Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

LIBERATION; YAŞAR KEMAL, YAŞAYAN EN BÜYÜK TÜRK YAZAR

Gazetenin kitap ekindeki yazıda, Yaşar Kemal'in Türkçe'nin gelişimine yaptığı katkı da övüldü.

Fransa’nın sol eğilimli gazetelerinden Libération, ‘İnce Memed’in Gallimard yayınevi tarafından yayımlanması nedeniyle haftalık kitap ekinde Yaşar Kemal’e geniş yer verdi. Marc Semo tarafından kaleme alınan ‘İnce Mehmet Büyük Toprak Sahiplerine Karşı’ başlıklı yazı, kitaba ve Yaşar Kemal’e övgüler diziyor.

Yazısının girişinde “Yaşar Kemal, bugün 88 yaşında yaşayan en büyük Türk yazarıdır. Otuzun üzerinde yabancı dile çevrilmiş romanlarıyla, şair Nazım Hikmet’le birlikte, uzun süre yurtdışında tanınan tek ünlü Türk yazarı olmuştur” diyen Marc Semo “İsyan edebiyatının klasiklerinden biri olan muhteşem İnce Memed Destanı’nın Quarto dizisinde yayımlanması, İnce Memed’i yeniden keşfetmek için bir fırsat” şeklinde devam ediyor.
Fransız gazeteci, yazının ilerleyen bölümlerinde ise Yaşar Kemal’in sıra dışı bir hikâye anlatıcısı olduğunu ifade eden Semo, Yaşar Kemal’in Türkçe’nin halk dili aşısıyla zenginleşmesine katkıda bulunduğunu aktardı.

Mücedelesinden vazgeçmedi

Yazar sözlerini şöyle tamamlıyor: “Türkçe düşünen ve Türkçe yazan bu Kürt, uzun zamandan beri halklarının hakları için mücadele vermiş, bu da çok sayıda dava ve ölüm tehdidiyle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Ama mücadelesinden asla vazgeçmemiştir. ‘Ben korkak herifin tekiyim, kahramanları da hiç sevmem, ama hayatım boyunca korkularımın üstüne yürüdüm’ demişti bir keresinde bize. Aynı Asi Memed’in ağalara karşı ara vermeden sürdürdüğü mücadelesi gibi... Toprak sahibi o ağalar ki sonradan fabrika veya holding sahibi olmuşlardır: Bugünlerde de, (bu) Ağa tipleri, ne kadar kapitalistleşirse kapitalistleşsin, insanlara davranışları hiç değişmiyor.”


Radikal  14.07.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.