Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

FİLMEKİMİ SİNEMAYI ANADOLU’YA TAŞIYOR

Bu yıl 8-15 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Filmekimi 10. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen festival bu önemli yılda sınırlarını aşarak beş kente daha uğrayacak. Radikal'in medya sponsoru olduğu festivalde öne çıkan filmleri tanıyalım.

MELANKOLİA
Lars von Trier
Trier, Cannes’daki basın toplantısında Naziler hakkında sarf ettiği sözlerle büyük tepki çekerken ‘Melankolia’da tartışmalar yaratmıştı. Festivalin ses getirecek yapımlarından biri olması beklenen film yönetmenin deyimiyle “Dünyanın sonu hakkında güzel bir film”. Kadro iddialı: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland ve Charlotte Rampling. Dunst, bu rolüyle Cannes’da ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün sahibi oldu.

BİSİKLETLİ ÇOCUK
Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
‘L’enfant, ‘Le fils ‘ ve ‘Le Silence de Lorna’ gibi filmleriyle birçok festivalden ödüllerle dönen Dardenne kardeşlerin bu son filmi Screen dergisine göre ‘çocukluk hakkında yapılmış en iyi filmlerden biri.’ Cannes’da Jüri Büyük Ödülü’nü Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle paylaşan yapım, babasının artık onu istemediğini söyleyen ve yetimhanede bir başına kalan 11 yaşındaki Cyril’in iyimser, bir o kadar da masalsı hikâyesini anlatıyor.

ELENA
Andrey Zvyagintsev
‘Dönüş’ ve ‘Sürgün’ filmleriyle İstanbul Film Festivali takipçilerinin yakından tanıdığı Rus yönetmenin son filmi Cannes’da ‘Belirli Bir Bakış Jüri Ödülü‘nü kazandı. Film, başroldeki karakter Elena’nın oğlunun geleceği uğruna verdiği zor kararla hüzünlü bir dönüşüme uğrayan hayatını beyazperdeye taşırken, günümüz Rusya’sında ahlak ve fedakârlık kavramlarını sorguluyor.

SNOWTOWN
Justin Kurzel
Avustralyalı yönetmenin ‘Blue Tongue’dan sonraki ikinci filmi ‘Snowtown’, Cannes’da bu yıl FIPRESCI Ödülü’nü kazandı. Film, Avustralya’nın Adelaide kentinin kenar mahallelerinde iki erkek kardeşi ve annesiyle birlikte yaşayan 16 yaşındaki Jamie’nin etrafındaki şiddetten kurtulmak için farkında olmadan azılı seri katil John Bunting’le yakınlaşmasının öyküsünü anlatıyor.

ARTİST
Michel Hazanavicius
Filmde başrolü üstlenen Jean Dujardin’in performansı ve Cannes’da kazandığı ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünün rüzgarıyla şimdiden Oscar’larda adı geçen oyunculardan. Konuşmasız, siyah-beyaz ve eski filmler gibi saniyede 22 kare çekilen Artist, sessiz film çağına bir saygı duruşu niteliğinde… Film, 1927 yılında sesli filmlerin piyasaya çıkmasıyla kariyeri dibe vuran bir aktörün, hikâyesini anlatıyor.

BU BİR FİLM DEĞİL
Mojtaba Mirtahmasb & Cafer Panahi
İran’da ev hapsinde tutulan, film çekmesi 20 yıl yasaklanan Cafer Panahi’nin son filmi ‘Bu Bir Film Değil’, Cannes’daki prömiyerinde gösterilmek üzere bir kekin içine saklı bir USB bellekte İran’dan Fransa’ya kaçırıldı. Yönetmen arkadaşı Mojtaba Mirtahmasb ile bir gün geçirerek üzerinde çalıştığı bir senaryoyu sahne sahne anlatan Panahi filmde şu yakıcı soruyu da soruyor: “Madem anlatılabiliyor, film yapmaya ne gerek var?”

SENİN İÇİN
Gus Van Sant
Festivalin bir başka ustası Gus Van Sant’ın ‘Milk’ten sonra çektiği bu son filmi, ölümcül bir hastalığa yakalanan genç bir kız ile kendi kendinden kaçan genç bir adamın aşk öyküsünü konu ediyor. Mia Wasikowska ile Henry Hopper’ın başrolleri paylaştığı film dünya prömiyerini Cannes’da yaptı.

GÖKTEN BİR UYDU DÜŞTÜ
Julie Delpy
Oyuncu, senaryo yazarı, yönetmen ve şarkıcı Julie Delpy, ‘Paris’te İki Gün ve ‘Kontes’in ardından yeniden yönetmen koltuğuna oturduğu son filminin başrolünü de üstleniyor. Filmin öyküsü 1979’da, babaannelerinin doğum gününü kutlamak için Fransa’nın Brittanny bölgesindeki bir evde, yaz tatili sırasında bir araya gelen geniş bir ailenin iki gününe odaklanıyor.

SALGIN
Steven Soderbergh
‘Traffic’ filmiyle ‘En İyi Yönetmen Oscar’ını kazanan Steven Soderbergh bu kez de bir virüs salgınını konu edinen, bir aksiyon-gerilim filmiyle Filmekimi izleyicilerinin karşısına çıkıyor. Oyuncu kadrosu yıldızlar geçidi gibi: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow ve Kate Winslet. Devam eden Venedik Film Festivali’nin iddialı yapımlarından.

A DANGEROUS METHOD
David Cronenberg
Şu sıralarda devam eden Venedik Film Festivali’nin iddialı bir diğer yapımı. Viggo Mortensen, Keira Knightley ve Michael Fassbender gibi yıldızlarla dolu oyuncu kadrosuyla dikkat çeken film, 1904 yılında geçiyor ve psikolojinin iki büyük öncüsü Sigmund Freud ile öğrencisi Carl Jung’un ilişkisini ve bu iki büyük ismin aralarındaki dostluğun nasıl bozulduğunu anlatıyor.

KEVİN HAKKINDA KONUŞMALIYIZ
Lynn Ramsay
Tanınmış İskoç yönetmen Lynn Ramsey’den, müziklerini Radiohead’den Johnny Greenwood’un yaptığı psikolojik gerilim filmi. Filmin başrolündeki Tilda Swinton, performansıyla adını şimdiden Oscar adayları arasında geçirtmeye başladı.

5 KENTE UĞRAYACAK
* İzmir: 13–16 Ekim
* Bursa: 20–23 Ekim
* Konya: 20–23 Ekim
* Trabzon: 27–30 Ekim
* Diyarbakır: 27–30 Ekim

GÖSTERİMLER NEREDE?
* Atlas
* Beyoğlu
* Nişantaşı City’s
* Maçka G-Mall



Radikal  7.09.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.