Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İSTANBULLU RUM RESSAMLAR TOPKAPI SARAYI’NDA

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ve Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğinde hazırlanan 'İstanbullu Rum Ressamlar Topkapı Sarayı'nda başlıklı sergiyi açtı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Rum Patriği I. Bartholomeos himayelerinde hazırlanan “İstanbullu Rum Ressamlar Topkapı Sarayı”nda başlıklı sergi, Topkapı Sarayı Has Ahırlar Sergi Salonu’nda bugün Günay, Bartholomeos, Prof.Dr. İlber Ortaylı ve Başkonsolos Vasileios Bornovas’ın katılımıyla açıldı. Günay Müze defterine şunları yazdığı; “Türkiyemizn tarihi derinliği ve zenginliğinin güzel bir kanıtını oluşturan “İstanbullu Rum Ressamlar Sergisi”nin açılışında bulunmaktan onur duydum, emeği geçenlere teşekkürlerimi sunarım.”

30 Haziran’a kadar devam edecek sergide, değerli tablo ve ikonalar ilk kez İstanbullularla toplu halde buluşacak. Sergi küratörü Mayda Saris’in Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul’da doğmuş ya da İstanbul’da yetişmiş (Tebaa-i Osmani) Rum ressamlarını konu alan “İstanbullu Rum Ressamlar/Greek Painters of Istanbul” kitabından yola çıkılarak hazırlanan sergi için, Topkapı Sarayı Müzesi, Rum Ortodoks Patrikhanesi ve Heybeliada Ruhban Okulu koleksiyonlarının yanı sıra, İstanbul’daki Rum kiliseleri ve özel koleksiyonlarda yer alan eserler titizlikle seçilerek bir araya getirildi.

Sergide, Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan ünlü ressam Kapıdağlı Konstantin’e (Konstantinos Kizikinos) ait tablolar ve onun resimlediği kitapların yanı sıra, Armenopulos, Andreadis, Andoniadis, Flora-Karavia, İgum, İkonomidis, Ksantopulos, Mihelidakis, Petridu, Platonidis, Savidis, Skarlatos, Sofroniadis, Stavrakis, Vakalopulos gibi, 19.yy ve 20.yy’ın başında belge niteliğinde eserler üretmiş olan ressamların tablo ve ikonaları ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Tematik ve kendi içinde kronolojik olarak dört bölümden oluşan sergi, Padişah ve Osmanlı ileri gelenlerinin portreleri, Heybeliada Ruhban Okulu koleksiyonundaki Patrik portreleri, kiliselerden seçilen ikonalar, İstanbul manzaraları ve natürmortların yer aldığı yaklaşık 100 eserden oluşuyor.


Cumhuriyet  24.05.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.