One’s Sky
Yönetmen: Fabio Filippi

Kapkaç / A Bag Snatch
Yönetmen: Alfonso Postiglione


Sanatsal Haber  1.12.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.