Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İŞÇİ FİLMLERİ PERDELERİNİ AÇIYOR

Gelenekselleşme yolunda ilerleyen, ''Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, bu yıl altıncı kez izleyicileriyle buluşacak.

Festival 6. yılında yolculuğuna 1 Mayıs'ta çıkacak, İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı gerçekleştirilecek. Yerli ve yabancı 60'a yakın emeğin filmini programına alan festival, bu yıl ''Toprağımız, havamız, suyumuz için doğal olarak direniş'' temasıyla yapılacak. Tüm gösterimlerin bu yıl da ücretsiz olacağı festival, Türkiye'de işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlıyor.

Festival, Halkevleri, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (Türk-İş), Petrol-İş (Türk-İş), SES (KESK), Tez Koop-İş (Türk-İş), sendika.org ve Türk Tabipleri Birliğinin katkılarıyla yapılacak. Festival koordinatörü Önder Özdemir, festivalin İstanbul, İzmir ve Ankara'da eş zamanlı olarak başladıktan sonra geçen yıllarda olduğu gibi kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yola çıkacağını söyledi.

Emeğin filmlerini bir kez daha izleyicilerle buluşturacak festivalin bu yıl temasıyla doğanın talanına dikkat çekerek, suyu, havası,toprağı için direnenlere selam göndereceğini ifade eden Özdemir, 3 ilde festival pankartlarıyla 1 Mayıs mitinglerine katılacaklarını, 2 Mayıs'ta da İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü'nde açılış gecesi düzenleyeceklerini bildirdi.

Oyuncu Fırat Tanış'ın sunacağı geceye Laz Marks skeçleri, Bandista'nın da şarkılarıyla konuk olacağını anlatan Özdemir, gecede HES'lerin Anadolu'da yarattığı çevresel, kültürel ve sosyo-ekonomik olumsuz etkileri anlatan Erkal Tülek imzalı ''Sudaki Suretler'' adlı belgeselin gösteriminin yapılacağını belirtti.

Gerard Depardieu'den Orhan Gencebay'a...

Festivalin, doğanın talanı ve buna karşı direnişlerle ilgili filmlere özel yer ayırdığını anlatan Özdemir, ''Bu yılki festivalde Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından yeni, klasikleşmiş, belgesel ve kurmaca eserlerin bulunduğu 60'a yakın film gösterilecek'' dedi.

Özdemir, programa ilişkin şu bilgileri verdi:
''Gerard Depardieu'nun rol aldığı, Emile Zola'nın eserinden uyarlama madenci filmi 'Germinal', İtalyan yeni gerçekçiliğinin ustası Vittorio de Sica'nın imzasını taşıyan 'Bisiklet Hırsızları', Kürt yönetmen Bahman Ghobadi'den 'İran Kedileri', kapitalizmin daha fazla kar güdüsünü sorgulayan ve fikir babası Hayao Miyazaki olan animasyon 'Pompoko', programdaki uzun metrajlı yabancı filmler arasında göze çarpıyor.

Çernobil faciasını ele alan Maryan DeLeo imzalı Oscar'lı film 'Çernobil'in Kalbi', Arjantin'de bir kasabada siyanürlü altına karşı verilen mücadeleyi anlatan kolektif yapım 'Andalgala', Almanya'da doğan sonra ülkelerine dönmek zorunda kalan Türkiyeli göçmenlerin 'Yedek Memleket' (Martina Priessner) de festival programının öne çıkan yabancı belgeselleri arasında yer alıyor.

Festivalin yerli uzun metrajlı eserleri arasında ise Şerif Gören'in yönettiği ve Orhan Gencebay'ın başrolde yer aldığı 'Derdim Dünyadan Büyük', Yılmaz Güney'in en önemli yapıtlarından 'Arkadaş', Metin Erksan'ın elinden Necati Cumalı'nın eserinin efsanevi beyaz perde uyarlaması 'Susuz Yaz', son dönemin filmlerinden Sedat Yılmaz'dan 'Press' ve Seren Yüce'den 'Çoğunluk' var. Festivalde 20'den fazla belgesel film yer alacak. Kısa filmlere de bu yılki programda özel yer verilmiş durumda. Festivalde birçok yönetmenle söyleşiler de düzenlenecek.''

Tüm gösterimler ücretsiz

Özdemir, festival kapsamındaki film gösterimlerinin bu yıl da ücretsiz olacağını ifade ederek, İstanbul, Ankara ve İzmir'deki film mekanları hakkında şunları söyledi:
''İstanbul'da Beyoğlu Pera Sineması, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Mezopotamya Kültür Merkezi, İstanbul Halkevi Sinema Salonu, Kolektif Kültür Merkezi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, İstanbul Tabip Odası Kadıköy Şubesi Salonu'nda yapılacak.

Ankara'daki gösterimler Kızılırmak Sineması, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara Barosu Konferans Salonu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri'nde gerçekleştirilecek. İzmir'deki gösterim mekanları ise Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Süreli Eğitim Merkezi (DESEM). Salonların yanı sıra birçok mahalle ve iş yerinde, özel gösterimler de düzenlenecek.''


Cumhuriyet  29.04.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.