SSM’DE ‘KARŞIDAN KARŞIYA’
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), ÇİMSA'nın ana sponsorluğunda, Ege'nin ortak tarihine ilişkin çok değerli bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
Karşıdan Karşıya- MÖ Üçüncü Bin’de Kiklad Adaları ve Batı Anadolu isimli sergi, Türkiye müzelerinin yanı sıra Atina Milli Arkeoloji Müzesi, N. P. Goulandris Vakfı Kiklad Sanatı Müzesi’nden gelen eserlerden oluşuyor. Sergide; Kiklad takımadaları ve karşı kıyısındaki Anadolu arasındaki ilişkiler inceleniyor, benzeşen, ancak bölgesel özelliklerini koruyan iki kültürün öyküsü dile getiriliyor. İki ülke müzeleri arasındaki ilk işbirliğinden doğan sergi, 24 Mayıs - 28 Ağustos 2011 tarihleri arasında İstanbullularla buluşuyor.
Atina Milli Arkeoloji Müzesi, N. P. Goulandris Vakfı Kiklad Sanatı Müzesi gibi dev koleksiyonlara sahip müzelerden ödünç alınan eserler, Anadolu’daki buluntular ve Türkiye’deki 15 müzeden seçilen koleksiyonlarla birlikte ilk kez sergileniyor. Ege’nin tarihte olduğu gibi yeniden bir barış denizi haline gelmesi mesajını da içeren sergi, toplam 340 eseri kapsıyor.
Sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Kiklad sanatıyla ilgili bir sergi düzenleme ve karşılığında Sabancı Osmanlı hat koleksiyonunu Atina’da sergileme düşüncesi iki yıldan bu yana Atina’daki N.P. Goulandris Vakfı Kiklad Sanatı Müzesi ile Müzemiz arasında görüşülmekteydi. Ancak Müzemizde ağırlayacağımız ve sadece Kiklad adaları buluntularından oluşacak bir serginin bu uzak geçmişle ilgili anlatılacakların sadece bir tarafını oluşturacağı, öykümüzün yarısının da karşı kıyıda, komşu Batı Anadolu’daki aynı dönem buluntularında aranması gerekliliği de düşüncelerimizi sürekli işgal etti.
Bu uzak zaman diliminde var olan karşılıklı ilişkiler, ticaret ve kültür alışverişinin günümüzde izlerini aramak ve sergimize taşımak arzusunu Atina Kiklad Sanatı Müzesi MüdürüProf. Dr. Stampolidis’in de paylaşması sonucunda sergimizin konsepti de belirlenmiş oldu. Ortak geçmişimizin günümüze kadar kalabilen verilerini sunarken, bu örneğin uzun yılların önyargı tortularını aşmaya ve bu geçmişten beraberce gurur duymaya bir davet olmasını arzu ettik.” dedi.
Sergi için uzun zamandır Nazan Ölçer ile beraber çalışan , N. P. Goulandris Vakfı Kiklad Sanatı Müzesi Müdürü Nicholas Stampolidis de, “’Karşıdan Karşıya - MÖ Üçüncü Bin’de Kiklad Adaları ve Batı Anadolu’ Sergiyle, son 100 yılın bilimsel arkeolojik araştırmalarından elde edilen en iyi ve en etkileyici bulgular ilk kez bir arada sergilenecek. Sade formlarının kazandırdığı estetik değerleriyle Picasso, Brancusi ve 20. yüzyılın diğer önemli sanatçılarına ilham veren soyut biçimli beyaz kristalimsi mermer Kiklad idolleri gibi sanat eserleri bu sergide olacak. Eserler, Asyalı çağdaşlarının ürettiği ve iki uygarlık arasındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koyan kilden maşrapa, çanak çömlek, silahlar, günlük araç-gereçler ve hatta mücevherlerle birlikte ilk kez Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenecek...” dedi.isimli sergi, ziyaretçileri zaman ve boşlukta bir yolculuğa çıkarıyor.
İki ülke arasındaki ilişkilerin ve dostluğun güçlenmesi sürecinde önemli bir rol oynayacak serginin ana sponsoru ÇİMSA Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu da, böyle önemli bir sergiye sponsorluk yapıyor olmaktan duydukları mutluluğu ifade etti. Hacıkamiloğlu; “Sektörünün öncü kuruluşlarından biri olarak, ürünlerimizle inşa edilmiş yaşam yapılarının dayanıklılık ve sağlamlığı kadar, yapıların estetiği konusundaki duyarlılığa da önem veriyor ve destek olmak istiyoruz. Çimsa olarak bu bağlamda kültür, sanat ve eğitime yönelik projelere destek veriyoruz. Bu çerçevede Sakıp Sabancı Müzesi’yle birlikte çalışmaktan mutluyuz. Geçmişte de Hat Sanatı Sergisi'nin İspanya'da sergilenmesiyle ilgili bir ortak çalışmamız olmuştu. Ege uygarlıklarının tarihi mirasını ve binlerce yıllık estetiğini yansıtan 'Karşıdan Karşıya sergisine de benzer bir sekilde destek olmayı sosyal sorumluluğumuz olarak kabul ediyoruz.”şeklinde konuştu.
Sergi, Anadolu ve Yunanistan’daki medeniyetlerin MÖ Üçüncü Bin’e uzanan etkileşimini anlatarak, kültürlerarası diyaloğa katkıda bulunmayı hedefliyor. Ege’nin iki yakasındaki 5000 yıllık ticari ve kültürel ilişkinin gözler önüne serildiği sergide, Erken Tunç Çağı’na ait Kiklad sanatından örneklerin yanı sıra; heykelcik, seramik ve bronz aletlerin de aralarında bulunduğu pek çok buluntu yer alıyor.
SH 24.05.2011
|
|
|