Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

1883 ESER YURDA GERİ DÖNDÜ

Anadolu topraklarından kaçırılan 1883 tarihi eser ait olduğu topraklara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden kazandırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Anadolu topraklarından yurt dışına kaçırılan 3 bin 610 adet tarihi eserin 2007-2011 yılları arasında çıkarıldığı topraklara geri getirildiği belirtildi.

Bakanlığın 1883 tarihi eserle son 8 yılın en yüksek iade rakamına ulaştığının ifade edildiği açıklamada, Almanya'dan iade edilen Boğazköy Sefenksi'nin ardından; aralarında Bergama-Zeus Sunağı, Aphrodisias-İhtiyar Balıkçı Heykeli, Hacı Bayram Veli Türbesi Sandukası, Konya Beyhekim Cami Mihrabı ve Troya eserlerinin de yer aldığı toplam 7 eserin daha takibinin yapıldığı bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yakından takip ettiği çalışmalar sonucunda 2007-2011 yılları arasında toplam 3 bin 610 tarihi eserin, bu yıl 7 ay içerisinde de 1883 tarihi eserin Türkiye'ye yeniden kazandırıldığına yer verilen açıklamada, Günay'ın Sultan II. Selim Türbesine ait çini panoyu da Türkiye'ye kazandırmayı hedeflediği kaydedildi.

Bakan Günay'ın Almanya'dan geçtiğimiz günlerde iade edilen Boğazköy Sfenksi'nin ardından Fransa'daki Louvre Müzesi'nde bulunan Sultan II. Selim Türbesi'ne ait çini panonun da getirilmesini amaçladığı ifade edildi.

Bakanlığın Anadolu topraklarına tekrar kazandırdığı tarihi eserler arasında İngiltere'den 17, Almanya'dan 1 eser de bulunuyor.

Almanya'da bulunan Bergama-Zeus Sunağı, Aphrodisias-İhtiyar Balıkçı Heykeli, Hacı Bayram Veli Türbesi Sandukası, Konya Beyhekim Cami Mihrabı ve Troya eserlerinin de yer aldığı toplam 7 eserin daha takibini yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, ABD'den 4, Danimarka'dan 4, Bulgaristan'dan 3, İngiltere'den 3, Fransa'dan 2, İrlanda'dan 1, Portekiz'den 1, İtalya'dan 1, İskoçya;dan 1, Rusya;dan 1 ve Ukrayna;dan da 1 tarihi eserin iadesi için de çalışmaları sürdürüyor.

Tarihi eser kaçıkçılığı ile mücadele

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi eser kaçakçılığını önlemek ve yurt dışına kaçırılan eserlerin iadesini sağlamak amacıyla etkin bir mücadele sürdürüyor. Bu doğrultuda, müze veya ören yerlerinden çalınan eserin, fotoğraflı envanter bilgileri, Bakanlığa bağlı tüm müze müdürlüklerine, özel müzelere, koleksiyonerlere gönderilirken; bu konuda bakanlık internet sitesinde de duyurular yapılıyor. Ayrıca yurt dışına çıkışlarının önlenmesi amacıyla fotoğraflı envanter bilgileri ilgili kurumlara gönderilerek tüm gümrük kapıları uyarılıyor.

Yasa dışı yollarla yurt dışına götürülen eserler, bulunmaları halinde iadeleriyle ilgili çalışmalar, bilim adamları ve müze müdürlüklerince eserlere ilişkin verilen raporlar doğrultusunda ilgili kurumlarla koordinasyon sağlanarak sürdürülüyor.

Eserlerin iadesinin ikili görüşmeler ve anlaşmalar kapsamında sağlanamaması durumunda, konsolosluklar ve elçilikler aracılığıyla hukuk firmalarıyla ilişkiye geçilerek hukuki süreç başlatılıyor.


AA  7.08.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.