Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ORIGAMI-FUL SERGİSİ ARKEOPERA’DA AÇILDI

ArkeoPera Sanat Galerisi'nde Ful Duran'ın kağıt katlama sanatı "Origami" sergisi dün açıldı. 30 Kasım'a dek sürecek olan "Origami-Ful" isimli sergide izleyiciler bu sanatın bütün güzelliği ile yüz yüze gelme şansı bulacaklar.

Ful Duran,1944 İstanbul doğumlu bir origami sevdalısı. 1962 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde Origami'yle tanışır. Çocuk psikolojisi dersleri öğretmeni Ms. Fischer'in, kağıt katlama sanatının çocuklara öğretilebileceğini göstermesiyle başlayan bu ilgi yıllar içinde uzun zaman bir hobi olarak sürüp gün geçtikçe daha da gelişmiş. İlk büyük panolarını kızları ve torunları için hazırlamış. O yarattıkça ailesi ve dostları her gittikleri ülkeden malzeme taşımışlar. Hele Afrika fotoğraflarını da çeken kızı Ayşe Yapan her seferinde torbalar dolusu kağıtla dönmüş. Çalışma hayatının süresini azalttıkça origamiyle uğraşmaya ağırlık veren Ful Duran onlarca değerli parçayı bir araya getiren bu sergiyi gerçekleştirmiş.

Origami-Ful

Kağıt katlama sanatı "Origami", 1. ve 2. Yüzyıllarda Çin'de ortaya çıkmış, 6. Yüzyıl'da Japonya'ya ulaşmış. Origami, Japon kültürünün önemli bir parçası olmuş, savaşlarda ve düğünlerde iyi şanslar dilemek için kullanılmış, gizli mesajlar iletmek için özel katlama biçimleri geliştirilmiş.

Batı'da ise ancak 200 yıl önce, Asya'dan göçlerle, tanınmaya başlamış, önceleri bir sanat dalı olarak değil, yalnız çocuklara hoşça vakit geçirme yöntemi olarak görülmüş. Son yıllarda dünyanın dört bir yanında ilgi artmış, birçok ülkede origami klüpleri kurulmuş. İletişim olanaklarının gelişmesiyle, katlama yöntemlerine, kitaplara, özel kağıtlara internet üzerinden erişim kolaylaşmış.

Ful Duran bu sanatı ve sergi sürecini şöyle tanıtıyor;
"Origami, kare bir kağıdın katlanarak bir hayvan, çiçek, kuş veya kelebeği çağrıştıran yalın figürlere dönüştürülmesine dayalıdır. “Origami adı, "ori" (kağıt) ve katlamak anlamına gelen "gami" veya "karni" sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuş. "Kami/gami" sözcüğü aynı zamanda "büyülü ruh" demektir. Bu da, bence, kağıdın katlanmasıyla ortaya çıkan büyülü şekilleri simgelemektedir. Sözcük olarak "Origami" bazılarımıza yabancı gelse de, aslında hepimiz küçük yaşlarımızda kağıttan bir tuzluk/biberlik veya bir kayık katlamış, sıcak bîr günde gazete kağıdından bir şapka yapıp güneşten korunmuşuzdur.

Ayrıntılı origami figürleri içeren ilk kitap 1845 yılında yayımlanmıştır. 1970'lerden sonra yeni teknikler ve katlama biçimleri geliştirilmiş, Japon usta Akira Yoshizauva üç boyutlu katlamayı başlatmıştır.

Bu sergiyi Sevgili Sema Başgelen'in isteği üzerine, tamamen amatör bir ruhla hazırladım. Beni eğlendiren ve dinlendiren bu hobimi sizlerle paylaşmak istedim.”

Ful Duran yarattığı birbirinden güzel işe hobi dese de sergi çok zengin renk ve temadaki onlarca parça yaratıcılık, sabır, emek ve ince ruh güzelliğini gözler önüne seriyor.


Cumhuriyet  16.11.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.