Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İSTANBUL’UN TASARIM KÖPRÜSÜ

Eski Galata Köprüsü'nün yeni sakinleri bir kez daha yerlerini aldı. İstanbul Design Week çatısı altında buluşan tasarımcılar, bugünden itibaren en yeni ürünleriyle köprüde olacak. 2 Ekim'e kadar sürecek İDW, pek çok uluslararası ismi de kentte konuk ediyor.

Eski Galata Köprüsü bir kere daha İstanbul Design Week’e ev sahipliği yapıyor. Endüstriyel tasarımdan grafiğe, moda tasarımından iç mimariye farklı dalları buluşturmayı hedefleyen etkinlik, geleneği bozmuyor ve uluslararası tasarım arenasının gündemdeki sergilerini Türkiye’ye taşıyor. dDf, Hürriyet Gazetesi ve istav ortaklığında gerçekleştirilen İDW, bu yıl 28 Eylül-2 Ekim arası altıncı kez karşımızda. Toplam 10 bin metrekareye kurulu etkinlik alanı şimdiye değin, 4 bin 200 ürüne kucağını açarken, dile kolay 350 firma/tasarımcıya ev sahipliği yaptı. Zaman içinde dünyanın ilgisini çekmeyi başaran etkinliğin ülkemize getirdiği ‘meşhur’ tasarımcı listesi de hafife alınır gibi değildi. Massimiliano Fuksas, Karim Rashid, Gaetano Pesce, Andrea Branzi gibi ikonlaşmış isimler İDW kapsamında Türkiye’deki yaratıcı potansiyelle buluştu.
Sizin için İDW’nun bu yılki programında bir ön tur yapalım ve tasarım haftasının içinde gezinelim.

40 yaşaltı 40 tasarımcı
İDW’nun son iki yıldır ‘özene bezene’ ağırladığı sergilerden biri olan Design Spirit’le (Tasarım Ruhu) başlayalım turumuza. Arhan Kayar, Oya Akman, Sertaç Ersayın gibi değerli isimlerden oluşan seçici jürisiyle 40 yaşın altında 40 tasarımcının 40 ürününü buluşturan sergi, Türk tasarımının ruhunu yansıtmayı başarmışa benziyor. Bu sene düzenlenen serginin bir önceki seneye kıyasla daha fazla ‘yeni isimlere’ odaklandığı ortak görüşler arasında. Gençlerin sektördeki ağırlığının artması, tasarım camiası tarafından oldukça sevindirici bir gelişme olarak kabul ediliyor.

Genç yetenekler
Türk tasarım dünyasının istikrarla devam ettirilen ender etkinliklerinden İDW’nun en büyük katkılarından biri, üniversitelerin tasarım bölümleri için yarattığı fırsat kuşkusuz. Her sene ücretsiz olarak üniversiteleri ağırlayan IDW, bitirme projelerinin görücüye çıktığı yegâne platform olarak hayatımıza girdi. Öyle ki, zaman içinde, tasarım bölümlerinin salt İDW’ya yönelik dönem projeleri verdiklerine şahit olduk. Böylelikle nice genç yetenek üreticiler ya da basın tarafından ‘avlandı’. Hal buyken, İDW’nun üniversitelere yönelik daha organize bir çalışma içine girmesi kaçınılmazdı. Beklenen bu yıl gerçekleşti. Artık İDW’nun üniversitelerle ilişkisine yeni bir boyut katılmış gibi. Derin Design firmasının ortaklarından Derin Sarıyer’in küratörlüğünde gerçekleşen üniversite sergisi, Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerin prototipleriyle IDW’nun en can alıcı noktalarından biri olmaya aday.

Mesajlı afişler bu sergide
Dünyanın problemlerine grafik tasarımın perspektifiyle yaklaşan uluslararası ‘Good 50 x70’ yarışma sergisi de henüz beşinci yılını kutlamasına rağmen üçüncü kez köprüde yerini alıyor. Associazione Culturale Good Design tarafından düzenlenen ve bugüne değin çok sayıda Türk tasarımcının da başvuruda bulunduğu grafik tasarım yarışma sergisi, yalnızca tasarım perspektifinden değil, mafya, çevre ve sağlık sorunları, küresel ısınma, kadınlara uygulanan şiddet gibi konulara odaklanan mesajlarıyla da dikkat çekici.

Hollanda ve Avusturya’dan misafir var
Hollandalı ve Avusturyalı tasarımcılar da 2011’de ilk kez İDW kapsamında yerini alanlardan. Tıpkı Milano Tasarım Haftası’ndaki gibi ‘bizim’ tasarım haftamız da ulusal sergilere yakın mesafede durmaya kararlı anlaşılan. Bu, aslında kültürlerin tasarıma yaklaşımlarını, tasarımcıların arkasındaki devlet desteğini kıyaslamak, irdelemek, sorgulamak için iyi bir fırsat gibi duruyor. Avusturya sergisi, İstanbul Design Week kapsamında gerçekleşmekle beraber diğerleri gibi “köprü misafirleri” arasında değil. İlgililerin Sütlüce’deki Eski Şapka Fabrikası’na ufak bir ziyaret gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Zilli lambalar, saatler
Bu yıl ilk kez gerçekleşecek sergilerden biri ‘İstanbul’un Zilleri’. Aziz Sarıyer, Akın Nalça, Arhan Kayar, Tamer Nakışçı, Fatih Alkan, Ayla Turan ve Şule Koç’un çalışmalarından oluşan sergi kapsamında hedef, tarihi önem taşıyan İstanbul Agop Zilleri’ni bambaşka nesnelere dönüştürmek. Hakan Gencol’un direktörlüğünü üstlendiği sergide ziller kâh aydınlatmaya dönüşüyor, kâh duvar saatine.

Pembe, gönlüm sende
Kuruluşundan bu yana ‘pembe rengi’ ile sıkıfıkı bir ilişki süren İDW’nun bu yıl ilk defa ‘pembeye adanmış’ bir etkinlik gerçekleştirdiğini de hatırlatalım. IDW kapsamında, tasarımcıların pembe yorumları karşımıza çıkacaklar arasında. Feminen bir renk olduğu varsayılan pembenin tasarım girdisiyle hangi biçimlere bürüneceğine hep beraber tanık olacağız.

Ünlü isimler kitap hazırladı
Geçen yıllarda düzenlenen tasarım haftalarına sofra aksesuvarları, aydınlatma gibi objelerle katılan Barbar grubunun çiçeği burnunda sergisi Barbar Book, İDW’nun başrol oyuncularından olacak gibi görünüyor. Tasarladıkları ‘kitap’larla karşımıza çıkan Barbar grubu, birlikte çalışma kültürünü deneyimlemek isteyen ünlü simalardan oluşuyor. Adnan Serbest’ten Defne Koz’a, yaklaşık 20 ismin kitap yorumlarını İDW çatısı altında görmek mümkün.

Ve diğerleri
Bu kadar değil… İDW 2011’de daha pek çok marka yaratıcılık serüvenine kucak açacağa benziyor. Red Bull’un teneke sanatını, İngiliz grafik tasarımcı Anthony Burrill’in sergisini, W Hotel İstanbul ve Gaia&Gino işbirliğinde düzenlenen Genç Tasarımcılar Yarışması’nın sonuçlarını görmek istiyorsanız, adres hep aynı, Eski Galata Köprüsü.

Tasarım Gazetesi orada
Kale Tasarım Merkezi’nin yakın zamana kadar Radikal işbirliğinde yayımladığı Tasarım Gazetesi de İDW’da. Köprü üzerine konumladığı, Özlem Tuna tasarımı martı formlu ‘gazete okuma köşeleri’ ile okuyucusunu selamlayan gazete, 1 Ekim Cumartesi akşamı düzenleyeceği ‘Okur-Yazar’ partisiyle 30. sayısını kutlayacak.

Türkiye markasına katkı için
İDW markasının arkasındaki dDf’in kurucularından Esra Ekmekçi: “Türkiye sadece ekonomik olarak değil ayrıca kültürel anlamda da hızla gelişmekte. Bu gelişim sürecinde markalar, tasarımcılar, modacılar, sanatçılar ve edebiyatçılar yarışıyor. İDW da Türkiye’nin markalaşmasını amaçlayan önemli projelerden bir tanesi. Tasarım ve sanat dünyasının İstanbul gibi kendi doğal dokusunda tasarım olan bir şehirde buluşması gerçekten büyülü ve eşsiz bir ortam olacak inancındayız. Türkiye’nin imajının hak ettiği yerde olması için çabalarımız, heyecanımız hiç eksik olmayacak. İnanıyoruz ki İstanbul; İDW gibi etkinliklerle uluslararası tasarım camiasının ajandalarında vazgeçilmez bir yer edinecek.”

Etkinliğin deneyimli konukları
İDW’nun bu seneki konuşmacıları arasında trend tasarımcısı Lidewij Edelkoort, İngiltere’nin en ünlü mimarlarından Amanda Levete, endüstriyel tasarımcı Tomoko Azumi, trend danışmanı Zuzanna Skalaska, marka yaratıcıları Paul Van Ravestein&Monique Mulder (Mattmo), iF Design Awards Başkanı Ralph Wiegman, endüstriyel tasarımcı Ronen Kadushin yer alıyor. Bu sene ayrıca London Design Festival Koordinatörü Ben Evans, Dutch Design Week Koordinatörü Hans Robertus da İstanbul’a geliyor.


Radikal  28.09.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.