Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

AYDIN DOĞAN ÖDÜLÜ ÖZBEK’İN

Aydın Doğan Ödülü'nün bu yılki sahibi Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Özbek oldu

Ülkemizde kültür, sanat, edebiyat ve bilim adına yapılan çalışmalarda kaliteyi ve mükemmelliği yakalayanların ödüllendirildiği Aydın Doğan Ödülü'nün bu yılki sahibi Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Özbek oldu. Özbek, ödülü yurt içi ve yurt dışında verdiği ve yönettiği konserler, derlediği ve notaya aldığı eserlerle halk müziği genel repertuarına kazandırdığı eserler ve akademik hayatta yetiştirdiği öğrenciler nedeniyle aldı.

Aydın Doğan Vakfı'nın bu yıl 15'incisini düzenlediği, kültür, sanat, edebiyat ve bilim gibi her yıl farklı alanlarda, alanının en saygın, tanınmış, ülkesine, dünyaya ve insanlığa katkılarda bulunmuş, mesleğinin zirvesinde, kendilerini yaratıcılığa adamış kişileri ödüllendirme amacı taşıyan “Aydın Doğan Ödülü” töreni, Hilton Convention Center’da yapıldı. Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Aydın Doğan Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan, Doğan Holding Turizm Grup Başkanı Sema Doğan, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Üyesi Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan vekili Yahya Üzdiyen, Koç Holding Yönetim kurulu Üyesi Semahat Arsel, eski politikacılardan Hüsamettin Özkan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Güneri Civaoğlu, Doğan Hızlan, TRT Türk Halk Müziği sanatçıları ve çok sayıda davetli katıldı.

Sunuculuğunu Korhan Abay'ın yaptığı ödül töreninde konuşan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, “Vakfımızın kurucusu ve Onursal Başkanı Sayın Aydın Doğan'ın önderliğinde, Doğan ailesi ve Doğan Grubu'nun desteği ile vakıf, yıllardır ülkemizin eğitim, bilim, kültür ve sanat hayatına katkılarda bulunmakta, çağdaş bir toplumun gücünü iyi eğitimli, aratıcı ve üretici gençlerden alacağının bilinci ile bu alanlarında kalitenin arttırılması için çalışmaktadır” dedi.

Bu yıl 15'inci yaşını kutlayan Aydın Doğan Ödülü’nün ikinci kez Türk Halk Müziği dalında verildiğini hatırlatan Fetvacı “Aydın Doğan Ödülü, Türk Halk Müziği’ne yalnız yorumcu ve araştırmacı olarak değil, yönetici ve eğitmen olarak da katkıları nedeniyle Mehmet Özbek’e verildi. Bunun yanı sıra Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı’na da bu konudaki çalışmalarının vurgulanması amacıyla hizmet ödülü verildi” diye konuştu.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise yaptığı konuşmada hiç bir milletin kültür ve sanatta yükselmeden büyük millet olamayacağını belirterek “Bizim için elbette ki ülkemizin zenginliği, kalkınması önemli. Fakat bize verilmiş olan temel hedeflerin başında Atatürk’ün muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma arzusu hepimiz için en büyük idealdir” dedi.

Sözleri salondan büyük bir alkış alan Vali Mutlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün Aydın Doğan Ödülü'nü alacak olan Mehmet Özbek edebiyat alanında büyük üstadlardandır. Mesleğini yıllardır büyük heyecanla sürdüren büyük bir sanatçıdır. Sadece türkü söyleyen değil, edebiyat fakültesinde doktorasını da yaparak türkü alanında ihtisaslaşmış birbirinden önemli çalışmalara imza atmış, sadece Türkiye’de değil dünyada, beş kıtada türkülerini dinletmiş, bizim sesimiz olmuş bir sanatçıdır. Biz onun tarafından derlenmiş türküleri gönül kulağımızla her daim dinliyoruz ve eserleriyle öğünüyoruz.”

Hüseyin Avni Mutlu'nun konuşmasının ardından ödül töreninde ilk olarak, 1984 yılından bu yana Türk Halk Müziği ve Halk Oyunları alanında akademisyenler, sanatçılar yetiştiren, folklorik eserlerin derlenmesini sağlayan Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı’na Hizmet Ödülü verildi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, ödülü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ile Doğan Holding Turizm Grup Başkanı Sema Doğan'ın elinden aldı.

Aydın Doğan Ödülü'nü, Türk Halk Müziği dalında 2004 yılında alan Yücel Paşmakçı başkanlığında Melih Duygulu, Erdal Erzincan, Zafer Gündoğdu, Doğan Hızlan, Prof. Songül Karahasanoğlu, Arif Sağ, Hasan Saltık ve Süleyman Şenel'den oluşan Seçiciler Kurulu’nun oybirliğiyle Aydın Doğan Ödülü’ne değer bulduğu Mehmet Özbek’e ise ödülü, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Aydın Doğan Vakfı kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan tarafından takdim edildi.

Ödülünü aldıktan sonra bir konuşma yapan Mehmet Özbek şunları söyledi: “Biz sanatçılar çok şanslıyız. Daima takdir görüyoruz, seviliyoruz. Zaman zaman ödüller alıyoruz. Bu akşam benim sahibi olduğum ödül çok farklı. Bu ödülü almakta yaptığım çalışmalarımda bana imkanlar sağlayan ailem, ilkokuldan bugüne kadarki bütün hocalarım, sanat hayatım boyunca beraber çalıştığım sanatçılar adına alınan bir armağan bu. Ben bir aracıyım, temsilciyim. Bu ödülün gerçek sahibi hocalarım ve sanatçı arkadaşlarımdır. 50 küsur yıllık sanat hayatım boyunca türkülerin, Türk insanının gülen, ağlayan yüzü, kızan, küsen, barışan, seven gönlü olduğunu öğrendim. İnsana has duyguların hiçbir dünya milletinde görülmediği şekilde derinlemesine işleyen, oya gibi süsleyen edebi varlıklarımız türkülerimiz. Bizim romanlarımız onlar. Biz türkülerde kendimizi buluyoruz. Bunlar bizim tarihi belgelerimiz. Halk müziğimiz kurumsallaştırılmalı, varolan kurumlara daha farklı kurumlar eklenmeli. Bu kurumlardan yetişen sanatçıların, yeni topluluklarının icralarının Türk halkına yeni zevkler açacağına, hayal dünyalarını genişleteceğine inanıyorum. Bu ödülle bana az önce ekranlarda izlediğiniz, ilkeli zannettiğim çalışmalarıma daha çok dikkat etmem gerektiği yönünde sorumluluklar yüklendiğinin farkındayım. Daha çok çalışmak, daha çok eser bırakmak yeni ilkem olacaktır.”

Ödüllerin dağıtılmasının ardından Zafer Gündoğdu yönetiminde, Türk Halk Müziği korosu ve aralarında Aysun Gültekin, Hüsamettin Subaşı, Ümit Tokcan, Erdal Erzincan, Zara ve Adile Kurt Karatepe gibi isimlerin de bulunduğu solistler bir konser verdi. Milliyet Gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün'ün Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde çektiği fotoğraflar eşliğinde gerçekleştirilen konsere, 2004 yılında Aydın Doğan Hizmet Ödülü’ne değer görülen Türk Folklor Kurumu da yaptığı halk danslarıyla renk kattı.

Mehmet Özbek'in de koroyla birlikte türkü söylediği törenin sonunda Aydın Doğan, eski İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu protokol, seçici kurul üyeleri ve sanatçılar sahneye çıkarak hep birlikte Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsünü seslendirdi.


Radikal  12.04.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.