Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

DÜNYANIN EN PAHALI 5 TABLOSUNDAN 3’Ü PICASSO’NUN

'The Telegraph' gazetesi, dünyanın en pahalı 5 tablosunu açıkladı. Gazetenin açıklamasına göre dünyanın en pahalı tablosu, Amerikalı ressam Jackson Pollock'un, 140 milyon dolara (yaklaşık 226 milyon TL) satılan'No. 5' adlı yapıtı. En pahalı 5 tablodan 3'ü ise Pablo Picasso'nun.

Soyut dışavurumcu hareketin önde gelen sanatçılarından Jackson Pollock’un (1912-1956), dünyanın en pahalı tablosu olarak kabul edilen “No. 5, 1948”, 2006 yılında Sotheby’s tarafından düzenlenen bir müzayedede 140 milyon dolara alıcı buldu.

Pollock’un kendine özgü akıtma ya da damlatma tekniğiyle yaptığı tablonun, Hollywood’un eğlence dünyası patronlarından David Geffen tarafından adı açıklanmayan bir alıcıya satıldığı belirtildi. Pollock, 1956’da bir araba kazasında yaşamını yitirdiğinde 44 yaşındaydı.

Dünyanın en pahalı ikinci tablosu ise Avusturyalı ressam Gustav Klimt’in (1862-1918) 135 milyon dolara (yaklaşık 218 milyon TL) satılan “Adele Bloch-Bauer’in Portresi” adlı yapıtı. İçtenlikli bir erotizmi yansıtan kadın bedeni tabloları ve desenleriyle tanınan Klimt’in 1907 yılında yaptığı “Adele Bloch-Bauer’in Portresi” 2006 yılında ünlü kozmetik şirketinin mirasçısı Ronald S. Lauder tarafından satın alınmıştı. Klimt’in tablosu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avusturya’yı işgal eden Naziler tarafından yağmalanmıştı.

En pahalı tablolar listesinin üçüncü sırasında, 20. yüzyılın en etkileyici sanatçılarından Pablo Picasso’nun (1881-1973) “Nü, Yeşil Yapraklar ve Büst” adlı yapıtı yer alıyor.

Picasso’nun, sevgilisi ve esin perisi Marie-Therese Walter’i betimlediği tablo, 2010 Mayısı’nda Christie’s tarafından düzenlenen bir müzayedede 106.5 milyon dolara (yaklaşık 171 milyon TL) satılmıştı. Sanatçı, tabloyu, 1932 yılında Normandiya’da tek bir günde yapmıştı. Picasso, Walter’le 1927’de tanışmış, 4 yıl sonra da portrelerini yapmaya başlamıştı.

Picasso’nun “Pipolu Çocuk” adlı tablosu ise 104 milyon dolarla (yaklaşık 168 milyon TL) dördüncü sırada bulunuyor. Sanatçının ünlü Pembe döneminin bir ürünü olan tuval üstüne yağlıboya tablo, 2004 Mayısı’nda Sotheby’s’in New York’taki bir müzayedesinde satılmıştı.

Dünyanın en pahalı beşinci tablosu da yine Picasso imzası taşıyor. “Kedili Dora Maar” adlı tablo, Sotheby’s’in 2006 yılındaki bir müzayedesinde 95 milyon dolara (yaklaşık 153 milyon TL) alıcı bulmuştu. Picasso, sevgilisi Dora Maar’ın bu portresini 1941’de yapmıştı.


Cumhuriyet  5.07.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.