BİENAL İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Avrupa’da Venedik Bienali ile beraber yılın en önemli sanat etkinliği olarak anılan 12. İstanbul Bienali, 17 Eylül-13 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
12. İstanbul Bienali, dünya güncel sanat platformunun pek çok önemli ismini İstanbul’da ağırlayacak. Uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile yabancı basın mensupları olmak üzere 4.000’e yakın konuk İstanbul Bienali’ni görmek için açılış haftasında İstanbul’da olacak.
Sanatsal ve küratöryel ifadenin asıl biçimi olan serginin önemine yeniden dikkat çekmeyi amaçlayan İstanbul Bienali küratörleri Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann, İstanbul Bienali’ni, yapıtların sunumuna ve birbiriyle ilişkisine öncelik tanıyacak şekilde, tek bir mekânda toplamayı tercih ettiler.
Temmuz ayından beri çalışmaların sürdüğü İstanbul Bienali sergi mekânları Antrepo 3 ve 5’te hazırlıklar son hızla devam ediyor.
Bienal Sergi Mekânlarının Tasarımı Nishizawa’dan
İstanbul Bienali’nin mekân tasarımını yapan dünyaca ünlü mimar Ryue Nishizawa, çelik ve alçıpan konstrüksiyonlarla Antrepo 3 ve 5’in içini etkileyici bir sergi alanına dönüştürdü. 2010 yılının Kasım ayında başlayan tasarım süreci boyunca Nishizawa, mekânda gezen seyircilerin karma ve solo sergileri birbirinden ilk algıda ayırabilmesi için de bir yöntem üzerinde çalıştı. Benzersiz konumuyla İstanbul'a ve onun çokkültürlü yapısına, kaotik hayat tarzına uyum sağlayacak bir mekân tasarlamayı amaçladı. Mekânı, her sanatçıya maksimum özgürlük sağlayacak şekilde, her sanat eseri ayrı bir pavyonmuş gibi tasarladı.
Nishizawa, İstanbul hakkındaki düşüncelerini şöyle ifade etti: “İstanbul birçok güzel camiye sahip bir şehir. Özellikle Aya Sofya dünyadaki sayılı eserlerden... İstanbul yapıları bana yarı Asya Stili içeriyormuş gibi geliyor. Sanki Asya ve Akdeniz tarzının bir karışımı gibiler. Bu şehirde özellikle boğaz ve orta kısımdaki topografya çok hoşuma gidiyor. Umarım bir gün bu topografya ve denizi birleştirecek bir proje üzerinde çalışabilirim.”
Henüz 40’lı yaşlarında olduğu halde dünya mimari tasarım çevrelerince günümüzün en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen ödüllü mimar Ryue Nishizawa, 1995 yılında, mimar Kazuyo Sejima ile birlikte kurduğu SANAA (Sejima ve Nishizawa ve İş Ortakları) mimarlık ofisinin yanı sıra 1997’den bu yana Ryue Nishizawa Ofisi’nin de yöneticiliğini sürdürüyor. SANAA’nın projeleri arasında New York’taki The New Museum of Contemporary Art (2007), Japonyo’daki 21st Century Museum of Contemporary Art (2004) ve Christian Dior ile Prada’nın butikleri bulunuyor. 2004 yılında Uluslararası Venedik Bienali’nde Altın Aslan Ödülü’nü kazanan Nishizawa en son mimarlık dünyasının en prestijli ödüllerinden biri kabul edilen Pritzker Mimari Ödülü’ne layık görüldü.
20. yüzyıl güncel sanatının en önemli isimleri arasında sayılan Kübalı-Amerikalı sanatçı Felix Gonzalez-Torres’in, siyasi konuları ele alırken biçimsel yenilikçiliği kullanarak oluşturduğu sanat dili, 12. İstanbul Bienali’ne esin kaynağı oldu. 12. İstanbul Bienali, başlığının yanı sıra temalarında da Felix Gonzalez-Torres’in işlerinden ilham alıyor. Bienalde İsimsiz (Soyutlama), "İsimsiz" (Ross), "İsimsiz" (Pasaport), İsimsiz (Tarih), "İsimsiz" (Ateşli Silahla Ölüm) olarak farklı temalar altında düzenlenecek beş karma sergiye ek olarak, bu meselelerle ilgili tartışmaları daha da ileriye taşıyacak 50’den fazla kişisel sergi de yer alacak.
Bienal Biletini 17 Eylül’den Önce Al, Bienali İndirimli Gez
12. İstanbul Bienali’nin bilet fiyatları, 17 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilecek bienal açılışına kadar tam 15 TL, indirimli (ilköğretim ve lise öğrencileri ile 65 yaş üstü izleyiciler, öğretmenler, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyeleri) 5 TL. 17 Eylül Cumartesi gününden itibaren tam bilet 20 TL, indirimli bilet 8 TL.
İstanbul Bienali’ni herkesten önce, sınırsız ve özel etkinlikleriyle birlikte izleme fırsatı sunan ve sınırlı sayıda satışa sunulan iki kişilik "12B Sınırsız" biletinin fiyatı 50 TL.
15-16 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek ön izlemeye katılım ve bienali sınırsız izleme fırsatı sunan iki kişilik “Bienal Artı” biletinin fiyatı ise 150TL..
Biletler, Biletix satış kanalları, İKSV ve 15 Eylül’den itibaren Antrepo No.3’ten satın alınabilir.
12. İstanbul Bienali süresince Antrepo’daki gişelerde öğrenci kimliğini gösteren üniversite öğrencileri bienal sergilerini, ücret ödemeden, İstanbul Bienali Sponsoru Koç Holding’in konuğu olarak gezebildiğini bir kez daha hatırlatalım.
SH 8.09.2011
|
|
|