Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

KADINLARIN TAKI MERAKI 8 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

Kahramanmaraş'taki Domuztepe Höyüğü'nde yürütülen kazılarda 8 bin yıl önceye ait kadınların kullandığı boncuk ve takılar bulundu.

Pazarcık ilçesi Kelibişler köyü yakınındaki höyükte 1995'te başlatılan kazı çalışmalarına yeniden başlandı. Manchester Üniversitesi'nin yürüttüğü ve yaklaşık 15 yerli ve yabancı bilim adamının katıldığı arkeolojik kazılara British Museum da destek veriyor.

Kazı Başkan Yardımcısı ve Britisih Museum yetkilisi Dr. Alexandra Fletcher, yaptığı açıklamada, geçen yıl kazı çalışmalarına ara verdiklerini ve Kahramanmaraş Müzesi'nde kendilerine ayrılan bölümde çalıştıklarını belirtti.

Domuztepe Höyüğü'nde Neolotik dönem ve Halaf kültürünün izlerinin bulunduğunu anlatan Fletcher, ''Burası özellikle o dönemin en büyük yerleşim yerlerinde birisi. Dolayısıyla böylesi bir ortamda geçmişe ait izleri yavaş yavaş ta olsa ortaya çıkartacağımızı düşünüyoruz'' dedi.

Kazı çalışmalarına 19 Temmuz'da başladıklarını ifade eden Fletcher, höyükteki kazının Eylül ayının ortasına kadar süreceğini belirtti.

Neolotik döneme ait bulguların ortaya çıkmaya başladığını ve bu evrenin höyükte ilk defa ortaya çıktığını kaydeden Fletcher şöyle konuştu:
''Bunun yanında yeni evler ortaya çıkartıldı. Çok sayıda çanak çömlek buluyoruz. Kullandıkları taş aletleri var. Geçen senelerde taş temel üzerine hasır ve üzeri sıvanmış evler tespit ettik. Ama bu sene mimari değişmiş. Çamurdan duvarlarını yapmışlar. Evlerini böyle oluşturuyorlar. Tabi burası müthiş bir zenginlik onun için hala ana toprağa ulaşılamadı. Ne kadar olduğunu da bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey var o da Halaf kültürünün çok güçlü olduğu bir yer.''

Takı ve kolye bulundu

Bu yılki kazılarda çok sayıda boncuk bulduklarını aktaran Fletcher, ''Çeşitli takılar ve kolyeler buluyoruz. Bir çoğu kireç taşından yapılmış. Bu da bize o dönemde de yani 8 bin yıl önce de kadınların takıya, süse ve giyinmeye meraklı olduğunu gösteriyor'' dedi.

Yine kazılarda hayvan kemiklerinin ortaya çıktığını kaydeden Fletcher, bunun da o dönemde büyük baş hayvan tüketildiğini ve et ağırlıklı beslendiklerinin işareti olduğuna dikkati çekti.

Halaf kültürünün Suriye ve Irak'ta çıkmış bir kültür olduğunu ifade eden Fletcher, ''Ama Domuztepe'deki kadar bir yerleşim yok. Yayıldığı en büyük höyük burası. Onun için burası çok önemli. Çalışmalarımızda mezar da buluyoruz. Örneğin geçtiğimiz günlerde iskelet bulduk ve karnı dizlerine çekilmiş durumdaydı. Hoker pozisyonunda olması bir gelenek ve Halaf kültürü. Genellikle yanına bir hediye bırakılıyor. Yine bulduğumuz bir iskeletin yanında ölü hediyesi olarak bıçak vardı'' şeklinde konuştu.

Fletcher, höyükte 2008 yılından beri Manchester Üniversitesi ve British Museum tarafından ortaklaşa kazı çalışması yürüttüklerini ve kazı çalışmaları en az 20 yıl daha sürebileceğini belirtti.

Fletcher, kazıda ortaya çıkan eserleri Kahramanmaraş Müze Müdürlüğüne teslim ettiklerini ve müzede Domuztepe Höyüğü'nden çıkarılan eserlerin sergilendiği bir bölüm oluşturulduğunu kaydetti.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi alan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı da, kazı çalışmalarına ilk 1995 yılında başlanan Domuztepe Höyüğü'nün Anadolu ve Mezopotamya'nın Halaf Kültürü'nü taşıyan en büyük höyüğü olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Çalışmalarda ortaya çıkacak bulguların önemine işaret eden Küçükdağlı, müzede sergilenecek eserlerin kent turizmini canlandıracağına inandığını söyledi.


AA  23.08.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.