Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

SARAYBOSNA’NIN KONUĞU OLDU

Saraybosna Film Festivali kapsamında ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filmi dün gece seyirciyle buluşan Nuri Bilge Ceylan, sinemaseverlerle buluşmasında filmle ilgili soruları yanıtladı.

Bosna'nın yaşadığı acı savaşın izlerini yok etmek ve kenti yeniden sanatla buluşturmak isteyen sanatçıların girişimiyle 1995 yılında başlatılan Saraybosna Film Festivali'nin 17.'si, 44 ülkeden 220 filmi izleyiciyle buluşturuyor.

Cannes Film Festivali'nde ''Büyük Jüri Ödülü''nü alan, yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan'ın yaptığı, Yılmaz Erdoğan'ın başrollerinde oynadığı ''Bir Zamanlar Anadolu'da'', festival kapsamında dün gece gösterildi. Açık havada gösterilmesi planlanan film, yağışlı hava nedeniyle İskenderiya Kültür Merkezi'nde yaklaşık 3 bin kişi tarafından izlendi.

Nuri Bilge Ceylan ve filmde rol alan oyuncular, daha sonra festivalin yapıldığı alanda, sinemaseverlerle buluştu ve filmle ilgili soruları yanıtladı.

Yönetmen Ceylan, Saraybosna Film Festivali'nin kendileri için özel bir anlamı bulunduğunu belirterek, Saraybosna ile Türkiye arasında kültürel bağlar bulunduğuna dikkati çekti. Ceylan, ''Saraybosna ile kültürel bağlarımız bulunuyor. Kendimizi evimizdeymişiz gibi hissettik'' dedi.

''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filminin Türkiye ve Bosna-Hersek ortak yapımı olduğuna işaret eden Ceylan, ''Festival başkanı Mirsad Purivatra, filmin yapımcılarından birisidir. Bu nedenle burada bulunmamızın daha özel bir anlamı bulunuyor'' dedi.

Ceylan, ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filminin gerçek bir yaşam hikayesinden yola çıkılarak çekildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''1984 yılında Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde görev yapan ve filmin senaristlerinden olan arkadaşım Ercan Kesal, bana bir kez yemek sırasında başından geçen ve filme konu olan hikayeyi anlatmıştı. Bunun üzerinden bir süre geçtikten sonra, eşim, ben ve Ercan bu hikayeyi öncelikle kaleme aldık. Tabii ki gerçek hikayenin üzerinde birçok değişiklik de yaptık. Fakat çekimleri orijinal yerlerde yaptık.'' Küçük kentlerin mantalitesinin birbirine benzediğini ifade eden Ceylan, ''Bu, bütün dünyada ve özellikle Türkiye'de böyledir. Ben de küçük bir yerde büyüdüm ve babam da küçük kentlerin bürokratlarından biriydi. Bu nedenle yaşananlar bana garip gelmedi'' dedi.

Filmde rol alan oyuncularla ilgili bir soru üzerine Ceylan, ''Bu film için gerçekten profesyonellere ihtiyacım vardı. Bu insanlar da Türkiye'nin en iyileri arasındadır. Profesyoneller sabaha kadar çalışır ve sizin heyecanınızı paylaşır'' diye konuştu.

Ceylan, filmlerinin uluslararası festivallerde ödül almasıyla ilgili soruyu ise, ''Bir filmi bitirdiğim zaman bu film hakkında kötü hislerim oluyor. Çünkü filmden memnun olmuyorum, filmin hep zayıf noktalarını düşünüyorum, ödül geldiğinde ise şaşırıyorum'' şeklinde yanıtladı.


AA  27.07.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.