Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

'SİNE-İ MİLLET SERGİSİ' KAPILARINI AÇIYOR

Taksim’e ismini veren ve Pera ile çevresinin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen su deposu “Maksem”, “Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi” adı altında 20 Aralıkta “Sine-i Millet Sergisi” ile kapılarını sanatseverlere açacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’a su dağıtmak amacıyla inşa edilen su deposu Maksem’in uluslararası bir sergi alanı haline getirildiği belirtildi.
Maksem’in, yeni adıyla “Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi”nin artık İstanbullular için sanatın en nadide eserlerinin sergilendiği bir alan haline geleceği ifade edilen açıklamada, açılışını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yapacağı binanın, 1732 yılında Padişah I. Mahmut tarafından Pera ve civarının su ihtiyacını karşılamak ve suyun taksim edilmesi için yaptırıldığı vurgulandı.
Açıklamada, yapının uzun yıllardır kullanılmadığı, bölge sakinlerinin yüzyıllardır hayati su ihtiyacını karşılayan eşsiz Osmanlı yapısının 20 Aralık Cumartesi günü “su deposu yerine kültür depolayacağı” kaydedildi.
Yapıdaki ilk etkinliğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve Kültür A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek “Sine-i Millet Sergisi” olacağı belirtilen açıklamada, projenin ana temasının Cumhuriyetin 85. yılında Türk Milletinin 100 yılı aşan seçim deneyimlerinden oluştuğu aktarıldı.

TÜRKİYE’NİN SEÇİM SERÜVENİ GÖRÜLEBİLECEK
Sergide, Tanzimat’tan Meşrutiyet’e, Cumhuriyet’in ilanından çok partili siyasi hayata kadar oluşan seçim kültürünün karelerinin yer alacağı kaydedilen açıklamada, seçim kültürünün ilk kez görsel dille ele alındığı sergiye özellikle genç neslin seçim, demokrasi ve cumhuriyet bilincini pekiştirilmesinin amaçlandığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Son yıllarda sürekli gündemimizden düşmeyen demokrasimizin gelişmesi, halkın yönetime katılımı gibi popüler söylemlerin tam 100 yıl önce belki de günümüzden daha canlı ve daha hararetli tartışıldığını bilenlerimiz, dönem üzerine çalışan akademisyenlerimiz dışında yok gibi. Özellikle demokrasinin olmazsa olmazı seçimler ne zaman başlamış, hangi evrelerden geçmiş, bu günlere nasıl gelmiş, birçoğumuzun yabancısı olduğumuz konular arasında yer alır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgedeki yegane güvenilebilen demokratik yapısının menşei nedir? 1931 yerel seçimlerinde birçok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı kazanan Türk kadınının mücadelesi ne zaman başladı? 100 yıl önce bu ülkede seçmenlerden oy talep eden partilerin isimleri neydi? İlk seçtiğimiz milletvekilleri kimlerdi? Bir zamanlar seçim bir festival havasında yaşanıyordu ve seçim sandıkları gelinler gibi süsleniyordu. Çok partili seçim tek parti döneminden sonra değil, günümüzden tam 100 yıl önce başlamıştı.”

Açıklamada, alanında uzman birçok kültür ve bilim insanın danışmanlığında, özel ve kamu koleksiyonlardan seçilen nadide belgelerle oluşturulan serginin Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nün idareci ve uzmanlarının yoğun emeğiyle hazırlandığı ve küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in üstlendiği belirtildi.
Serginin “1840’dan 1950’ye Seçimin Serüveni”, “Türk Kadınının Seçen ve Seçilen Olarak Portresi”, “Seçimle Gülmenin Görsel Tarihi” ve “Cumhuriyetin Kültür Değerlerini Seçiyoruz” bölümlerinden oluştuğu kaydedildi.

CUMHURİYETİN KÜLTÜR DEĞERLERİ SEÇİLECEK
Sergisinin en interaktif bölümünü sergi içinde gerçekleştirilen, siyasi olmayan ancak kültürel değerlerin oylandığı seçimlerin oluşturduğu belirtildi. Açıklamada, bu bölümün sergiyi izleyenlerin sergiyle bütünleştikleri özel bir bölüm olduğu, seçmen yaşının 18’den 15’e indiği bu seçimde vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını yazarak parmağı mürekkeplenmeden oyunu kullanabileceği belirtildi.
Davetlilerin oylarıyla “85 yıllık Cumhuriyetin kültür değerlerinin enlerinin” belirleneceği bölümde 10 adet bilgisayarda birden oy kullanılabileceği kaydedilen açıklamada, kullanılan oyların aynı zamanda Taksim Meydanı’ndaki dev ekrandan kesin olmayan seçim sonucu olarak kamuoyuna duyurulacağı ifade edildi.

Açıklamada, “Cumhuriyetin kültür değerleri” seçimi bölümünün, “Cumhuriyetin roman yazarı, Cumhuriyetin şairi, Cumhuriyetin müzik sanatçısı, Cumhuriyetin sinema-siyatro sanatçısı, Cumhuriyetin mimarı, Cumhuriyetin sporcusu, Cumhuriyetin bilim insanı, Cumhuriyetin ressamı, Cumhuriyetin heykel-seramik sanatçısı ve Cumhuriyetin hat-ebru-tezhip-minyatür sanatçısı” kategorilerinden oluştuğu bildirildi.


Sanatsal Haber  18.12.2008

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.