Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

WOODY ALLEN’IN 5 KİTABI

Yeni filmi Cannes'da gösterilecek Woody Allen, kendisini etkileyen ve hatıralarında yer edinen en sevdiği kitapları The Daliy Beast'e anlattı.

1 Gönülçelen, J.D. Salinger
Gönülçelen’in benim için her zaman özel bir anlamı vardır, çünkü 18 yaşında okudum. Manhattan hakkındaki fantezilerime epey katkısı olmuştur. O sıralar ev ödevi gibi okuduğum bütün diğer kitaplardan farklıydı, zevkliydi... O zaman benim için okumak bir zevk değil, bir zorunluluktu. Gönülçelen ise eğlenceliydi ve benim için çok duygusal bir atmosfer yaratıyordu. Birkaç defa okudum ve her defasında da Salinger’den başka bir tekme yedim. (Kitap Can Yayınları’ndan Türkçe olarak yayınlandı.)

2 Really the Blues, Mezz Mezzrow
Mezz Mezzrow’un 1946’da yazdığı bu anı kitabını, onu tanıyan hatta kitapta adı geçen müzisyenlerden duymuştum. Benim üzerimde epey etkili oldu, çünkü o sıralar Mezzrow gibi iyi bir caz klarnetçisi olmaya çalışıyordum. Bir sürü çerçöple dolu bu anı kitabı beni etkilemişti çünkü hayranı müzisyenlerden, iyi bildiğim parçalardan bahsediyor, caz dünyasının, kulüplerin girdisini çıktısını anlatıyordu. Aslında çok iyi ya da dürüst bir kitap olduğunu söyleyemem ama benim caz tutkumun şekillendiği bir dönemde bayıla bayıla okumuştum.

3 The World of S J Perelman, S.J. Perelman
Nerede olursa olsun, stand-up, televizyon, tiyatro, edebiyat ya da sinema; S.J. Perelman’dan daha komik başka biri yoktur. Bir sunuş yazdığım bu kitapta mükemmel yazıları vardır. Komiklikte mutlak bir deha. Büyürken Perelman’ı o kadar çok okuduk ki, yazmaya başladığımızda onun etkisinden kaçmak imkansız oldu. O zamanlar New Yorker gerçekten edebi bir dergiydi ve her sayısında Perelman’dan bazen Salinger’dan, Truman Capote ya da John Updike’dan bir yazı olurdu. Şimdi de vardır belki yetenekli mizah yazarları ama yazabilecekleri dergi yok.

4 Epitaph of a Small Winner, Machado de Assis
Brezilyalı yazarın 1880’de yazdığı çok komik bir kitap. Bir gün posta kutumda buldum, Brezilya’dan bir yabancı ‘Bunu okumalısın, beğeneceksin’ diye yollamış. İnce bir kitap, eğer kalın olsa boş verirdim. Okuyunca, ne kadar eğlenceli olduğunu görüp şok oldum. Bu kadar zaman önce böyle birinin yaşadığına inanamadım, çok modern ve özgün bir metin. İronik kötümserliğini benim filmlerime benzetiyorlar ama ondan doğrudan etkilendiğimi söyleyemem. ‘Gönülçelen’ gibi içimde bir zili çaldığını söyleyebilirim.

5 Elia Kazan, A Biography, Richard Schickel
Okudum en iyi şov dünyası kitabıdır. Çok parlak bir yönetmen hakkında çok parlak bir kitap. Schickel benim büyüdüğüm yıllarda çok önemli bir yönetmen olan Kazan’ı da Tennessee Williams’ı da Marlon Brando’yu da ‘İhtiras Tramvayı’nı da doğru anlamış. Genelde şov dünyası kitapları okumaya değer şeyler olmaz, salakça ve sığ kitaplardır. Bu öyle değil, müthiş.


Radikal  10.05.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.