Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

YKY’DEN 10 KASIM YAS GÜNÜ SERGİSİ

Yapı Kredi Yayınları (YKY) 10 Kasım Yas Günü Sergisi'ni 10 - 20 Kasım tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi'nde açıyor. Sergi, Yapı Kredi Tarihi Arşivi Selahattin Giz Koleksiyonu'ndan derlenen 100'e yakın siyah-beyaz fotoğraftan oluşuyor.

10 Kasım Yas Günü Sergisi, Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’nda ölümünden başlayarak naaşının İstanbul sokaklarında dolaştırılmasına, gemiye yüklenmesine ve oradan da trenle Ankara’ya götürülmesine kadar olan süreci fotoğraflarla anlatıyor. Bu anlamlı sergiye, tüm fotoğrafların ve resmi cenaze programının yer aldığı kapsamlı bir katalog da eşlik ediyor.

Yapı Kredi’nin zengin koleksiyonları arasında Selahattin Giz Koleksiyonu önemli bir yer tutuyor. Cumhuriyet fotoğrafçılığının önde gelen isimlerinden Selahattin Giz’in tarihe tanıklık eden yaklaşık 37 bin fotoğrafı, 1930’lardan 70’lere Cumhuriyet tarihinin görsel bir panoraması niteliğinde. Yapı ve Kredi Bankası tarafından satın alınan ve şu anda Yapı Kredi Tarihi Arşiv Müzesi’nde korunan koleksiyon, yıllar süren çalışmalar sonunda 30 ana, 300 de alt başlık oluşturularak dijital ortama aktarıldı ve Yapı ve Kredi Bankası’nın bir kültür hizmeti olarak araştırmacıların hizmetine açıldı.

Selahattin Giz

1914 yılında Selanik’te doğan Giz, ilk fotoğraf çalışmalarına amcasının hediye ettiği makine ile başlar. Okul arkadaşı Doğan Nadi ile yaz aylarında çektikleri fotoğrafları Cumhuriyet gazetesinin karanlık odasında yıkamaları, milli maçta çektiği bir fotoğrafın yayınlanmasıyla 43 yıl sürecek Cumhuriyet yılları başlar. 1948-52 yılları arasında Faruk Fenik, Müeddep Erkmen ve Faik Şenol ile fotoğrafları zamanında yerine ulaştırmak için Basın Foto ajansını kurar. 1973 yılında emekli olur. Gazeteciler Cemiyeti tarafından mesleğe 50 yıldan fazla emeği geçenlere verilen Burhan Felek Hizmet Ödülü’nü alır. 20 Şubat 1994’te İstanbul’da ölür.


Cumhuriyet  4.11.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.