Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

DALI SERGİSİ MOSKOVA’DA

Dünyaca ünlü İspanyol sürrealist ressam Salvador Dali'nin orijinal çalışmalarının yer aldığı sergi Rusya'nın başkenti Moskova'da ilk defa halka açıldı.

Başkent Moskova'daki Dali sergisinde 90 grafik çalışması, 25 tablo ve Figuere'deki Dali Müze-Tiyatrosu'ndan ödünç alınan bazı fotoğraflar yer alıyor.

Sergide Dali'nin ilk çalışmalarından kendisini genelden ayıran 'uçuk' eserlerini yayımladığı döneme kadar sanat hayatının her süreci yansıtılıyor.

Moskova'daki serginin açılışına Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in eşi Svetlana Medvedeva, Rusya Kültür Bakanı Aleksandır Avdeev ve İspanya'nın Moskova Büyükelçisi Juan Antonio March Pujol da hazır bulundu.

Dali

İlk eserlerinde kübizm ve dadaizm etkileri gösteren 1904 doğumlu Dali, Madrid'de geçirdiği yıllarda, kendisi gibi avangart sanata meraklı olan film yapımcısı Luis Bunuel ve şair Federico Garcia Lorca ile yakın arkadaş oldu.

1923'te disiplinsizlik yüzünden geçici olarak okuldan uzaklaştırılan Dali, aynı yıl Girona'da anarşist gösterilere katıldığı için tutuklandı ve bir süre gözaltında tutuldu. 1925'te okula geri döndü ve Barcelona;da ilk kişisel sergisini açtı. Dali 1926'da Paris'e gitti ve büyük saygı duyduğu Pablo Picasso ile tanıştı. Sonraki birkaç yıl boyunca, Dali'nin eserlerinde Picasso etkisi ağır basacaktı. Mart 1928'de sanat eleştirmenleri Lluis Montanya ve Sebastia Gasch ile beraber, sanatta modernizmi ve fütürizmi savunan "Sanat Karşıtı Katalan Manifesto"yu yazdı.

23 Ocak 1989;da kalp yetmezliğinden ölen ve Figueres'te kendi adını taşıyan müzenin mahzenine gömülen Dali hayatı boyunca, 1500'den fazla resim ve onlarca heykelin yanı sıra, çeşitli taş baskı eserler, kitap illüstrasyonları, tiyatro dekorları ve kostümleri üretti.

Ayrıca, Man Ray, Brassai, Cecil Beaton ve Philippe Halsman gibi fotoğraf sanatçılarıyla ve Elsa Schiaparelli, Christian Dior gibi moda tasarımcılarıyla beraber çalıştı.


AA  3.09.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.