Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

CANNES’DAN CEYLAN’A ÖDÜL

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 64. Cannes Film Festivali'nde, ''Bir Zamanlar Anadolu''da filmiyle "Büyük Ödül"ü kazandı. Altın Palmiye ödülünü ise, ''The Tree of Life'' filmiyle Terrence Malick aldı.

Yapımcılığını Zeynep Özbatur Atakan'ın üstlendiği, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Muammer Uzuner, Ahmet Mümtaz Taylan'ın baş rollerde yer aldığı filmin çekimleri Keskin'de yapıldı.

Bosna Hersek ve Türkiye ortak yapımı olan ve Eurimages tarafından desteklenen film, bir doktor ve bir savcının 12 saatlik gerilimli hikayesini anlatıyor.

Görüntü yönetmenliğini Gökhan Tiryaki'nin yaptığı, 2 saat 35 dakika süren filmin senaryosunu, Ercan Kesal, Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan yazdı.

'Beklemiyordum'

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 64. Cannes Film Festivali'nde, ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filmiyle "Büyük Ödül"ü kazanmayı beklemediğini söyledi.

Ödül töreninde konuşan Ceylan, ''festivalde, filminin en son gösterilen film olması itibarıyla ödül kazanmayı beklemediğini'' söyledi.

Jüri üyelerinin festival sonunda yorgun olacağı ve filmi yeterince değerlendiremeyeceği kaygısı taşıdığını ifade eden Ceylan, jüri üyelerine bu ödülden dolayı teşekkür ettiğini söyledi.Ceylan, yine filmin oyuncuları, yapımcısı ve tüm ekibe katkılarından dolayı teşekkür etti.

"Çok mutluyum"

Düzenlenen basın toplantısında "Festivalin sonunda gösterimden dolayı jüri, basın ve izleyicilerin yorgun olduğunu düşünüyorduk" diyen Bilge Ceylan, "Bizim filmimiz izlemesi zor bir filmdi" ifadesini kullandı. Ceylan, önemli olan filmin akışına insanın kendisini bırakması olduğunu belirtti. "Türk sinema yönetmeni olmak size ağır sorumluluk veriyor mu?" sorusunu Ceylan, "Türk sineması iyiye gidiyor" diye yanıtladı. Festival sırasında Türk standının sorumlusu Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu da "Bizim için olağanüstü bir yol. Bu kadar iddialı filmlerin olduğu yarışmada Türk sineması için büyük başarı" dedi. Ceylan'ın Cannes macerası Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, ''Bir Zamanlar Anadolu''da filmiyle 5. kez Cannes Film Festivali'ne katıldı. Ceylan'ın Cannes Film Festivali tecrübesi, 1995 yılında başlamıştı. Ceylan'ın, ilk kısa filmi Koza, 1995 yılında Cannes'da gösterildikten sonra, yönetmen çektiği uzun metrajlı ''Uzak'' filmiyle 2003'te ''Büyük Jüri Ödülü''nü kazandı. Ceylan, 2006'da ''İklimler'' isimli filmiyle Cannes'da ''FIPRESCI'' ödülüne layık görüldü, son olarak 2008 yılında, ''Üç Maymun'' filmiyle festivalde en iyi yönetmen seçildi. Yönetmen Ceylan, 2009 yılında festival jürisinde yer aldı. Altın Palmiye'yi Terrence Malick kazandı 64. Uluslararası Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülünü, ''The Tree of Life'' filmiyle Terrence Malick kazandı.

64 Cannes Film Festvali'nde, ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filmiyle Nuri Bilge Ceylan ve "Le gamin au vélo" filmiyle Eric ve Luc Dardenne kardeşler, ''Büyük Ödülü'' paylaştı.

Woody Allen'ın yönettiği, "Midnight in Paris" adlı filmin yarışma dışı gösterimiyle 11 Mayıs'ta başlayan 64 Cannes Film Festivali, Fransız sinemacı Christophe Honoré'un ''Les Bien-aimes'' adlı filmiyle sona erdi.

Festivalde Amerikalı yönetmen Robert de Niro'nun başkanlığını yaptığı jüri, Büyük Ödüle ''Bir Zamanlar Anadolu'' ve ''Le gamin au vélo'' filmini layık gördü. Jüri ödülü, Française Maeiwenn'in "Polisse" isimli filmine verildi, en iyi senaryo ödülünü Joseph Cedar'ın "Footnote" isimli filmi aldı. Festivalde en iyi yönetmen ödülünü, Danimarkalı Nicolas Winding Refn, "Drive" isimli filmiyle kazandı. En iyi erkek oyuncu ödülünü ise Fransız Jean Dujardin, "The Artist" isimli filmdeki performansıyla aldı. En iyi kadın oyuncu ödülüne Amerikalı Kirsten Dunst'ın "Melancholia" filmindeki rolüyle layık görüldüğü festivalde, ilk yönetmenlik tecrübesinin ödüllendirildiği Altın Kamera ödülünü de Pablo Giorgelli, "Las acacias" filmiye kazandı. En iyi kısa film dalında ödülü, Maryha Vroda'nın çektiği "Cross Country" aldı, Belçikalı Wannes Destoop, "Maillot de bain 46" isimli kısa filmi ile mansiyon ödülü ne layık görüldü.


AA  23.05.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.