Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

OSMAN HAMDİ BEY VE AMERİKALILAR SERGİSİ AÇILIYOR

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, yarın ziyarete açılacak ''Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar: Arkeoloji, Diplomasi, Sanat'' sergisinin, sanatseverlerin Osman Hamdi Bey'i arkeolog ve dengeleyici bürokrat rolüyle tanıyabileceği çok ilginç bir çalışma olduğunu bildirdi.

Sergiye ilişkin Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Birol, ''Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar: Arkeoloji, Diplomasi, Sanat'' adını taşıyan serginin, 19. yüzyılda özellikle Assos ve Nippur gibi Anadolu topraklarındaki arkeolojik kazıların öyküsünü anlatan ilginç bir çalışma olduğunu ifade etti.

Birol, bu serginin, Amerikalı arkeolog ve fotoğrafçı John Henry Haynes, arkeolojinin Kolomb'u olarak bilinen Asurbilim Profesörü Prof. Hermann Vollrath Hilprecht ve bu kazıların patronu durumunda olan Osman Hamdi Bey arasındaki ilişkiyi sorgulayan ve birtakım noktalara ışık tutan bir sergi olduğunu kaydetti.

Serginin çok renkli ve sürprizli olacağını vurgulayan Birol, ''Sergi, sanatseverlerin Osman Hamdi Bey'i arkeolog ve dengeleyici bürokrat rolüyle tanıyabileceği çok ilginç bir çalışma. Ayrıca, Osman Hamdi Bey'in kendisinin bugüne kadar hiç görülmemiş 'Cami kapısında' ve 'Nippur Tapınak Sarayı kazısı' adlı yapıtları da ilk kez sergilenecek'' dedi.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Pennsylvania Ünversitesinden Prof. Dr. Robert Ousterhout da bu serginin sanatseverlere çok büyüleyici hikayeler anlatacağına dikkati çekerek, ''Bu sergide aynı zamanda ABD'nin ilk arkeoloji girişimlerini de anlatmak istedik. Bu dönemlerde arkeolojik çalışmalara Almanlar ve İngilizler, ABD ve Osmanlı'dan önce başlamıştı. Yani ABD'liler ve Türkler, arkeolojik çalışma konusunda diğerlerine yetişmeye çalışıyordu'' şeklinde konuştu.

Ousterhout, serginin Osman Hamdi Bey'in ressamlığıyla paralel yürüttüğü arkeoloji ve müzecilik kariyerine tanıklık eden Osmanlı İmparatorluğu ile Amerika'nın akademik, arkeolojik ve diplomatik ilişkilerine ışık tutacağına inandığını kaydetti.

Serginin diğer küratörü olan aynı üniversiteden Prof. Dr. Reneta Holod da bu sergide umudun, hayal kırıklıklarının ve başarının olduğunu söyledi.

Holod, Osman Hamdi Bey'in Türkiye'de çok iyi tanındığını hatırlatarak, ''Osman Hamdi Bey, önceden ABD'de de tanınmasına karşı unutulmuştur. Dolayısıyla kendisinin ABD'de tekrar hatırlatılması gerekir'' dedi.

Yarın ziyarete açılacak sergi, 8 Ocak 2012 tarihine kadar gezilebilecek.


AA  14.10.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.