Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

İŞ BANKASI MÜZESİNDE ‘CAMLA YAZILAN TARİH’

Şişecam’ın 76 yıllık serüvenini anlatan Prof. Önder Küçükerman'ın küratorluğunde hazırlanan "1935'ten Günümüze Camla Yazılan Tarih" sergisi İş Bankası Müzesi'nde Ersin Özince'nin ev sahipliğinde açıldı.

1935 yılında Türkiye İş Bankası tarafından Atatürk'ün direktifleriyle kurulan Şişecam’ın 76 yıllık serüvenini anlatan “1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih” sergisi Türkiye İş Bankası Müzesi’nde ziyarete açıldı. İş Bankası ve Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılışa iş, sanat ve basın dünyası katıldı.

Sergide, Şişecam’a ait antik cam koleksiyonu ile Osmanlı cam koleksiyonunun yanı sıra günümüz el işçiliğinde kullanılan çeşitli aletler, sanayii üretiminde kullanılan kalıplar, camın hammaddeleri olan kristal parçaları, kuvars, kum ve soda, cam fabrikasına ait bir maketin yanı sıra Şişecam’ın eskiden beri ürettiği hafızalarda yer eden kavanoz, şişe ve bardak örnekleri gibi pek çok farklı obje yer alıyor.

Çeşm-i bülbül gibi özel ürünlerin üretim görüntülerinin de yer aldığı “1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih” sergisinde Şişecam’a ait Denizli Cam, Trakya Düzcam, Trakya Otocam, Topkapı Şişe ve Kırklareli Paşabahçe Fabrikası olmak üzere beş fabrikada yapılan özel çekimlerle hazırlanan ve cam üretiminin aşamalarını anlatan filmler de gösteriliyor.

El işi cam ürünlerinden sanayi tipi ürünlere uzanan 76 yıllık serüven

El işi camcılık ve sanayi tipi camcılık olmak üzere iki ana eksende ele alınarak hazırlanan sergide Şişecam’ın 1935’te Beykoz’da açılan ilk fabrikasının temel atma töreninde kullanılan mala ve bu açılışa ait film ve fotoğraflar da yer alıyor.

İzleyicileri girişte karşılayan, içinde Şişecam‘ın farklı ürünlerinin yer aldığı görkemli cam enstelasyonu, serginin en çarpıcı unsurlarından birini oluşturuyor. Fabrika ortamının da yansıtılmaya çalışıldığı sergide üretim alanlarında gerçekleştirilmiş güçlü ses kayıtları, izleyiciyi müze ortamından fabrikaların zor, dinamik ama bir o kadar da büyülü dünyasına götürüyor. Şişecam’a ait tüm fabrikaların fotoğrafları, geçmişten günümüze yayınlanan kataloglar, alınan patent ve ödüller de sergide yer buluyor.

Sergide yetişkinler ve farklı yaş gruplarından çocuklar için eğlenceli ve eğitici cam atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek. Çocuklara cam üretimi ve geri dönüşüm ile ilgili film gösterimi yapılacak. Ayrıca tüm ziyaretçilere açık etkileşimli bir animasyon sergide yer bulacak. Sergi boyunca sürecek etkinliklerin tümü Müzenin web sitesi, facebook ve twitter sayfalarından duyurulacak.

“1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih” sergisi 29 Nisan 2012 tarihine kadar Pazartesi hariç her gün İş Bankası Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

Prof. Önder Küçükerman

1939 yılında Trabzon’da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdi. 1971’de Akademi’ye bağlı Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’nda ilk Endüstri Tasarımı Bölümü’nü kurdu, 1971-2005 arasında Bölüm Başkanlığı yaptı. Akademi’nin 1982’de Mimar Sinan Üniversitesi olarak örgütlenmesinden sonra iki dönem Mimarlık Fakültesi Dekanlığı yaptı. Üniversitelerle büyük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının işbirliğine önem verildi ve bu konuda öncü çalışmalar yürüttü. 60’ı aşkın kitap, çok sayıda bilimsel ve sanatsal makale yazdı, belgesel filmler yaptı. Küçükerman, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi, Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Endüstri Tasarımı Bölümü Başkanıdır.


Cumhuriyet  14.12.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.