Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ALAN BADIOU İLE DEVRİM, DEMOKRASI VE FELSEFE

Dünya solunun yaşayan en önemli felsefecilerinden biri olarak kabul edilen Alain Badiou ilk kez Türkiye'ye geliyor. MonoKL Yayınları'nın davetlisi olarak gelen Badiou, "Devrim, Demokrasi, Felsefe" kongresine katılacak.

MonoKL yayınları ve Sarıyer Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Devrim, Demokrasi, Felsefe" kongresi 1-2 Aralık'ta Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Büyük Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek. Kongreye, Badiou'un yanı sıra Judith Balso, Fabien Tarby, Alberto Toscano, Lorenzo Chiesa, Frank Ruda, Jan Volker, Rado Riha, Jelica Sumic Riha, Volkan Çelebi ve Ahmet Soysal konuşmacı olarak katılacaklar.

Monokl Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Volkan Çelebi, Alain Badiou'nun onur konuğu olarak katılacağı Devrim, Demokrasi, Felsefe etkinliğinin Türkiye'nin düşünce ve kültür hayatına yeni bir hareketlilik kazandıracağını söyledi. Çelebi, "Kongrede Devrim, Demokrasi, Felsefe ana başlığı altında felsefenin demokrasi ve devrim kavramlarını birlikte düşünebilme olanağı sorgulanacak. Dünyanın çeşitli coğrafyalarında gözlemlenen sosyal ve politik olgular ile politik örgütlenişlerin teorik zeminleri yeni bir devrim ve demokrasi ufku açısından araştırılacak. Felsefenin politikayı ve politika-öncesini nasıl bir kavramsal mimari içinde inşa ettiği ve bunun sol düşünce açısından politikanın geleceğine ve gelecekteki politikalara nasıl yansıyacağı tartışılacak" dedi.

Alain Badiou'nun Monokl tarafından basılan Tarihin Uyanışı; Felsefe ile Politika Arasındaki Gizemli İlişki; Sonlu ve Sonsuz; Heidegger. Nazizm, Kadınlar, Felsefe adlı kitapları da ilk kez bu etkinlikte okurlarla buluşacak.

MonoKL: "Yeni karşılaşmaların, yeni fikirlerin, yeni yaşamlarının ardından gidiyoruz "

Altı yıl önce Türkiye'deki mevcut kültürel ortamın düşünce ve fikir mimarisi yaratmadaki yetersizliğine karşı yola çıktıklarını belirten Çelebi şunları söyledi:
"Alain Badiou'nun gelişiyle Türkiye'nin de hem kendi sınırları hem de Ortadoğu'daki halk hareketleri açısından içinde olduğu fikir tartışmalarının daha farklı ve dinamik bir perspektif kazanacağını düşünüyoruz. Monokl olarak 5. Uluslararası etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz, geçen sene de bir başka ünlü Fransız filozof Jean-Luc Nancy aramızdaydı. Bu yeni buluşmalar, yeni karşılaşmalarla yeni yakınlıklar, dostluklar ve düşünsellikleri yüz yüze inşa ediyoruz. Türkiye'deki düşünce ve fikir hayatının özgün yazı uzamına ihtiyacı olduğu kadar özgün bir söyleme/yaşama alanına da ihtiyacı var. Monokl hem yazı ile hem düşünce ile hem de düşünenlerle yakın bir dostluğun ardından gidiyor… Böylesi önemli bir konferansın gerçekleştirilmesindeki katkıları için Sarıyer Belediyesi'ne ve İstanbul CHP İl Yönetimi ile İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'ya özel olarak teşekkür ederim."

MonoKL Hakkında

2006 yılında, düşünsel ve ebedi ortamın tek kurgusuz labirenti olma amacıyla kuruldu. Genç ve dinamik bir ekipten meydana gelen oluşumun çıkardığı MonoKL dergisi özellikle 1. ve 2. sayılarında avangard bir duruş sergileyerek patafizik koleji, unutuş, görsel şiir temalarını işledi. 3. sayısı ile birlikte düşünürler ve yazarlar dizisine başlama kararı aldı. 3. sayısını doğumunun 100. yılı vesilesiyle Maurice Blanchot'ya ayıran dergi, 1 yıllık bir çalışmanın sonunda 4-5. sayılar olarak G. W. F. Hegel özel sayısını yayımladı. 6-7. Sayıları olarak Jacques Lacan Uluslararası Özel Sayısını yayımlayan oluşum, ardından iki büyük cilt halinde Uluslararası Levinas Özel ciltlerini yayımladı. Son olarak Jean-Luc Nancy ile Karşılaşmalar sayısının çıktığı Monokl Dergisi'nin gelecek uluslararası sayıları Gilles Deleuze ve Alain Badiou Özel Sayıları olacak. Dergi, düşünürler üzerine Fransızca, Almanca ve İngilizce olarak yaptığı ayrı ciltlerle, teorik uzamda Türkiye'nin uluslararası alana açılan tek kapısı durumunda. Bunun en temel göstergelerinden birisi de Monokl Dergisi Onur Kurulu'nun Jean-Luc Nancy'nin kendisi başta olmak üzere, Joan Copjec, Danielle-Cohen Levinas, Kenneth R. Westphal, Rene Major gibi özel isimlerden oluşmasıdır.

Levinas sayıları ile birlikte MonoKL Yayınlarını da derginin bir projesi olarak hayata geçiren oluşum, şu ana kadar temel felsefe yapıtlarının da içinde olduğu 18 kitap yayımladı. 2012 Haziran'ına kadar Maurice Blanchot, Emmanuel Levinas, François Lyotard, Jacques Derrida, Michel Henry, Pierre Bourdieu, Vladimir Jankelevitch, Jean-Luc Marion, Giorgio Agamben, Alain Badiou ve Jean-Luc Nancy'in yapıtlarının içerildiği 40'ı felsefe 60 kitap yayımlamayı planlayan yayınevi Volkan Çelebi, Murat Erşen ve Atakan Karakış'ın yoğun emekleriyle hayat buluyor. Oluşum aynı zamanda yaptığı sayıların bir uzantısı olarak icra ettiği Uluslararası Konferanslarla [Hegel: 2008, Lacan: 2009, Jean-Luc Nancy: 2010, Levinas: 2011 Konferansları] ve her Çarşamba akşamı Taksim'deki Monokl Yayınları'nda düzenlediği tematik sohbet ve tartışmalarla da canlı bir kültür ve düşünce girişimi olma özelliğine sahip. Daha ayrıntılı bilgi www.monokl.net ve blogasiri.monokl.net adreslerinden elde edilebilir.


Cumhuriyet  26.11.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.